Georgeisme
Numele meu este anxietate și am George Bonea.

Cum maschezi foamea de audiență cu o aparentă preocupare civică?

Înainte să dezbatem subiectul din titlu vreau să savurați o monstră de jurnalism din 2019. Ca absolvent al acestui profil academic mă declar îngrozit de perspective.

Sunt cu mult mai decepționat de un reporter incapabil care pretinde că face o muncă serioasă decât de un reporter incapabil care zgârmă prin chiloți de vedetă.

Piesa „Țara te vrea prost” n-a fost niciodată mai relevantă.

Ca jurnalist îmi e greu să cred că poți ajunge mai jos.

Revenind la subiectul din titlu.

Doar o minte visătoare nu acceptă și nu înțelege scopul televiziunilor. Rating. Audiență. Bani. Orice altceva nu contează. Cine crede palavra că „televiziunile au rol educativ” ar trebui să nu-l mai citească pe Dan Negru când îl apucă un sentiment de vinovăție pentru toate revelionele manelistice și varsă pe Facebook păreri de mironosiță.

Televiziunile nu-și vor refuza niciodată un moment șocant cu potențial de viralizare doar pentru că nu e etic și frumix. Asta nu e gândire de business.

Când pe platourile de filmare ți se prezintă o sursă de audiență îți calculezi cu atenție afacerea: cât dau pe amendă – cât câștig din audiență. De cele mai multe ori „se merită” să plătești amenda.

Cel mai recent exemplu de acest tip l-am avut în emisiunea „Chefi la cuțite”, concurs de gătit la care s-a prezentat un cetățean pe care l-am putea include liniștiți la categoria psihopat. Omul s-a apucat să descrie lucid și relaxat escapadele lui sadice în raport cu animalele. Jupuiri de mâțe și incendierea lor.

După ce l-au difuzat pe cetățean cei de la Antena 1 (pe fondul numeroaselor întrebări „de ce l-ați dat?”) au răspuns cum nu se poate mai dibace: am vrut să atragem atenția asupra unei probleme de interes public. Vrăjeală cu topping. Și ei o știu.

Dacă vrei să atragi atenția asupra unei probleme de interes public nu coafezi momentul psihopat ca fiind parte din show. Nu-l prezinți în splendoarea lui.

Ești preocupat de violența împotriva animalelor? Ai toate pârghiile la dispoziție să faci dezbateri și emisiuni despre asta, nicidecum să abordezi problema din perspectiva de show și apoi să aștepți să se spargă buba cu opinii. Asta nu-i preocupare, ci momeală.

Televiziunile fac asta.

Îți prezintă drame cu duiumul și apoi așteaptă reacții. În funcție de cât de puternice sunt încep să-și construiască discursul „civic”. „Am vrut să atragem atenția”. Televiziunile sunt fierte pe atras atenția. Sunt agregatoare de atras atenția.

Violuri, accidente rutiere, crime, violență conjugală ș.a.m.d.. Posturile TV varsă atrocități în creierul colectiv știind că audiența se face cu scabros și când sațietatea lovește și audiența vomită se eschivează spunând că rolul „jurnalistic” e să arate, să prezinte, să informeze, să atragă atenția.

În funcție de impact se mai fac câteva dezbateri știrbe și se trece la următoarul subiect aducător de rating.

Acestea fiind zise, nu vă încredeți orbește în preocuparea sinceră a televiziunilor pentru dramele sociale. Cum să supraviețuiască fără drame și oribil? Cine s-ar mai uita la știri despre lucruri bune și frumoase?

2 răspunsuri

  1. Antena si-a facut bine treaba, au dat pe tv un om cu o poveste, după părerea mea, deloc impresionantă și deloc șocantă pentru mine. Ei au știut că oile alea care se uita la TV nu gandesc absolut deloc, o sa audă doar animal+omor = „huăăă criminalule!”, iar toata lumea a facut iarasi sportul nostru național „REACȚIONATUL DOAR PE BAZA DE EMOȚIE”. Asa a stârnit băiatu ala ura in oameni. Personal, eu am văzut oameni mult mai rai decat băiatu asta, si am crescut într-un mediu în care majoritatea erau așa, de la țară și săraci. Ca sa dau puțin context: omu venea de la țară, un loc sarac in care supraviețuirea inca se mai practica si e normal sa te formezi asa. Omu a zis ca vâna, câinii lui prindeau iepuri daca găseau, vulpi, caini, pisici, si el le-a dat foc ca sa nu putrezeasca si sa miroasă urât, în mediu ala nu mi se pare nimic exagerat. Acuma sa nu ne căcăm pe noi, e in regula si foarte normal la noi, sa măcelărim si jupuim porci, păsări , cai, vaci, miei, da cand ajung la câini sau pisici totul se schimba, devii un dement criminal. In alte parti animalele alea sunt considerate tot mancare si nu e nici o problemă sa le omori. Omu a zis parca, ca a omorat o pisica pentru ca ii strica ce plantase el prin curte/grădină. Tu ce ai face daca un animal ti-ar strica o sursă de hrană? Te-ai uita la el bucuros?
    In concluzie, clipul a prins doar pentru ca in țară majoritatea sunt niste idioți care nu sunt in stare sa gândească nici macar puțin cât sa nu pară proști.

  2. Dragul meu Alex, sa inteleg ca ai gradina (ca nu cred ca stai in oras la ce gandire ai). Adica tu spui ca daca o pisica sau un caine al vecinului intra in mandretea ta de gradina si-ti strica cele doua rosii pe care le-ngrijesti tu ca pe ochii din cap e normal sa omori acel animal? Sincer nu cred ca e vorba de psihopatie, doar de o lipsa crasa de educatie si un badaranism frate cu comuna primitiva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.