Numele meu este anxietate și am George Bonea.

Cerșetorie și eroismul de 113 lei

Săptămâna trecută s-a întâmplat o nasoală (destul de importantă și interesantă după umila-mi părere), dar din păcate țara n-a avut timp să se oprească asupra ei, ocupată cu altele. Nu-i nimic, punem și subiectul ăsta la caiet și ne întoarcem la el când o să fie mai bine, mai liniște, mai frumos.

Până se instaurează liniștea contemplativă în rândul populației zic să las câteva idei și opinii despre cazul cerșetorului din Arad care a contribuit cu forța (și 113 lei) la bugetul local.

Totul a început cu postarea de mai jos:

Sunt trei aspecte pe care aș vrea să le subliniez.

#1 Nu simt că e o infracțiune să cerșești

Dacă ai ajuns să cerșești mi se pare că e o problemă a sistemului care te-a adus în punctul ăla. Chiar dacă „preferi” să stai cu mâna întinsă cum mai sunt unii acuzați, tot nu cred că e o vină individuală. Nu-mi pot imagina contextul ăla echilibrat, mulțumitor de viață în care cineva spune „nu, eu prefer să cerșesc”.

Eu nu cred că oamenii își doresc să fie cerșetori, că aleg asta. Spre deosebire de multe alte „meserii” cred că cerșetoria te alege, nu invers.

Eu acum am o condiție emoțională-materială-fizică bună, dar dacă se întâmplă una/mai multe nasoale e posibil să fiu nevoit să cerșesc. Ai putea crede că aș putea să muncesc, dar ai putea crede greșit. Povestea ta de viață și caracterul tău nu se transferă la alți indivizi. Buricule.

Unde consider eu că e cerșetoria o infracțiune?

Când AI cerșetori în subordine. Când ești PROPRIETAR de cerșetori. Când SCOȚI oameni la cerșit, când răpești și manipulezi „materia primă” ș.a.m.d.. Asta e infracțiunea. Dar asta se pedepsește rar și greu pentru că, precum și-n cazul prostituției, mâna e lungă și șpaga e sigură. Important e să ți se supere vulgul pe cerșetor, nu pe sistemul care-l ține acolo.

Altfel, dacă ești sărac (cu duhul, ori cu portofelul) cerșetoria e doar o opțiune de viață. Bună, rea, să judece ăia cu mai multe șanse-n viață.

Eu când aud „nu mai încurajați cerșetoria” îmi imaginez oameni cu pompoane urlând pe stradă „HAI CERȘETORII! FORȚA SĂRĂCIE! MÂNA-NTINSĂ-I CEA MAI TARE!”. Cum n-a făcut nimeni asta nu cred în încurajarea cerșetoriei. Acel leu pe care cineva-l dă unui cerșetor nu e încurajare, ci sinceră empatie cu o condiție foarte joasă. Eu când dau 1 leu cerșetorilor nu le spun „faci o treabă excelentă! Să nu te oprești! Ești cel mai tare sărac pe care-l știu. Aș da orice să fiu ca tine!”

Și ca să acopăr și celălalt aspect, ăla al cerșetorilor „care nu vor să meargă la muncă, mama lor!”: cam câte locuri de muncă credeți că găsește un om care n-are unde să se spele seara? Și câte din locurile alea de muncă sunt, de fapt, un blocaj în condiție. Adică muncești ca să-ți permiți o nouă zi de muncă? Multe. Păi și dacă-i p-așa nu-i mai combinație să cerșești? Nu faceți pe martirii că până n-ați dormit într-o scară de bloc nu știți ce e în mintea și sufletul unui cerșetor.

#2. Ura eroismului mic

Sunt multe meserii pe lumea asta care-ți cer să nu gândești critic. Sunt meserii care au nevoie de obediență aproape inumată (în unele cazuri până la moarte). Așa și cu meseria de polițist local care îndeplinește fără consimțământ critic ordinul de a confisca banii cerșiți de un om.

