Numele meu este anxietate și am George Bonea.

Colo e o victimă. Și o boală

Scandalul „Colo și violatul de minore” e deja vechi. E de ieri. În ani internautici s-a fumat povestea. Dar am zis să las măcar 24 de ore de la explozie ca să-mi construiesc o imagine de ansamblu asupra situației (și bine am făcut). Pentru că-n astea 24 de ore s-au zis multe și s-a conturat și mai bine toată situația.

Consider că pe Colo nu trebuie să-l dezbatem ca individ (cum am făcut eu la prima ediție de „Păr pe Splină”).

Prin aprilie o analizam pe Cristina Ich ca fiind o definiție pentru parvenism și intelectualism de bravadă (se laudă cu lecturile avute, dar se comportă în antiteză cu învățăturile din cărți). Așa și Colo. El e o definiție, un simbol pentru o mentalitate.

Sunt mai multe puncte de discuție și mi-ar plăcea să le numerotez, pentru o lectură mai ușoară:

  1. Este Colo o problemă?

O să încep cu nițel sarcasm (semnalizat). Este Colo o problemă? Unii oameni au tot spus că influencerii nu sunt importanți. Că nu pot influența pe nimeni cu nimic, indiferent de cifre, și că discuțiile despre ei sunt degeaba, ba chiar li se face reclamă.

Urmând acest fir (i)logic ne putem întreba același lucru (știm deja răspunsul).

Colo este urmărit de 850.000 de fani pe Youtube (într-o proporție covârșitoare copii – și m-aș arunca la un pariu fără să-i știu datele din Youtube, dar majoritatea sunt băieți. Ăsta e un aspect important). 850.000 de fani, la o populație de 19 milioane înseamnă aproape 5%.

Colo e urmărit, apreciat și aprobat de 5% din populația (tânără) a țării. Dacă ar candida vreodată ar putea să-l depășească cu ușurință pe Cataramă (ăla care s-a frecat de oameni să prindă Covidu` de el) și cu puțin efort ar trece și de PMP sau UDMR. Și-ar consolida un electorat pentru care PSD-ul ar da bani grei (ori ar face o alianță).

5% reprezintă o problemă?

Nu știu, voi hotărâți asta. Dacă nu vă deranjează să trăiți într-o țară în care 5% dintre oameni (tineri, preponderent bărbați) consideră că e „ok” să violezi o minoră înseamnă că nu trebuie să continui să citești.

2. Colo este o victimă

Vlogărul Alexandru Bălan (a.k.a. Colo) este și o victimă. A două lucruri:

  • Educație precară – Colo nu și-a dat arama pe față acum (apropo, clipul care l-a pus în cap e vechi de luni de zile). Colo a demonstrat în zeci de clipuri Youtube că este analfabet (nu-i reușesc 90% din conjugări), că este un opinios coleric retrograd și un libidinos fără empatie și minime cunoștințe (acum ceva timp vorbea pe net despre cum face sex cu iubita lui și acesteia îi iese aer din vagin în timpul penetrării, lucru pe care el îl confunda cu flatulența). Colo și-a construit în online imaginea de cocalărel cu opinii dure, digerabile pentru adolescenți, șmecheros, gamer și în tendințe.

Toate acestea rezultă că omul nu are la bază o educație senzațională. Nu spun că-i o chestie din familie, dar putem spune cu certitudine că undeva între 0 și 18 ani (anii de formare) s-a produs o ruptură.

  • Victima succesului – Colo este și victima propriei faime. A descoperit cu avânt faptul că online-ul are beneficii dacă te comporți într-un anumit fel așa că a început să livreze gunoi de dragul audienței/banilor. Poate că el este un băiat bun, dar are o vârstă (aprox. 30 de ani) și vinde gunoi tinerilor în online pentru faimă, alegând asumat să se afunde în mizerie pentru profit personal. Propriul caracter l-a adus în punctul ăsta. Nu l-a obligat nimeni să fie un bogat abject/abject de bogat din nimic.

3. Clipul în care își cere scuze

Este o greșeală. El se scuză, în primul rând, influencerilor din online. Nu femeilor, ci „vedetelor” din online care l-au taxat. Asta trădează faptul că omului nu-i pasă de mesajul transmis, ci de imaginea lăsată în urmă. Îl doare lipsa validării unor oameni importanți în industria-online, nu de proastele care s-au simțit jignite.

Apoi continuă să se scuze „justificând” faptul că e un băiat bun. Și pentru asta a făcut un colaj penibil cu învățăturile transmise de el fanilor. E penibil, auto-pupicurist (cea mai grea formă de pupincurism) și de inspirație nord-coreeană.

Clipul în care se scuză îi face un și mai mare deserviciu.

4. Comunitatea lui de fani

Când ai 850k fani nu se schimbă mare lucru. Așa cum au observat cei care s-au uitat pe date, Colo a câștigat fani în urma scandalului. Cel puțin pe Instagram unde 300 de oameni au hotărât să-l urmărească de ieri.

