Numele meu este anxietate și am George Bonea.

Cum ajungi Polițist Local/Comunitar/Robocrap?

Înainte le spuneam Comunitari, dar cei de la Primărie și-au dat seama că asta poate naște confuzii și câinii lătrau non-stop a rușine și durere. Așa că au devenit Locali, pentru că-s precum o mâncărime. Zonă restrânsă, te deranjează puțin, dar nu te omoară. Sper.

Dar ce este Poliția Locală?

Cine-s acești robocopi care se plimbă prin oraș și fac legea printre babele care vând legături de mărar și ouă? Cine-s cei care nu văd șuții de buzunare și vânzătorii de telefoane furate, dar depistează de la un kilometru un moș care-și dă pe 2 lei colecția de ceasuri? Păi în primul rând nu sunt de la Poliție, adică n-au legătură cu arhi-cunoscutul organ pe seama căruia râdem de ani buni. Dacă până acum râdeam la glume precum „de câți polițiști e nevoie să schimbi un bec?”, acum râdem la „de câți locali ai nevoie să găsești baba escroacă într-o piață plină de hoți?”. Nu spun că-s proști. De fapt nu spun nimic.

Revenind. Poliția Locală ține de primărie și primăria suportă costurile. Mna, fiind puțini polițiști cu pregătire pe străzi, cei de la primării s-au gândit să planteze, pe lângă panseluțe și labium purpureum, și niscaiva cvasi-polițiști. Salariu frumos, 8-900 lei pe lună, dacă ai carnet conduci și un trancarici toată ziua. Unde mai pui că ai și niscaiva putere: dai amenzi, dirijezi traficul, te încordezi la fraieri și faci ordine și disciplină în piețe.

Dar cum ajungi polițist local?

Oare trebuie să termini studii speciale? O Academie? Ani de poligon? Schimb de experiență cu polițiști din zone dure? Hai să vedem ce ne anunță site-ul celor de la Poliția Locală – Sector 4 (fără diacritice, dar nu-i mai amendez pentru asta pentru că-s prea preocupați să apere lumea de babe care vând pătrunjel).

are cetatenia romana si domiciliul in Romania;

Deci nu-i putem face Locali pe sirieni, nu? Pfiu, ce bine. Îmi era că vin ăia și fac prostii în locul prea-pricepuților noștri români.
– cunoaste limba romana, scris si vorbit;

E, rahat! Ce-s cu atâtea pretenții? Păi ce, tre să știe carte ca să dea amenzuri?
are varsta de minimum 18 ani impliniti;

Dom’le, îl f*te toată lumea-n gură de prost ce e, dar nu e pedofilie, suntem acoperiți.
– are capacitate deplina de exercitiu;

Am înțeles că-I vorba de multe flotări, mulți metri alergați în puține secunde și rezistență la fugă. Curios, eu n-am văzut local să alerge. Unii de lene, alții de burtă.

– are o stare de sanatate corespunzatoare functiei publice pentru care candideaza, atestata pe baza de examen medical de specialitate;

Deci să fie apt psihic și fizic. E oribil că prin sport demonstrezi că-i apt fizic, psihologic arăți că nu-i nebun, dar prost n-ai cum… nu s-a inventat testul ăsta.
– indeplineste conditiile de studii prevazute de lege pentru functia publica;

O tot țineți langa cu școala și studii… Am înțeles, gata! Nu-i supărați că termină două facultăți la Spiru. Înainte de liceu.
– indeplineste conditiile specifice pentru ocuparea functiei publice;

Bla, bla.
– nu a fost condamnata pentru savarsirea unei infractiuni contra umanitatii, contra statului sau contra autoritatii, de serviciu sau in legatura cu serviciul, care impiedica infaptuirea justitiei, de fals ori a unor fapte de coruptie sau a unei infractiuni savarsite cu intentie, care ar face-o incompatibila cu exercitarea functiei publice, cu exceptia situatiei in care a intervenit reabilitarea;

Ok, deci nu trebuie să suferi de prostie-infracțională.
– nu a fost destituita dintr-o functie publica sau nu i-a incetat contractul individual de munca pentru motive disciplinare in ultimii 7 ani;

Doamne ajută că n-a mai avut vreo funcție!
– abilitati: capacitate de a lucra in echipa, in teren; disponibilitate pentru lucrul peste program, in zilele de sarbatoare legala si in conditii de stress.

Să plimbi o mașină de Crăciun nu sună dramatic, dar uneori babele sunt stresante. Pur și simplu nu vor să-și mute punga aia pe care țin urzici. Mama lor de nesimțite!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.