În același registru se încadrează și persoana care a făcut postarea de Facebook de mai sus, apelând la 0 (zero) sinapse pentru a anticipa un inevitabil val de antipatie.

Pur și simplu și-au dat mâna oameni și minți care n-au putut să vadă dincolo de propriul univers.

Să te dai Robin Hood că ai luat 113 lei de la un om care apela „la mila publicului” e de un senzațional al prostiei cum rar vezi. Să nu exagerez… nu foarte rar.

#3. Bugetul

Complementar cu prostia menționată la punctul #2 vine și faptul că paharnicii de social-media de la Primăria Arad s-au gândit să anunțe norodul că banii confiscați de la cerșetorul criminal vor ajunge la bugetul local.

Carevasăzică bugetul e bine. De ăia 113 lei mai era nevoie. În banii ăia stăteau ultimele retușuri.

Nu-s la curent cu viața din Arad, dar am vaga impresie că orașul ăla ar avea de unde să confiște sume mai bune pentru buget. Așa am eu impresia…

Am găsit la secțiunea de comentarii de la postarea de mai sus și un cetățean care laudă inițiativa polițiștilor locali și mi se pare de bun simț să arăt și opinia lui (mai ales că-i civilizat argumentată):

O singură obiecție: dacă băutura/țigările/jocurile de noroc te-au adus în condiția de cerșetor e tot vina statului. E același stat care a făcut bani din viciul tău, ignorând faptul că poți ajunge un „criminal” (a.k.a. cerșetor) din prea mult contribuit la bugetul de stat via vicii.

Cu prima ocazie în Arad abia aștept să văd ce s-a făcut de 113 lei.

14 răspunsuri

 1. De obicei toate articolele sunt consistente și bine argumentate dar de acestă dată am de obiectat împotriva primului punct (sau puțin unei idei) : poate cerșetoria alege unii oameni dar modul în care e redactat îmi dă de înțeles că toate persoanele care cerșesc se află în punctul în care cerșitul e singura opțiune validă. Acum câteva zile ai mei se aflu în oraș și la un moment dat maica-mea a fost abordată de un cerșetor. Acum să-l descriu : un hojmălău solid și bine făcut. Tânăr, în floarea vârstei. Aborda trecătorii cerșind în timp ce mănânca (un pateu cu brânză).
  Ar trebui să fie ilegal pt respectivii și legal pt amărâtul care-și trăiește ziua de pe azi pe mâine? Are o alternativă? Dacă statul l-ar aduce în punctul în care să fie conștient de alternativă ar trebui să fie ilegal cerșitul?

   1. Un om cu fizicul lui ar fi capabil să lucreze( în construcții sau în orice ar implica o activitate fizică intensă – deși nu aș avea nimic împotrivă dacă vrea să fie corporatist), deci nu ai de-a face cu o zi persoană care se poate rezuma doar la a cerși.

     1. (Poate ca in cele mai multe cazuri) Munca = dorinta, apoi fizic, apoi altele.
      Dar cine-si doreste sa munceasca pe 2000 de lei (in cazurile fericite – cat mai era salariul minim?) cand se castiga mai bine din cersit?
      Tind sa fiu de acord cu Ionut.

 2. 90% sunt pusi sa cerseasca pentru interlopi. 9% o fac din lene si din dorinta de a consuma alcool/tigari/droguri si abia 1% sunt cei care cersesc pentru ca nu au alta solutie.
  Dar na, daca tu iei decizii proaste in viata sau te lasi controlat de interlopi, probabil statul e de vina. Daca tu maine te impiedici de stangu cu dreptu, probabil ca statul e de vina ca de julesti la freza.
  Cam asta e teoria ta. Daca am comentat eu aici, probabil statul e de vina. Ca mi-a dat internet.