Apoi, ca să cazi rău de la 850k trebuie să faci ceva ce o societate normală consideră ca fiind foarte rău (o să discutăm despre asta la punctul 5). O proporție covârșitoare din fanii lui Colo nu văd nimic rău în mesajul „e ok să violezi minore”.

Și dacă vă uitați la unele comentarii pe internet o să vedeți că mulți îl apără. Mulți puști nu văd nimic rău în filosofia de viață transmisă de Colo. Asta înseamnă că influencereală funcționează.

5. Violul nu e o problemă în România

Scandalul ăsta scoate la lumină (din nou) faptul că violul e ok. Pedofilia la fel. Țara asta se confruntă periodic cu scandaluri de viol și de cele mai multe ori victima e vinovată, abuzatorul a fost „ațâțat” și satul sare în apărarea bietului violator.

România are o uriașă problemă la acest capitol, dar faptul că NICIODATĂ nu se face nimic concret demonstrează că, de fapt, nu e nici măcar o problemă. E tradiție.

6. Ipocrizia sponsorilor

Așa cum am spus și mai sus, Colo e un gherțoi de când se știe în online. Sponsorii (unii) s-au retras abia acum din colaborări cu el și asta demonstrează două aspecte relevante:

  • Nu-l urmăresc, din moment ce clipul cu violul e vechi. Deci sponsorii se uită ca focile la cifre și aplaudă;
  • Nu le pasă. Brandul FootShop s-a retras acum din colaborare cu un mesaj lacrimogen despre filosofii de brand și alte bălării de marketing. Se pare că FootShop nu tolerează violul de minore, dar e perfect ok cu celelalte derapaje coloristice. Asta e ipocrizie, oportunism de business și din partea mea își pot băga opincii-n colo pentru că, oricum, cine-i atât de prost încât să se încalțe la recomandările altora și nu cu ce îi vine/face bine?

Cine se retrage acum din sponsorizări arată că-i ipocrit.

Dar să nu uităm că vedeta în cauză trăiește senzațional de bine din donații de la fani. Într-o zi a strâns mii de euro ca să-și repare mașina. Da, oamenii sunt atât de proști.

7. Iubirea

Am lăsat la final poate cel mai important aspect. Iubirea. Iubita lui Colo este un exemplu senzațional de iubire. În postările și mesajele ei nu-și ceartă iubitul, nu-l contrazice. Îl apără. Ea știe că el e un țăran prost online pentru că „asta se cere” (nu trebuie să argumentez de ce această scuză e proastă) și alege să-l apere spunând că dincolo de imaginea din online e un sfânt.

Asta înseamnă iubire. Să te scufunzi cu el. Să te îngropi de vie cu bărbatul tău, cum se făcea într-o perioadă în China (dar conform arheologilor și în alte zone ale lumii).

Concluzie.

Colo n-o să pice și pentru mulți dintre fanii lui o să fie un martir. Pentru că suntem atât de analfabeți ca popor încât nu înțelegem gravitatea lui „e ok să violezi minore”. Colaborările se vor retrage oportunist, acum, dar vor reapărea încet, în timp.

Societatea n-o să se schimbe.

Ăștia 5% vor face copii la rândul lor. Vor vota. Paradoxal, lui Colo i se face plângere penală, inițiatoare fiind cea care acum câțiva ani se „pișa pe el de vot”. Probabil știa ea ceva…

22 de răspunsuri

  1. Continui, ca femeie, să îmi pară rău că trebuie să îmi fie frică să ies pe stradă oricând, indiferent de felul în care ești îmbrăcată. Poate fi iarnă, să fii un om de zăpadă, am auzit și am pățit destule ca să știu că felul în care te îmbraci, e doar una din multele scuze…

    1. Hai să nu începem cu „rape culture” că suntem cu toții sătui de bălăriile din Statele Unite.

      1. Dar putem sa vorbim de pedo culture? Ca avem atatia scapati de puscarie la capitolul asta, si bogati si saraci, ai zice ca e ok sa violezi minori in Romania. Tu ce zici?

      2. Desigur, hai sa lasam probleme cu care oamenii se confrunta de zi cu zi , ca sunt doar ”balarii” si ”aberatii” . Ba hai sa incepem cu ”rape culture”. Normal ca barbatilor nu le pasa de asta , nu li se intampla lor zi de zi. Te inteleg perfect Alexandra, societatea nu o sa se schimbe niciodata si nu o sa putem niciodata sa traim linistite fara sa fim hartuite sau batjocorite , fara motiv.

      3. nu e vorba de nicio bălărie.
        ia zi, te-a fluierat vreun grup pe stradă vreodată? te-a urmărit cineva? te-a atins în zonele intime? mai ales când erai singur? fie noaptea sau în amiaza mare, cu lume pe stradă şi nimeni să nu facă nimic?
        desigur că nu. se vede că ți-e greu să empatizezi, dar e uşor de sărit la concluzii. rape culture-ul e peste tot, nu doar în State şi i se poate întâmpla oricui. în România, totuşi, se ştie că femeile sunt victimele perfecte, deci se profită la maxim de asta 🙂

      4. Esti TU satul, nu toti, dupa cum se vede in comentariile la ce ai scris. De cand reprezinti tu si niste puberi acneici parerea tuturor, de folosesti cuvantul TOTI?

