Georgeisme
Numele meu este anxietate și am George Bonea.

Asta și gata, nu mai zic nimic de alegeri

Asta e ultima mea vorbă despre alegerile astea (cred…) și apoi vă las să mergeți la urnele voastre (dacă alegeți să votați).

Opoziția și-a ratat din nou misiunea, aia crucială, fiind mult prea setată să spună evidentul/truisme („n-o să furăm”, „o să facem…”). De parcă ne-am aștepta ca un partid să spună vreodată contrariul.

Opoziția n-a vorbit cu oamenii dependenți de PSD. N-a spus, sincer, ce o să se întâmple cu cohorta de tăntici și nea angajați de PSD în și pe lângă instituții ca să-i folosească (a.k.a. „șantaja”) la alegeri. „Votează cu mine ca să ai și mâine pâine”. Sunt ăia prinși cu mâna la spate, cărați cu autocarele pe la evenimente ca să dea bine la cifră. Ei săracii își dau seama de penibil, dar n-au ce face. E pâinea lor în joc.

Opoziția n-a vorbit cu ei.

N-a spus ce o să se întâmple cu toți acești oameni slab pregătiți pentru funcțiile pe care le au. De parcă ei n-ar conta, ori s-ar aștepta de la ei să facă un sacrificiu mesianic: să voteze anti-PSD, să fie concediați de un eventual sistem meritocratic și să-și riște viața pentru binele general. Ha. Ce glumă flower-power specifică generației care se duce cu mașina personală să planteze copaci la evenimente de brand.

Și discursul opoziției despre oamenii ăia nu e doar pentru ei.

E pentru toată lumea. Îți dai seama care sunt planurile reale ale viitorilor lideri. Știu că nu-ți pasă, tu vrei oameni ok în funcții publice, dar sistemul e atât de căpușat de amărâții plasați de PSD încât nu-i poți ignora, odată concediați. Și nimeni nu le vorbești. Ei nu vor promisiunea că n-o să se mai fure. Ei vor să știe că-și păstrează locul călduț. Și știu că ăștia din opoziție nu vor analfabeți în administrație. Nepotism. Combinageală. Cum îi „reprofilezi” pe ăștia că-s mulți?

Alegerile astea (cât și toate celelalte care sunt, de fapt, o veșnică luptă între PSD și Ceilalți) sunt doar manifestări firești a două tabere: ăia care vor să fie cum văd ei în țări mișto care au avut alt parcurs istoric și ăia care știu că-s inapți și doar sistemul ăsta le poate garanta o viață bună-foarte bună.

Nici dacă se vrea nu poate exista o coeziune națională.

Vezi cazul primarului analfabet din ultimul reportaj Recorder. Ăla e definiția celor care știu că doar cu PSD-ul pot avea ce au. Pentru ei PSD-ul e singura șansă. Că știu că nu pot altfel. Și cum țara e plină de analfabeți cu pretenții (și o să rămână încă mult timp așa) e greu să schimbi ceva în 10-20 de ani.

Bine, dacă-ți place să-ți sacrifici viața încercând să repari o țară… e și ăsta un scop nobil.

Aș mai putea spune că la alegerile astea s-a folosit excesiv stereotipizarea anumitor categorii sociale, totul frumos ambalat în virale comice. La prima vedere par amuzante poantele, dar apoi îți dai seama că-s exagerări de dragul bulei și că politica și opțiunea de vot nu-i ceva ce se poate încadra într-un șablon trasat de o ciocă video cu cocalari și tocilari. Dar n-o să spun asta.

Și nici faptul că n-a existat dialog și dezbatere. S-a aruncat cu lături dintr-o tabără în alta. Ăia-s proști, ăia-s cretini. Și au făcut asta și oameni de la care ai putea avea pretenții. Nimeni n-a avut răbdare să discute. Toți știu ce e mai bine. Probabil le e frică de o analiză la rece. Dacă își dau seama că opțiunea lor nu-i așa bună? Fugim de gândul ăsta că nu ne face bine, ne scoate din zona de confort.

Ne vedem și mâine.

P.S. – n-am apucat să zic, dar la alegerile astea a prins glas și un cineva special, un fel de strănepot al lui Zelea Codreanu. Online-ul l-a cam băgat în seamă. Probabil că la alegerile astea n-o să facă mare brânză (sper). Dar pentru când o să se spargă bula cu frustrări o să fie o opțiune bună. Pentru cei care vor o opțiune de extremă-dreapta. Să-l urmărim cu atenție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.