Numele meu este anxietate și am George Bonea.

Cât te costă să poluezi plaja Vadu?

Să ne imaginăm că plaja Vadu e om. S-o personificăm pentru câteva secunde. Asta înseamnă om blestemat. Vadu vrea să fie singurel. Îi place intimitatea, are puțini prieteni. Probabil că ai putea să-i numeri pe degetele de la o mână.

Din păcate Vadu e asaltat de „prieteni” așa cum te caută rudele când au auzit că ai câștigat la Loto.

Și nu doar că-i cocoșat de atâta prietenie „sinceră”, dar Vadu s-a mai trezit și împroșcat cu petrol, de mii de ori mai rău ca faza cu cerneala și Constantinescu din 2000.

Așa ajungem la ceea ce simt că trebuie considerat subiectul perioadei (dacă mai e loc de coronavirus): plaja Vadu, aflată în Rezervația Biosfera Delta Dunării, e o mlaștină de petrol. De la niște conducte necurățate. E nasol, te duci să te bucuri de natură și-ți intră brățara de gleznă-n petrol… nu dă bine pe Instagram.

Acum vreo doi ani influenkărița Sânziana Negru se poza cifotică pe plaja Vadu strângând gunoaiele (despre care unii spuneau că ea le-a lăsat). Acum e nevoie tot de SuperSânzi și postura ei lubrică să stoarcă plaja de petrol.

Dar cine a făcut nasoala de la Vadu?

Eu am găsit două variante în știri: Rompetrol Rafinare sau OMV Petrom. Majoritatea spun de Rompetrol Rafinare.

Ok, păi și ce e de făcut? Dacă știrea asta bubuie urât o să-și facă lumea o impresie nasoală despre Rompetrol. N-o să mai alimenteze la ei. Știți cum sunt românii: le strici natura? Gata, schimbă poluatorul. Popor cervical.

Lucrurile nu pot rămâne așa. La Rompetrol trebuie făcut un meeting ASAP și împărțit niște buget de imagine… criză! Am vrut să spun „criză”.

Uite, că tot ziceam de ei mai sus: OMV Petrom a făcut niște nasoale în trecut. Prin 2015 mânjea 12 kilometri de râu din Argeș. Garda de Mediu a spus că amenda pentru asta e 100.000 de lei. Ăla-i un râu, Vadu-i o plajă. Dar OMV Petrom a tot adunat puncte negre în portofoliu (e și ușor datorită domeniului de activitate) și în 2019 a donat 10 milioane de euro pentru un spital.

10 milioane de euro! 10.000.000.

E ceva, nu? S-au dat coate în online care să-i laude mai tare. Șora, filosoful, spunea că-și cumpără un litru de benzină de la ei chiar dacă n-are mașină.  Vezi, Rompetrol? Așa se fake. Și nu doar atât, dar anul ăsta OMV Petrom a mai dat 1 milion și pentru Covid. Tot euro.

Și gata. Dai cu banul în cauza socială și lumea uită/iartă.

C-așa-i omul, suflet sensibil. Pentru suma potrivită uită/iartă.

Așa că trebuie găsită repede o nasoală lacrimogenă care să-i facă pe oameni să spună „hai să nu exagerăm… e doar o plajă. Nici măcar nu e Mamaia, ok?”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.