Georgeisme
Nu-mi e frică de Doamne-Doamne, ci de Femei-Femei

Casă de neam prost ca să vadă lumea

Recent am fost plecat într-un citybreak. La Câmpulung. Așa-s eu, opulent.

Am mers lejer, cu microbuzul. Fără Q7, că n-aveam chef să-l scot din garaj, fără motocicletă că se anunța ploaie și nu voiam s-o murdăresc pe dedesupt.

Am ales un microbuz. Cursa de 35 de lei biletul, nu 25 ca săracii. Lejer, aer condiționat, scaun, loc de juma de picior la picioare, frumos. Am citit, am băut cico, am dormit. Pe această cale doresc să laud firma de transport (AMIC Transport SRL). Nu știu cum au prins alții, dar în cazul meu (dus-întors) n-a stat nimeni în picioare. Câte locuri jos, atâtea bilete. Au mai insistat unii că „altădată se stătea și-n picioare”, dar șoferii au zis un nu hotărât și așa a rămas.

Ba chiar un domn șofer s-a enervat teribil pentru că un pasager și-a lipit ciunga de scaun. A spus „să pună guma în pizda mă-sii” și apoi și-a cerut scuze pentru limbaj.

L-am apreciat sincer.

În drum spre Câmpulung, cu vreo 20 de km înainte de destinație, am intrat într-un sat care mi-a răscolit românismul. M-a făcut să realizez cât suntem de kitchoși.

Zeci de case hidoase, ridicate peste tot pe marginea drumului. Niște cuburi de beton sau cărămidă. Nu tu simț artistic, nu tu tradiție arhitecturală, nimic. Efectiv niște apartamente de bloc la curte. Înalte, lungi, mari.

N-am văzut o statistică, dar e adevărat? Românii au mai multe cururi? Altfel de ce-și fac locuințe cu atâtea camere? Vin constant oameni în vizită? Sunt 3-4 familii într-o casă? Ok, să zicem că numărul camerelor are o justificare, dar de ce le fac atât de urate?

Dacă mă poate ajuta cineva cu această informație: pentru vilele astea de prost gust de la țară se consultă vreun arhitect?

Să știți că palatele țigănești sunt mult peste vilele astea. Măcar romii au un kitch asumat. E un stil. Ceva.

Pe drumul spre Câmpulung unele case păreau ridicate de românii ăia care au fost plecați p-afară și s-au întors cu niscaiva marafeți. Și de banii ăia s-au apucat să-și ridice mausoleul propriei insignifianțe.

 

 

Un răspuns

  1. George, doar pentru ca ai facut banii nu inseamna ca ti-a crescut si gradul de bun simt sau gust. Romanii au acea mantra ”De ce sa platesc pe altu(de obicei care se pricepe si asta este meseria lui) cand pot sa o fac eu?” Pe acelasi principiu este proprietarul apartamnetului in care stau cu chirie. Om prost care a facut banii in Italia si acum se da rotund ca el este barbat si ca stie el ce face. (adica decat carpeste lucrurile din proprietatea lui).
    Scuze daca sunt greseli , dar dorm pe mine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.