Numele meu este anxietate și am George Bonea.

De ce e foarte nasol ce a făcut noul primar din Brașov?

  Mi-am tot promis că n-o să mai scriu despre politică. Cel puțin nu despre partidul apreciat/votat de o parte a bulei mele. Am tot zis că n-are rost să-mi umplu frigiderul cu avocado și lapte de migdale (asta-mi imaginez, stereotipic, că mi-ar da o parte a votanților USR dacă-i supăr). Abia m-am împăcat cu gândul că-s prostul care nu votează „răul cel mai mic” și care nu înțelege că „nu te însori cu politicienii”, te urci în orice autobuz care te duce mai aproape de destinație” și variațiuni pe temă.

Dar îmi încalc promisiunile față de sine de parcă-s propriul politician.

Și planetele s-au aliniat altfel azi. A zis și Neti.

Zilele trecute a scris Domnița un text de mare angajament la ea pe blog despre ăștia care-și cumpără valoarea academică, turma lui „îmi faci și mie licența?”. Zilele trecute am petrecut ceva ore discutând despre de ce e horror că România a ajuns o țară de licențiați/doctori închipuiți, cu pretenții de la viață.

Ce să aflu aseară?

Că noul primar din Brașov, Allen Coliban (Românie fără hoție” – secția Brașov), a mințit în CV că a terminat o facultate. Din care a fost exmatriculat.

Primul meu gând:

 • Trebuie să fie ultra-mega-super-nasol în mintea votanților USR care ani de zile au strigat către cei de la PSD/PNL să demisioneze pentru că au CV-uri false. Un adevărat 404 sufletesc.

Nu există „George, lasă că și alții…”. Păi nu era vorba că nu suntem ca alții? Nu era vorba că-i treaba curată? Poate n-am fost destul de clar în precedentele texte despre mirajul USR, dar cred că dacă-i luăm la puricat pe toți din partid o să aflăm că-i… nasol. Nu zic altceva.

Partea inteligentă la USR e că știe să arunce în față și fețe ok, oameni pe care îi cunoaștem. Dar altfel… îmi e puțin groază de un partid care nici până azi nu știe dacă-i hăist sau cea pe eșicherul politic. Doar meritocrație și non-PSD-ism (orice e aia).

Al doilea gând:

 • De ce e până la urmă nasol să minți în CV?

Poate că n-a înțeles toată lumea de ce e îngrozitor să minți cu funcții intelectuale în CV: pentru că supralivrezi o competență și o imagine.

Domnul Coliban s-a umflat subtil în fața alegătorilor că a terminat două facultăți. Cum să nu votezi un om cu două facultăți? Cum să nu exprime „noua politică” un om cu două facultăți?

Doar proștii n-ar vota un om cu două facultăți (făcute pe bune, că orice e anti-PSD e sincer și pe bune).

Să minți cu școala făcută e o dovadă de lipsă de respect față de educație. Că-ți cumperi licența, ești doctor în nimicologie la vreo facultate de debara, ori îți pui în CV că ești de o inteligență senzațională, toate sunt dovezi că folosești noțiunea de educație ca vector electoral. Nu există altă explicație. Nu există „mi-a scăpat” când ai fost exmatriculat.

Ce a făcut „noua speranță politică” Allen Coliban? A arătat propriului electorat că se poate și-n bula nouă după reguli vechi. Și, mai grav, a reconfirmat celor de pe rit vechi că, de fapt, nu s-a schimbat mai nimic.

El acum poate să fie un primar bun (minunat nu-i nimeni), dar lumea va reține tot că politica e a celor cu pete și că nu-i nimeni de încredere.

Ți se pare un lucru mic minciuna din CV? Atunci de ce s-o faci? Pentru ego? Să mai atragi câteva voturi că pari mai deștept? Păi ce spune asta despre tine?

Și-mi e greu să nu mă gândesc la ce a făcut Coliban și toți cei care-și cumpără licențe/diplome și azi sunt șefi. E greu.  

Soluția?

Să-și dea demisia. Nu-i nimic mai în acord cu mitologia USR ca un primar care demisioneză pentru că a mințit în CV. E neromânesc de senzațional. E atât de emoționant încât la următoarele alegeri ar câștiga cu 70-80%. Ori l-ar ține minte brașovenii ca pe un fel de Rațiu local, „cel mai bun primar pe care nu l-am avut”.

Dar n-o să demisioneze. Ne face pe noi un CV când știm că nu suntem ca PSD-ul?

Voi ce ați trece în CV dacă ați candida? Așa, de amorul artei că nu se supără nimeni și nu contează.

5 răspunsuri

 1. De vreo 10 ani se tot foloseste cuvantul meritocratie, dar fiecare are meritocratia lui(si asta e adevarat pentru ca fiecare este bun in ceva, este o elita intr-un anume domeniu, dar societatea l-a indepartat de la sursa, nu se cunoaste pe sine din pacate)

 2. Incerc sa explic si eu prietenilor mei, ca USR nu este chiar Mesia care salveaza Romania. Faptul ca romanul asteapta sa il salveze altcineva este cu totul alta discutie, dar pe sistemul, toti politicienii sunt *aici ce vrei tu*, si cei de la USR sunt tot politicieni. Inteleg ca este la moda sa urasti un partid, doua, trei dar si acele partide la vremea lor erau salvarea. Raul cel mai mic, tot rau e.

 3. România nu poate fi salvată de politicieni. România nu poate fi salvată decât de întreg poporul implicat în activism civic.
  Dacă îți pui speranțele în politicieni și apoi 4 ani dormi pe tine, atunci poți foarte bine să nici nu mergi la vot, că tot nu contezi.
  Hai, lasă politicienii, nu-i mai căuta la nodu din papură și treci la activism. Alege o cauză, convinge câțiva prieteni să se alături și treci la treabă.
  Baftă!

 4. Daca nu si da demisia totzi Giordachii se vor justifica in viitor cu aceasta situatie : pai la Brasov cum s-a putut ? si ce a patit ? iti dai seama cu cata satisfactie o vor spune… si cu ce consecintze … vor avea si mai multa incredere sa se pi@e pe oameni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.