Numele meu este anxietate și am George Bonea.

Cetățean suveran, născut viu într-un sistem idiot

La ora la care scriu aceste rânduri știu că nu e loc pentru drama mea. Internetul suferă pentru prăbușirea photoshopatei. Bigăr, nu Loredana. Dar îmi dau coate printre durerile altora, poate s-a mai izbit cineva de problema mea.

Vă spuneam zilele trecute că mi s-au furat actele (în Atena).

Am revenit pe pământ românesc cu gândul să-mi refac documentele. Țeapă. Sistemul e idiot. Buletinul vine în 30 de zile. De ce? Nu știu. Probabil pentru că cererea completată se plantează în pământ și atât durează să crească un buletin.

Fără buletin nu pot face nimic. Carnet de șofer? Nu. Nici dacă mă prezint la ghișeu cu dovada furtului (de la polițiștii din Atena), pașaport, țidulă de la Ambasadă, nimic. „George, dar nu pot verifica în baza lor de date că ai carnet valabil și să-ți dea o foaie care să țină loc până la eliberarea buletinului?”. Foarte bună întrebare. Dar nu. Pentru că probabil nu există această bază de date. Dacă ar exista s-ar putea apela la ea, dar evident că vorbim despre ceva ce nu există.

În aceste condiții eu cred că se întâmplă următoarele când te oprește cineva de la Rutieră, îți cere carnetul și pleacă în mașina de poliție să „verifice”: sună pe cineva din orașul din care ești.

 • Mihai? Salut. Auzi. L-am oprit pe unu. Bonea. Ai auzit de el?
 • Bonea… Nu…
 • Aha. Ok. Păi o să-i dau amendă și voiam să știu dacă ai auzit de el, ceva.
 • Nimic. Altceva?
 • Nimic. O să-ți trimit cu poștalionul niște poze cu pisici.
 • Super. Mă bag să joc un șotron. Ne mai auzim.

Asta se întâmplă când nu există digitalizare.

Sistemul e greoi și idiot. Zilele trecute-mi spunea femeia că a găsit pe net o nebunie de curs de „suveranitate personală”. Practic te învață unii cum să nu te supui statului, să-ți faci buletin singur și alte d-astea. Noi spunem despre ăia că-s nebuni, dar nebun e ăla care acceptă un stat idiot. Cel mai sănătos lucru, dacă nu vrei să mori de nervi, e să-ți faci buletin singur (în Paint) și să spui că ești cetățean viu al statului Dacia. Pentru că dacă locuiești în România mori cu zilele. Și dacă n-ai buletin n-ai ce altceva să faci.

Și închei cu un ultim gând (și o teorie): se vrea un stat idiot. Un stat idiot și greoi își frustrează cetățenii constant. Pe lucruri mici. Dacă îngreunezi procese mici înseamnă că oamenii se. Vor consuma pe ele, se vor certa între ei (cum facem de ani de zile cu oamenii de la ghișee) ș.a.m.d.. Pentru că dacă astea ar merge ar însemna că am putea să vedem adevăratele probleme. Și când se rezolvă unele se strică altele. Mintea nu trebuie să fie niciodată odihnită și relaxată. Că atunci vede.

4 răspunsuri

 1. Aaa păi stai să vezi ce-am pățit eu cu buletinul. Mi-a expirat în februarie, iar că să-l renovez a trebuit mai întâi de toate să fac programare la consulatul României la Madrid (locuiesc în străinătate). Asta înainte de Crăciun. Mi-au dat programare pe 17 ianuarie. Am fost să fac procură cuiva din România să-l împuternicesc să facă buletinul în locul meu și mi-au zis că procura va fi gata peste o săptămână (ce e așa greu de făcut o hârtie?) Am trimis procura în România – a durat 2 săptămâni. Împuternicitul fost la primăria din sat la începutul lui martie iar buletinul s fost gata O LUNĂ JUMATE mai târziu, la sfârșitul lui aprilie. L-a trimis prin poștă și până mi-a ajuns era deja MAI.
  În schimb cu pașaportul a fost diferit. Am fost la consulat și mi-au spus că o să trimită actele în România să-l facă acolo. ÎN MAI PUȚIN DE DOUĂ SĂPTĂMÂNI ÎMI AJUNSESE ACASĂ.

   1. Normal că mă întorc. Dar mai întâi să termin facultatea și masterul. Așa, cu fusta ruptă și cu un dinte lipsă cum e, eu o iubesc de mor pe România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.