Ce se întâmplă când se supără fanii influencerului?

    Citisem acum câteva zile despre cum tânăra care a făcut plângerea penală împotriva vlogărului Colo s-a trezit cu amenințări pe internet și la telefon. Mai mulți fani Colo s-au apucat să-i scrie/spună cum o vor prinde, o vor viola, bate ș.a.m.d.. Practic o vor iniția în filosofia de viață a lui Alexandru Bălan.

Înseamnă asta că influenceringul funcționează?

Cam da. Și nu.

Funcționează îndeajuns de mult încât să-ți dai seama că Alexandru Bălan și-a meritat toți banii primiți de la sponsori. Dacă ești îndeajuns de persuasiv încât poți să-ți convingi fanii să considere violul o variantă de „dialog” înseamnă că ăia care îl plateau pe Colo să le facă reclamă la opinci au vândut de au rupt. E de mii de ori mai greu să-i convingi pe proști că-i „ok” să violezi. Să-i încalți fashion e floare la urechi. Poți să îi convingi să cumpere și ler.

Da, Colo ar putea să vândă și ler.

Personal nu cred că fanii lui Colo sunt în stare de ceva mai mult decât să intimideze. Nu spun că asta nu-i destul (ori că nu-i vreunul îndeajuns de nebun încât să facă o nasoală), dar de la vorbe până la fapte sunt mulți pași de făcut și până și Colo, jupân în fața camerei și a fanilor prepuberi, poate confirma într-un moment de slăbiciune la psihoterapeut că e emblema „masculinității” online: mulți megapixeli, puțin testosteron.

Din păcate o societate nu poate juca „Ruleta Rusească” cu cei mai instabili participanți la viața cetății.

De asta e foarte important să fie taxați și Apostolii lui Colo. Dacă misionarii lui Iisus au suferit chinuri groaznice pentru că au făcut pe influencerii creștinismului nici nu știu ce pedeapsă merită ucenicii lui viol-pedofilic.

Cert e că influencerii au putere.

N-or muta ei munți, n-or câștiga alegeri (încă), dar din mii de fani tot influențează unul care te poate aștepta într-un gang, ori care să te facă să-ți schimbi numărul de telefon.

Anul trecut scriam despre un vlogăr și nasoalele lui.

Încurajați de vedeta jignită de analiza mea asupra conținutului promovat în online (misoginie, condus iresponsabil de dragul unor recenzii auto belicoase) fanii s-au apucat să-mi spună în mesageria private tot ce au știut (și cum au știut). Media de vârstă a războinicilor era tot pe unde-i și audiența lui Colo (e posibil ca o parte din fanii lui Alexandru Bălan să împartă același neuron cu unii dintre fanii lui Andy Popescu).

Mesajele primite de mine nu-s de virulența celor primite de tânăra cu plângerea făcută lui Colo. Bine, și eu am primit amenințări cu bătaia („vin la show-uri și te calc pe cap”), ori cu viol homosexual (act pe care-l promit toți homofobii care-și reprimă chemarea). Cu unii aveai ce să discuți și le puteai demonstra că-s proști, alții erau palete umane.

N-a venit nimeni la show-uri să mă bată. A venit doar influencerul, am discutat, am terminat seara concluzionând că avem filosofii diferite („dau ce se cere”).

Concluzia?

Proștii există și este imposibil să scapi de ei. Ce poți face (așa cum am învățat din istorie, mai ales în secolul 20) e să nu-i lași să-și găsească idoli, exemple, reprezentanți. Azi te amenință că te violează, mâine cine știe cu cine votează.

6 răspunsuri

 1. Oare colo chiar influenţează pe alţii că violul e ok? Sau ce zice el e doar un rezultat al culturii violului deja existentă în spaţiul carpatodanubianopontic încă dinainte de primele incursiuni barbare?

  Dacă colo ar fi zis că nu-i bine să violezi pe nimeni, că o femeie şi-o cere numai prin consimţământul explicit şi că n-ai ce căuta pe sub fustele puştoaicelor de 16 ani dacă ai o vârstă depărtată, câţi nu dădeau unfollow şi nu-l luau la pulă? Câţi nu-l făceau feminist (crezând că e o insultă), cavaler alb, sau încornorat?

  Eu cred că şi vorbele păcătoase ale volggerului fac parte din „ce se cere”, chit că el crede ce a zis. E un strop în plus de apă la moară.

  1. Da, e foarte frumix sa te transformi intr-un animal doar de dragul audientei, ca asa se cere, de ce sa incerci sa ii educi pe unii, dar sa nu ai parte de faima cand poti sa faci ce face el, dar sa ai bani?

   1. Nu se transformă în animal. El aşa crede. Nu cred că George are dreptate în legătură cu influenţa lui colo. Cel puţin nu într-o măsură statistic semnificativă. Ăia care au trimis ameninţări fetei care l-a reclamat n-au fost convertiți de el peste noapte la a susţine violul şi alte căcaturi. Ei deja credeau asta. Colo a fost un strop de apă la moară.

    Aşa-zişii influenceri sunt produsul mediului din care provin.

 2. Dar cum ai putea să îi oprești pe proști să își găsească un reprezentant? În exemplul cu votul nu ai de unde să știi cine e prost sau cine e deștept dintre cei ce votează.

 3. -Fiule ai ajuns la o varstă pentru care trebuie sa avem o discuție. Ai auzit despre consințământ?
  -Aa, tată, nu e problemă, m-a învățat Colo cum sa o fac!

  Concluzia? Politicienii si preoții de pe TV se tem ca educația sexuala (sanitară) primită in scoli o sa strice copii deaceea parinții trebuie să fie de acord, între timp odraslele lor se uita la personajul Colo cum desensibilizeaza actul sexual, glorificand abuzul sexual și triumful masculului în ciuda femeii aparent victimă colaterală.

  Eram în stație la troleu cand am auzit o mamă de etnie romă cum își educa copilul să își respecte femeia iar el spunea „Vreau să am mașină ca a lui Dorian Popa și să f** lafel ca Colo!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.