Numele meu este anxietate și am George Bonea.

37 de petrecăreți ți-au reconfirmat ce știai deja despre romi

    Pentru că de ani de zile am tot scris/vorbit despre rasism și romi sunt printre cei (mulți/puțini?) care primesc mesaje când câțiva „țigani borâți” fac o nasoală. „Bonea, ce mai ai de zis acum? Uite! UITE! Ți-am zis noi că Hitler trebuia să-și termine treaba” și variațiuni pe temă.

Bine, fie.

Mai mulți cetățeni de etnie romă, născuți fără acordul românilor pe teritoriul grădinii Maicii Domnului, s-au trezit în plină pandemie să iasă pe o stradă din Sectorul 5, București, și s-o pună de o petrecere după „datină” și „caracter”.

Polițiștii și jandarmi chemați să închidă paranghelia s-au trezit atacați cu pietre și înjurături.

Din nefericire/fericire în România sunt doar o mână de romi. Ăștia 37 din Sectorul 5 și maxim alți 10 presărați prin țară. Așa că dacă ăștia 37 au făcut scandal și deranj în civilizata societate românească înseamnă că majoritatea romilor sunt niște scursuri ale societății, că probabil au infracționalitatea în sânge, că e genetic și că epurarea e singura soluție. Statistica asta ne ajută să avem date exacte despre problemă.

Cum poți să combați reconfirmarea unor valori?

Să-i spui rasistului că alte zeci-sute de mii de persoane de etnie romă respectă legea și că presa nu-i transformă în subiect de știri? E și absurd să începi Știrile de la ora 19 cu „Peste 37 de romi n-au furat azi, n-au dat petrecere în stradă și n-au deranjat pe nimeni”. Audiențele mari se află în nuanțele negative (alții, ăilalți) și eroismul în care te regăsești („românul sărac care a reușit” a avut mereu mai multe similitudini cu majoritatea, comparativ cu „țiganul care a reușit”. Oricum țiganul a avut succes pe locuri speciale, locul unui român).

Da, fie, romii sunt nașpa, dau petreceri cu manele (și nici măcar d-alea bune, clasice, Guță în perioada albastră) și nu respectă legea. Ce le putem face? Nu-i mai putem educa, sunt o cauză pierdută că așa-i gena lor, nu? Of, de ar putea cineva să ne scape de ei și să trăim în liniște și pace… Sper ca apoi să nu descoperim că și alții strică superbul echilibru social.

Nu poți spune că lipsa educației e vina statului.

Românul e educat genetic. Românul dac-ortodox se naște respectând legea, dă „Sărut mâna” medicului când iese prin vagin și citește Constituția în alea nouă luni de pântecăreală. În pântecul unei țigănci duduie manelele, se sparg semințe și se fac planuri ample prin care să se fure portofele.

P.S. – nu-i băgați în seamă pe cei care vin cu tot felul de studii și teorii despre cum există o legătură între educație-nivelul financiar și faptul că niște amărâți își găsesc fericirea în petreceri stradale și atitudini anti-lege. Hai să nu ne pierdem în detalii. Lucrurile-s simple. Țiganii-s nașpa.

P.S. 2 – ați remarcat faptul că oamenii sunt mai înrăiți când vine vorba de 37 de cretini romi, comparativ cu formatorii de opinie români anti-vaccin/anti-Covid care inspiră de n-ori mai mulți oameni? Să aibă vreo legătură cu etnia? Hm…

8 răspunsuri

  1. Fix cum zicea altcineva aici in comentarii, pledoarie slaba bazata pe eroare logica – whataboutism. Fara alte elemente de deformare a unui fapt relatat, situatia asta este. Gradul de conformare sociala din partea tiganilor din stire nu doar ca e 0 barat, atitudinea fata de autoritate si semeni este la nivelul de trib, dupa cum se vede in imagini. Ca nu scoatem din context o fapta doua si dupa sa judecam stramb o categorie mare de oameni, hai sa ne uitam pe datele existente: cat de dese sunt cazurile de genul acesta in randul tiganilor vs in randul romanilor?

   Acum poate pare ca avem noi un bias de perceptie si judecata generalizat si „normal ca e hate-uit ce nu-i romanesc” – pentru asta zic sa ne uitam la alte natii care au avut de a face cu ei, ca or fi fost aia mai luminati si impartiali in a-i intelege si integra. Nu. Aceeasi poveste si acolo.

 1. Știi ca exista ceva ce se numește statistica. Si nu nu, daca te apuci sa te uiti pe ea nu doar 37 si alți 10 presarati prin tara fac scandal si incalca legea. Ciocu` mic acum.

 2. Whataboutism, also known as whataboutery, is a variant of the tu quoque logical fallacy that attempts to discredit an opponent’s position by charging them with hypocrisy without directly refuting or disproving their argument.

 3. Inteleg punctul tau de vedere, dar cam exagerezi in anumite aspecte. In primul rand nu a zis nimeni ca daca nu ar fi tigani, tara asta ar fi perfecta.
  Sunt probleme mai mari decat comportamentul acestor* romi? Categoric. Dar asta tot inseamna ca acel comportament reprezinta o problema si trebuie luate masuri. (*te rog tine cont ca am mentionat doar acei romi si nu fac referire la toti)

  Furia poporului pentru romi nu este justificata dar poate fi inteleasa. S-au saturat sa ii vada la fiecare colt de strada cersind, refuzand sa munceasca, facand mofturi la mancarea gratuita pe care o primesc, scandaluri. Fac asta toti ? Clar nu.
  Dar fac asta indeajuns de multi incat sa fie nevoie de masuri.
  Si da, multi dintre noi nu suntem mai rasariti decat ei, dar lucrul acesta nu elimina problema.

  1. Nu exagerez când spun că unii cred că fără romi totul e mai bine. Vezi comentariile de pe Facebook și Youtube.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.