Ce se întâmplă cu tine dacă mama te dă afară din casă la 7 ani?

5

  Credeai că ai o zi de luni nasoală? Pentru că a trebuit să te trezești devreme, să te înghesui spre muncă și să prestezi câteva ore pentru pâine? Te simți obo, supi, nefe? Crezi că drama ta e incomensurabilă și meriți și tu puțină atenție?

Corect. Dramele nu suportă comparație… doar că…

Dacă ai 7 ani și mă-ta, beată și vai de neuronii ei, te bate și te dă seara afară din casă… n-are cum să fie bine.

Dacă locuiești într-o comună din Galați și singura ta salvare din mâna unei mame divorțate de rol e într-un vecin cu suflet mare și empatie… n-are cum să fie bine.

Dacă te prinde noul an cu rezoluția de a scăpa de pumnii celei care ți-a dat viață și să nu mori de frig… n-are cum să fie bine.

Am vaga senzație că știrea cu fetița de 7 ani o să dispară în vidul abrutizat al societății care se uită la drama umană ca la un film artistic. Știrea asta, o să vedeți, e divertisment macabru pentru mase. N-o să fie subiect de dezbatere, analiză. Nimic. E dramă umană sub formă de show.

Momentan atenția publicului (cu ajutorul presei) se îndreaptă spre moartea Cristinei Țopescu. Nimic de zis, un alt eveniment trist… dar și fetița aia de 7 ani. Și ea merită mai multă atenție. Că-i un copil. De 7 ani. Bătut de o mamă alcoolică, într-o țară alcoolică, dat afară din casă iarna în frig.

Hai să nu trecem peste subiectul ăsta, atrași de decesele VIP.

Nu-i vorba de un copil aici, ci de mai mulți. Țara e plină de copii bătuți și traumatizați de un sistem care n-are grijă nici de ei, nici de părinți. E greu de conceput acum, în vâltoarea emoției, dar mama aia nu-i alcoolică de capul ei.

E important să vorbim despre fetița asta pentru că sunt cam două lucruri care se pot întâmpla cu ea, ambele triste din anumite puncte de vedere:

  • Se poate întoarce la „mamă”, pentru că o va vrea înapoi cu promisiunea că nu mai face și statul român e mai credul ca un copil de 7 ani maturizat cu pumnii;
  • O să ajungă într-o casă de copii și am tot auzit ce se întâmplă pe acolo.

Discuția nu e despre un caz singular. E despre traseul a zeci (poate sute) de copii care sunt anual transformați în saci de box, apoi statul având pretenția de la ei să fie adulți responsabili, sănătoși mental și echilibrați.

Mi se pare aberant că dacă spui ceva jignitor despre o zonă (să zicem… Moldova), un județ (să zicem… Galați), bazat pe niște cifre și întâmplări, siguri se opăresc câțiva la mândrie. Dar când apar astfel de cazuri nu au reacție. Cel mult „îi fac de râs”.

Să avem grijă și de fetița aia, s-o băgăm în seamă, să-i purtăm nițel de grijă. Cine știe, poate o să ajungă jurnalistă. Una foarte bună, dacă doar asta contează într-un final.

Ce se întâmplă cu tine dacă mama te dă afară din casă la 7 ani? 1
Recomandări
5 Comments
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *