Numele meu este anxietate și am George Bonea.

Cine se bagă și-o fură

Zilele trecute o vedetă Pro TV s-a trezit cu o bucată în figură după ce a avut tupeul să îi reproșeze unei femei că a parcat pe trecerea de pietoni. Lovitura a fost așa de puternică încât victima a avut nevoie de operație și probabil o să dureze ceva timp recuperarea.

Toată povestea asta s-a lăsat cu câteva învățături, unele mai neplăcute ca altele. O să le las cu liniuță mai jos:

  • Victima a declarat că tot scandalul a pornit de la faptul că agresoarea a parcat pe trecerea de pietoni „blocând accesul în parcarea magazinului”.

Dacă e vorba de magazinul Issa Supermarket (Calea Șerban Vodă, București) – dar din filmările Pro ăla pare, trebuie să știm că magazinul ăla nu are parcare. Cel puțin nu în față. Nu există „parcarea magazinului”, ci un trotuar luat cu japca de posesorii de mașini.

Știu că știrea asta gravitează în jurul noțiunii de bun simț, dar bunul simț spune că intrarea într-o parcare nu se face PE o trecere de pietoni.

Așa că dacă e să fim SUPER sinceri putem spune că scandalul a pornit de la două iluzii: aceea că o „parcare” e blocată și că e „ok” să lași mașina pe o trecere de pietoni.

(Nu, cele de mai sus nu scuză violența, dar am zis să spunem lucrurile așa cum sunt)

  • Nimeni din magazin n-a intervenit după lovitură.

Mi s-a părut tragi-comică relatarea victimei. Cică ea stătea lovită pe jos, plină de sânge, și angajata magazinului continua să scaneze produsele clienților. Nu s-a oprit să cheme Poliția, Salvarea, nimic! Devotament! Ăsta e angajatul anului. Zombie dacă intrau să omoare clienții și ea nu se oprea din muncă.

Cineva s-o pună pe femeia aia pe panoul național de „Angajatul Anului”!

  • Unde era paza?

Paznicul a recunoscut reporterilor de la Pro că era în pauza de țigară. Atâta candoare încât nici măcar nu s-a străduit să mintă. Putea spune că era la toaletă, că ajuta o bătrână să care cumpărăturile, ori că hrănea un cățel la sân… nu. De ce să minți? Omul era la fumat.

Probabil că a visat toată viața lui de paznic că într-o zi o să fie erou. O să oprească un hoț, ori un agresor. Ziua aia a trecut pe lângă el. Pentru că nasoala a venit când îi ardea buza.

Acum îi înțeleg și pe angajatori când se enervează pe pauzele dese și proaste de țigară.

  • Poliția?

La ora la care scriu textul am înțeles că bătăușa e liberă. Că la noi legea e făcută de așa fel încât Poliția nu-i poate bate la ușă colericei s-o întrebe de sănătate. Victima trebuie să facă plângere. Altfel sistemul nu se mișcă. Așa-i gândită legea, strâmbă, proastă și absurdă.

Morala?

Nu știu neapărat dacă e o morală în toată tărășenia asta cu iz de reconstrucție facială.

POATE că nu e bine să dai lecții altora. Nu în România. Chit că-ți blochează „parcarea”, ori simțul civic. Știu că se cere eroism public, voci împotriva celor care aruncă hârtii pe jos, lasă mașina „5 minute” pe avarii și alte d-astea… dar instinctul de conservare îți spune că „mai bine lasă…”.

Nu știi ce nebun deranjezi, nu știi cum nu se bagă nimeni, cum Poliția n-are ce să facă și tu stai ca eroul pe un pat de spital și-n reportaje TV. Merită? Nu mă luați cu „dacă nu noi, cine?”. Nu există „noi”. Există o față la un capăt de pumn și o vânzătoare care se uită la tine și-și spune „rahat, după ce scanez produsele astea trebuie să curăț și sânge!”

7 răspunsuri

  1. Sora mea a murit lovita de o masina care a venit dupa contrasens, era pe bicicleta, a murit…acum 1 an si jumatate, mergea regulamentar. Crezi ca vinovata nu este inca in libertate?

  2. Ar fi interesat sa se verifice si spaga data de ISSA pentru a lasa acces masinilor catre trotuarul din fata magazinului. E evident ca intreg trotuarul din zona e ingradit de stalpi si cu siguranta in planul urbanistic acei stalpi exista, insa fix in zona trecerii de pietoni cei cu lucrarile „au omis” sa instaleze inca 2 stalpi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.