Numele meu este anxietate și am George Bonea.

Cei mai ipocriți oameni din junglă

Deja știe toată lumea că H&M a făcut o nasoală uriașă cu hanoracul purtat de un copil de culoare, cârpă pe care scria „Cea mai cool maimuță din junglă”.

Atât de jenantă e gafa încât n-are cum să nu fie intenționată…

În ultimele zile mai multe vedete internaționale au sărit în capul companiei de țoale și au postat diverse mesaje pe Facebook/Twitter.

Cât cred c-o să sufere H&M? Cam cât a avut de pătimit și Volkswagen pentru mătrășeala cu motoarele truncate. Adică o cifră care va începe cu 0, apoi o virgulă și câteva cifre: 0,ceva% din vânzări.

De ce? Pentru că Eufrosina (româncă, ori de oriunde) nu-i interesată de astfel de aspecte. Oricum ea nu voia hanoracul ăla. În continuare va face cumpărături de la H&M, oricât urlă cântărețul P. Daddy sau fotbalistul Romelu Lukaku („cine-i ăsta?!”, vor spune unele… și unii).

Ăl mai mare fan al vedetelor tot va cumpăra de la H&M dacă-i o treanță care-i face cu ochiul.

Ce mă enervează e că vedetele (indiferent de culoare) s-au simțit lezate de mizeria aia de hanorac. S-au apucat să urle că-i rasism, că-i nasol. Bun, corect!

Dar când H&M era acuzat că exploatează copile prin fabrici din Bangladesh nu era rasism? Atunci de ce nu s-a lezat nimeni?

Păi de ce s-o faci? Că fabricile alea erau ținute sub preș, rar ieșeau informații de acolo, dar la o minima căutare aflai tot ce trebuia.

Copii exploatați nu-i rasism. E la ei acolo, sunt săraci, aia e… nu? E exact același rahat ca-n cazul atentatelor teroriste: dacă-s departe sunt neimportante, sunt cifre. Dacă le aduci în peticul ăsta de civilizație sunt o dramă.

Ca să nu mai spun de cealaltă formă de „rasism” pe care o face H&M, la braț cu celelalte companii de țoale. Poate cea mai nasoală treabă: fast-fashion, acest fast-food al țoalelor. Această lobotomizare îndreptată predominant spre doamne, acest „cumpără, nu rămâne în afara trendului ca proasta!”.

Prosteală cu panaș.

O să se stingă și prostia asta cu hanoracul. H&M va da bani grei unei vedete de culoare să-i devină imagine pentru următoarele trențe.

Știți povestea, e mereu aceeași.

Între timp, în Bangladesh…

4 răspunsuri

 1. O chestie pe care o omiti si pare c-o omite mai toata lumea care discuta de astfel de aspecte e faptul ca majoritatea populatiei e rasista, fie ca recunoaste sau nu. Sub aura corectitudinii politice toti sunt niste falsi toleranti, dar in realitate majoritatea sunt rasisti pentru ca treaba asta cu corectitudinea politica e doar o forma de a ascunde gunoiul sub pres, asa ca in afara de cei cativa vizati n-o sa fie mai nimeni ofensat de treaba asta si aproape nimanui n-o sa-i pese ce scrie pe hanoracu’ ala. Cred ca resursele in acest caz erau mai bine folosite pentru a discuta problema saraciei si a foametei care „finanteaza” rasismul pentru ca omul e rasist fata de cei pe care-i considera inferiori si mai putin fata de ce au scris niste unii pe un tricou.

  1. Mălin, ai dreptate. Dar ce vrei să spui prin „sărăcia și foametea care finanțează rasismul”? Te referi la discrepanțe, ori la faptul că-ți e mai ușor să discriminezi inferiorul?

   1. Incerc sa fac referinta la ambele aspecte. Si la discrepante, dar si la discriminare raportandu-ne la ceilalti pentru ca saracia si foametea ii tine pe unii la un nivel de inferioritate (motivul pentru care se intampla treaba asta e discutabil, dar as mentiona doar ca pleaca de la educatie), iar omul de rand se raporteaza mereu la treaba asta. Probabil c-o face involuntar si ca e ceva ce tine de educatia primita de-a lungul a mii de secole in societate.
    Uite sa luam Romania drept exemplu. E plin de cazuri in scoli, spitale si alte institutii unde tiganii sunt dispretuiti si de cele mai multe ori nu pentru ca sunt tigani la nivel individual ci pentru ca apartin unui colectiv pe care-l consideram inferior.
    De asta in ardeal tiganii sunt marginalizati si stau de sute de ani la periferie.
    Uite un caz concret pe subiect care ne vizeaza pe noi romanii. Niste romani au facut un accident undeva in Sevilla (Spania). Erau beti si pe deasupra si vinovati. N-au fost victime si nici raniti grav pentru ca a fost o tamponare banala, de genul care se rezolva cu o amiabila.
    Romanii ca sa se umfle in pene au chemati alti romani ca sa-i bata pe localnicii care le-au „lovit” masinile, iar localnicii vazandu-se amenintati s-au mobilizat la randul lor depasindu-i numeric pe romani. S-a lasat cu raniti si cu masinile romanilor rasturnate la propriu de localnicii furiosi, iar cand politia a intervenit si s-a lasat cu arestari in ambele tabere s-au mobilizat vreo 2000 de persoane in fata primariei si au cerut ca toti romanii sa fie dati afara din localitate, iar primarul de acolo a ajuns sa faca o declaratie destul de neinspirata: https://zpoz.net/9Nz4Z;
    La prima vedere vorbim de rasism, mai ales daca scoatem deznodamantul din contextul dat, dar pot sa fie acuzati niste unii care au trait in armonie sute de ani de rasism cand niste altii saraci si prosti care au fost educati sa creada ca o tamponare se rezolva cu violenta le tulbura echilibrul social?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.