      5. Wow, nimic mai reconfortant decât un bărbat care în anul 2020 crede că violurile și rape culture sunt bălării și chestii care țin de sfera social justice warrior. Dacă nu ai fost niciodată fluierat pe stradă, dacă nu a strigat nimeni la tine „mamă, ce te-aș lua în p**ă” când erai îmbrăcat cu blugi simpli și pulover pe gât, dacă nu te-a atins nimeni în miezul zilei în public în zonele intime, dacă nu și-a frecat nimeni erecția de tine în autobuz la ora prânzului, dacă nu te-a urmărit nimeni acasă seara și te-a făcut să ții cheia în pumn ca un pumnal în caz că vei fi atacat, dacă ești atât de incapabail de empatie să înțelegi că lucrurile astea se întâmplă femeilor din toată lumea zilnic, atunci ai dreptul să taci și să nu te faci de râs mai mult decât ai făcut-o deja. Mulțumesc.

      6. Am zis eu cumva că e scuzabil comportamentul libidinos al unora față de femei? Ce săriți așa ca niște SJW? Când am zis „bălarii” m-am referit la discursul ăsta marxist din State care caută să învrăjbească femeile și bărbații. Mi s-a părut că tipa căreia i-am răspuns repeta acel discurs. Sigur că sunt depravați și că unele femei suferă chestii neplăcute, dar nu trăim într-o cultură a violului iar bărbații nu reprezintă un pericol pentru femei.

      7. Esti prost? Stam mai prost ca SUA la capitolul asta. Poti sa fii si baba, poti sa fii si de 5 anisori, si tot te violeaza cineva. Deci ce balarii visezi, Gigele?

    2. Treaba asta ca esti îmbrăcată deocheat si ti-o ceri e tampenie trăită pe propria-mi piele. Multumesc lui Dumnezeu, violată nu am fost, am avut noroc. Veneam de la locul de munca, lucram la un loc de joaca pe vremea aia, era iarna, aveam o geacă groasă de începea de la genunchi si gluga pe cap. O gașcă de bărbați stăteau la vorba si unul ma striga, măresc pasul si o mână ma prinde de gluga si ma trage in spate. 3 ore pe ceas omul asta s-a tinut dupa mine vrând să mă sărute, m-a luat pe sus ca pe sacul de cartofi, am strigat la oameni, la găști de băieți ce treceau in haita sa il tina si sa fug.. A facut careva ceva? Nu. La un momentdat apare un barbat care il cunoștea se pare pe celălalt, l-am rugat sa il țină sa ii faca ceva, sa pot pleca.. Cum necum am reusit sa o tai la fuga mancand nori.
      De viol multumesc Doamne ca n-am pățit. Hainele de care tot ziceți voi, si ca sunt fetele mici si dezvoltate?! Mancati rahat !
      Caracterul deviant se perpetuă prin ăștia care fac bani din prostie si fara coloana vertebrală. Nu mai vorbesc de incultura unui procent consistent de populație. Bine, hai nu condamn ca n-au avut oamenii cum sa învețe, bă.. Bă oameni buni, dar empatie??? Chiar asa o copilă isi merită o viață de tortură pentru o fustă?

  2. Salutare George. Sincer nu stiam nimic despre personajul in cauza (Alexandru Balan) pana sa nu bubuie in online si mai ales pe youtube scandalul. O sa iti spun parerea mea cea a unui tata a 2 fete de 5 ani care incearca sa dea copiilor lui o educatie cat de cat normala si ancorata in realitatea pe care o traim. Asadar lasand la o parte limbajul scarbos al personajului in speta cred ca ar trebui sa privim lucrurile mai departe si sa realizam ca acesta este doar varful aisbergului intr-o mare de „normalitate”. Mergi intr-o zi in fata unui liceu (oricare ar fi el) si o sa vezi ca astfel de comportamente sunt norma in societatea noastra venite din partea liceenilor. Mai mult cred ca stim cu totii sau macar am auzit despre fluieraturile, urlaturile si claxoanele „barbatilor in calduri” adresate femeilor sau fetelor atragatoare pe strada. De ce se intampla asta la noi … pentru ca „lipsa educatie” atat acasa cat si la scoala. Cum acasa sunt slabe sanse sa primeasca educatie avand in vedere comportamentul (sa recunoastem ca un astfel de comportament se „invata” acasa si se transmite in anturaj) ar trebui ca macar in scoala sa incercam o educare a copiilor prin ore de educatie sexuala (aia urata atat de tare de BOR) si educatie civica sau comportamentala (cred ca se face prin clasa a IX a dar este clasata in majoritatea cazurilor la coada „lantului trofic al materiilor” alatur de psihologie, filozofie si latina).
    Sper sa abordezi subiectul si intr-un podcast.

    La buna auzire
    Radu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.