Numele meu este anxietate și am George Bonea.

Aroma de fund pontifical

Vizita PreaModeratului Francins a reaprins flacăra pupincurismului în români, la fel de miraculos precum se aprinde lumina sfânta la Ierusalim. N-a terminat papa de rezervat cazare pentru România că deja se activase patrula de lingăi.

Dar înainte de toate să mergem puțin în spate…

Personal nu cred că lui Ceaușescu îi plăcea așa mult să fie curățat intra-fesier cât e ziua de lungă. Probabil că la început era și el stânjenit de multitudinea de poezii cretine scrise în cinsta lui, dar într-un final s-a obișnuit să aibă mereu între epidermă și pantaloni un mușchi bucal. „Păunescu, ce cauți aici?”, se mai auzea uneori din toaleta liderului comunist.

Cred că de vină pentru limbarița elogioasă sunt oamenii care vor să supra-livreze laude dintr-o conștientă lacună profesională. Hai să fim serioși, cum altfel să se facă remarcați alde Vadim&Co.?

Pe vremea lui Ceaușescu am auzit că se vopsea iarba uscată, să nu vadă Iubitul Conducător pic de uscăciune. Era un mod de a-i refuza realitatea. Probabil că Ceaușescu credea că România e pe cai mari și pentru că lingăii de lângă el îi ascundeau realitatea. E o teorie, nu spun că nu era un țăran ajuns stăpân, zero pregătire, multă imaginație.

La fel e și la locul de muncă. Nu-i așa că cel mai mare lingău e și cel mai slab profesional? E singurul care nu-și face treaba bine, dar e primul la fundul conducerii.

Și uite așa ajungem în zilele noastre când papa Francisc, antiteza preafericitului Daniel, vine în România. N-am înțeles scopul și durata vizitei, dar să-i fie șederea plăcută. Ce zic eu, „să-i fie”? O să fie. Că s-a ocupat lumea să-i zugrăvească traseul și să-i înfrumusețeze vizita de o să creadă omul că a aterizat în cine știe ce capitală europeană, nu în cel mai poluat oraș din UE.

S-a eliberat orașul de trafic ca să meargă papa liniștit pe bulevarde libere. O să creadă că românii sunt toți freelanceri, ori că se teleportează la muncă (mulțumită investițiilor masive în cercetare).

Am înțeles că s-au schimbat borduri de urgență, alea de luna trecută fiind deja passé. Firea a propus ca reclamele „nepotrivite” de pe traseu să fie acoperite. Hai să fim serioși! Papa Francisc are în subordine oameni care au făcut măscări trupești cu minori și Firea crede că se rușinează la o reclamă la alcool, pariuri sportive sau videochat? Ce mironosiță frigidă.

Bucureștiul e trăibil zilele astea. Trăim un vis. Să-l aducă mai des pe papa dacă-i p-așa.

O să-i vedem pe toți ipocriții neamului în preajma reprezentantului celeilalte legende de succes. O să stea solemni și serioși, ascultând pioși vorbele de duh pe care nu le urmează pentru că „oameni suntem”. Un show grețos la care am dubii că papa vrea să participe. Dar probabil s-a obișnuit și el cum s-au obișnuit și ceilalți lingușiți istorici.

Să vezi avalanță de selfie-uri și poze cu papa… O să plouă cu broaște.

Să nu uit că avem și o mică tabără anti-papa, ăia care cred că piciorul pontifical pus pe sol românesc o să-i provoace lacrimi de sânge icoanei lui Arsenie Boca. Mna, ăștia se ceartă ca-n povești. Pe povești.

Altfel spus, mă bucur că-l duc pe papa la Catedrala Mântuirii Neamului. Să vadă și el cum e să ai ambiții de ev mediu în anul în care șeful de la Vatican stă pe Twitter și are umor.

Un răspuns

  1. In sfârșit cineva care apreciază jurnalismul adevărat și creativitatea și nu pupincurismul cu care suntem obișnuiți și mințiți la tv. Bravo ție omule.Ține minte ,dacă vreodată vei fi redus la tăcere ,nu va fi pentru că ești mincinos,ci pentru că spui adevărul. Minciuna poate fi întoarsă împotriva celui care minte dar ADEVĂRUL niciodată.Eu zic să îți salvezi o copie de siguranță a datelor în caz de orice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.