Numele meu este anxietate și am George Bonea.

Despre “artiștii neînțeleși” care aleg să moară de foame pentru pasiune

Uneori sunt vinovat de citirea tabloidelor.

Nu-i ceva de care sunt mândru, dar încerc să mă mențin la curent măcar cu numele noilor “vedete”. Pentru anti-cultura mea generală trebuie să știu că Leo de la Strehaia nu-i primarul orașului Strehaia (încă) și că Oana Zăvoranu nu-i vreo olimpică. Dau un click, văd un titlul, mijesc povestea de ansamblu și-mi continui viața.

În această dimineață am citit că un fost concurent de la “Vocea României” o duce nasol cu banii. Asta a scris Cristi Nistor pe pagina lui de Facebook. De când a concurat în 2012 la celebra emisiune n-a avut prea multe cântări. Practic, un val de succes imediat după emisiune (habar n-am ce a făcut el acolo și nici nu contează) și după a stat doi ani în 4-5 cântări (așa cum a declarat și el). Acum moare de foame, nu mai are bani de chirie și nici telefon.

Și presa spune că-i trist.

De fapt, presa subliniază “scandalul” dintre cântăreț și Măruță, cel din urmă fiind acuzat voalat că pentru o poveste șocantă-n emisiune l-ar ajuta pe cântăreț cu niște cântări. Și da, Nistor și-a făcut partea, a livrat intimități lacrimogene-n direct la Măruță pentru fericirea publicului necrofan și happylică, dar n-a mai primit cântarea. Și acum e sărac și trist.

Apoi am ascultat o piesă pe care a lansat-o Nistor în 2014.

Și acum îmi dau seama, că indiferent de drama lui personală, ca artist n-a realizat nimic nou. A intrat în malaxorul ăsta comercial din care se ȘI moare de foame. Ce credea, că expunerea Pro și CatMusic îl vor face vedetă pe viață? Pfff… câți ani are băiatu’ ăsta? Păi Răduleasca se chinuie săptămânal cu postări jenante să se mențină vedetă și divă… așa se face treaba în bijniss. Altfel, n-ai păpică.

Apoi am dat de o altă postare pe care a pus-o pe Facebook:

„Și cu dedicație pentru haterii mei obosiți, care se simt ofensați că de ce nu mă înjosesc și de ce vreau eu să trăiesc cu demnitate, nu uitați prieteni..dacă nu lupți pentru visele tale, altcineva te va angaja să lupți pentru visele lui! Spor la muncă!” – ok, dar trebuie să-ți asumi că din vise n-ai bani de mâncare. Spor la foame!

Bo Burnham explică în versuri ce spun eu mai jos…

Artiștii-s bolnavi. Ăsta e un fapt pe care trebuie să-l înțeleagă toată lumea. Ăia care vor cu ardoare să stea pe o scenă au o problemă. Nu gravă, nu mortală, dar o problemă. Nevoia de atenție. Spunem despre lucrurile care ne plac faptul că sunt “precum un drog”, dar uităm că drogurile-s nașpa. În esență și pe scurt, tot ce se-ntâmplă în mintea unui artist e făcut de dragul atenției: că-i cântăreț, comediant, scriitor, pictor, ș.a.m.d. A, că pe unii îi vedem timizi și retrași? E o altă poveste cu ăia. Dar atenția contează.

O știi pe colega aia de birou care caută mereu să iasă-n evidență? Prin haine, machiaj sau vorbe? Aia suferă de nebăgare-nseamă, dar n-au ajutat-o genele să aibă un talent, așa că se chinuie și ea să fie remarcată la fumat.

tumblr_m3cjni8Srp1rodmuko1_500

Ați cunoscut actori? Mulți sunt niște dubioși care nu știu unde se termină scena și unde începe viața lor.

Nu-și încap în piele de personaje și-s dezechilibrați. La fel și cântăreții sau comedianții. Când nu sunt pe scenă e totul despre „ei” și cum sunt „ei” și prin ce au trecut „ei” și ce au făcut „ei”. Gata bă! Ți-am plătit biletul, ți-am văzut momentul, acum vreau să vorbim despre omleta mea banală și non-artistică pe care am mâncat-o în apartamentul meu normal, nu îndeajuns de boem și sărăcăcios ca al tău pentru că nu sunt „trist, neînțeles și nu mă vând„. Ok?

200_s

Din păcate, piața nu-i pentru toată lumea, mai ales dacă nu faci nimic nou. Oamenii vor mereu ceva nou. Poate că publicul tău o să fie mai mic decât al altuia, dar până la urmă ai un public. Și dacă nu faci nimic de unde vrei să vină banul/faima? Nu poți să aștepți să-ți pice din cer doar pentru că tu știi că ești talentat.

Așa că artistule, dacă nu-ți merge 1-2-3 ani, ce ai spune să te reprofilezi? Măcar puțin. Nu renunța la visul tău, dar în secolul ăsta, când e mult mai ușor să faci și altceva, cum îți sună „altceva”? Adică, mai concret: stimabile Cristi Nistor, dacă nu-ți iese cu muzica, ce ai spune să câștigi altfel o pâine? Alege un domeniu. Serios, sunt artiști mai cunoscuți ca tine care acum au alte job-uri și-s fericiți. N-am zis să faci șaorme (încă), dar poate-i altceva pentru tine, nu neapărat muzică. Mai ales dacă e ACEEAȘI muzică. Și peste ceva timp poate o să poți să cânți din nou. Poate. Dacă nu ești același lucru.

P.S. – sunt ferm convins că știi să cânți n-jpe mii de stiluri, dar din păcate ai ales să-ți faci o carieră publică din muzica dance. Dacă o ardeai folk pe la metrou aveai șanse mai mari… Poate.

P.S. 2 – te-ai „vândut” deja în momentul în care ai acceptat să vorbești despre moartea tatălui tău la Măruță și apoi așteptai un favor/ajutor/cum vrei să-i spui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.