Numele meu este anxietate și am George Bonea.

De ce biserica nu vrea s-o ducem bine

Acum câteva zile era la televizor un material despre faptul că România e pe primul loc în UE la capitolul mămici minore. Da, suntem în top și cu asta.

Suntem în topuri în ce ține de consumul de alcool, bătutul femeilor, alimentație proastă, consum de pastă de dinți, săpun… Cred că stăm bine doar la ce ține de iPhone și biserici pe cap de locuitor.

Și mi-am pus întrebarea: dacă Statul e incapabil să rezolve măcar una din aceste probleme, de ce nu se implică al Doilea Stat, al doilea influencer al societății românești: Biserica. Când ai peste 80% din oile (Domnului) sub aripa protectoare, de ce să nu miști un deget în această privință?

De ce să nu renunți, măcar pentru o duminică, la aceleași predici sforăitoare și să vorbești despre probleme actuale? De ce să nu-ți schimbi abordarea? De ce să nu ajuți?

Pentru că nu-s proști.

Mai marii bisericii știu, lecție învățată din Publicitate, că dacă vrei să-ți supraviețuiască bizniss-ul trebuie să inventezi mereu o nevoie. BOR-ul nu trebuie să-și inventeze periodic nevoi, ci s-o păstreze pe actuala.

Omul trebuie ținut într-o condiție de nimicnicie.

Să se simtă mic, vinovat, victimă, oropsit și să-și găsească mereu (prima și ultima) alinare în sânul bisericii, în venerația deității spațiului carpato-danubiano-pontic.

Priviți spre vest. Acolo „s-au pierdut valorile creștinismului”, dar cu ce preț. Libertate, informare, cunoaștere. „L-au pierdut pe Dumnezeu”, dar l-au câștigat pe respectul de sine și pe viața armonioasă. Sau hedonism cum i se mai spune în partea asta de lume.

Îți vor spune, stupid și malițios, că l-au pierdut pe bărbos dar acum sunt „cotropiți” de musulmani. Cât de facil. Când vor fierbe (la propriu) o mare parte din țările arabe și africane – predominant islamice – vom ajunge cu toții invadați. Nu de mahomedani, ci de oameni morți de foame, speriați, fripți.

Biserica nu vrea copile deștepte.

Dacă ar putea alege ar prefera oricând o generație de fetițe mămici, imature, incapabile, sensibile și disperate. Că așa le păstrezi aproape de dreapta credință și le sădești sentimentul de vinovăție.

De ce să te zbați să ai femei educate sexuale, când poți avea debusolate emoțional, baticoase și habotnice.

De ce să-ți educi enoriașii împotriva alcoolismului când îi poți ține mahmuri și debusolați. „Noi propovăduim împotriva băuturii”, vor spune sutanații. Servind trupul lui Iisus, demisec la linguriță, ca simbolistică de curățare a păcatelor. E ca și cum fotbaliștii ți-ar spune să nu joci la pariuri. Având BetArena pe tricouri.

Biserica nu vrea oameni sănătoși. Sănătoșii au mai mult timp să citească, să exploreze, să învețe, să descopere.

Un creștin model e bolnav, disperat, neștiutor și cu putere doar cât să ajungă la prima biserică. Că dacă ar ajunge la o bibliotecă s-ar duce dracu` „dreapta credință din popor”.

Nu-i pune să fugă după cărți, ci după cruci în apă. Nu-i încuraja să se bată pe cultură, ci privește cum se-mping pentru apă cu busuioc.

Cum îi dresezi atât îi ai.

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.