 3. Partea proastă cu argumentul din acel comentariu, e că iarna încă mor oameni ai străzii de frig. Și știm doar de cei care apar la tv sau în vreo știre, dar sunt mult mai mulți, sunt sigură. Deci ce, pe ăia a uitat poliția să îi ia de pe străzi? Fix iarna? Și mi se pare amuzant că ăla are impresia că poliția asta face, patrulează lejer în căutare de oameni pe care să îi bage cu forța acolo. Ori e încredere oarbă în forțele statului, ori vorbește în necunoștință de cauză. Statul ar trebui să aibă o politică fermă legată de cerșetori. Una care nu implică „le confiscăm banii, eventual îi băgăm și la pușcărie”. În fond, oamenii ăia n-au furat. Au fost alți oameni care le-au dat. E aproape ca și cum statul fură banii oamenilor care au ales să îi dea cerșetorilor.

  1. Art. 326 din codul penal interzice cerșetoria pe tot teritoriul țării: Fapta persoanei care, având capacitatea de a munci, apelează în mod repetat la mila publicului, cerând ajutor material, se pedepsește cu închisoare de la o lună la 3 ani. Și asta pentru că persoane apte de muncă preferă să facă mai mulți bani din cerșit și astfel aduc prejudicii statului și pe lângă asta, Creează grupuri infracționale in jurul lor și sunt atâtea cazuri cu interlopi care trimit oameni la cerșit atât in țară cât și în străinătate. Ți se pare normal ca cineva să exploateze un om in același mod cum fac proxeneții? Iar dacă nu crezi că instituțiile statului nu se ocupă de oamenii străzii și ii lasă să doarmă pe strada iarna, spune-mi și mie unde au dispărut toți oamenii străzii in perioada 16.03.2020-15.05.2020 cât a fost stare de urgență și nu avea nimeni voie să iasă din casă fără motiv in condițiile in care acești oameni nu au casă? Și sa nu-mi spui că au stat 3 luni prin canalizări fără apa și mâncare că doar nu sunt un soi de super oameni.

 4. Îmi pare rău, comentariile mele nu s-au vrut la fel de reducționiste pe cât le faci să pară și urmăresc aceeași linie a gândiri prezentă în primul paragraf? Știu, românii sunt proștii și ignoră sănătatea mentală și asta face ca un adult în toată firea să fie incapabil să muncească întrucât e dominant de anxietate, depresie și gânduri complexe care face fiecare clipă a vieții sale un chin. Dar poate există și români leneși dar sănătoși cât să fie capabili să muncească.

 5. Adevărul e relativ. Mi-e milă de cerșetori, dar nu le dau nimic, pentru că știu că primăria se ocupă de acest aspect destul de bine, deci deja le dau în mod indirect prin impozite. Am avut privilegiul de a lucra alături de un astfel de sărman, care lucra din greu ca spălător de vase în timpul zilei și noaptea dormea într-unul din adăposturile primăriei. Omul are cazare și loc de muncă asigurat: dacă nu lucra la patronul meu, lucra pentru una din direcțiile primăriei (curățenie, mentenanță, parcuri). Un om harnic și de treabă, bine intenționat și productiv, în ciuda handicapului fizic și social. Deci se poate, doar să se vrea. Pentru 113 lei pe zi, sincer, înțeleg de ce mulți preferă cerșetoria în loc de o viață cinstită și productivă. Pentru Bucureșteni 113 lei pe zi nu e o sumă mare, dar pentru Arad sunt sigur că 113 lei pe zi e un venit decent.

  Mai e și partea „interlopă”, care a făcut din cerșetorie un business: femei și copii trimiși la cerșit, bătuți dacă nu își fac norma. Pentru situația asta aș avea o soluție, dar sistemul juridic și organizațiile pentru drepturile omului ar sări împotriva execuțiilor publice…

 6. Celor care au comentat aici jignitor la adresa cersetorilor prin comentarii pasiv-agresive nu le doresc decat un singur lucru: sa fie ca Iov, bolnavi de lepra pe o mare de balegar!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.