Numele meu este anxietate și am George Bonea.

Ce am învățat până acum făcând stand up comedy

Au trecut aproape trei ani de la prima mea reprezentație în calitate de comediant și-am strâns câteva amintiri și experiențe pe care vreau să le adun sub forma unui cod/„decalog” personal. Evident sunt mai mult de 10 lucruri importante și n-am să le dau pe toate dintr-o suflare, dar au început să se așeze câteva care astăzi îmi sună mai logic și normal ca oricând.

Nu-ți uita idolii sau mentorii.

E foarte important să-i respecți pentru că fără îndrumarea lor astăzi încă jonglai între glume cu labă, sex, foarte mult sex și „care-i faza cu femeile și…?”. Excepție doar în cazul în care ghidul tău în ale comediei încă are glume doar despre labă/sex/foarte mult sex/„care-i faza cu femeile și…?”. Atunci e bine să ai puțin Alzheimer. În altă ordine de idei, Radu Isac:

 

Nu fura glume.

Asta nici nu trebuia s-o mai zic, dar UNEORI trebuie să-ți dai seama că unele subiecte sunt foarte facile și sunt mari șanse să gândească mulți aceeași glumă. Nu (mai) vorbesc de cazurile în care cineva a tradus 1 la 1 material din străinătate, ori imită până și modul în care se mișcă și vorbește… Bordea, ci strict de glumele alea care-s prea la-ndemână. De exemplu, glumele cu GPS. Micutzu a ridicat ștacheta acestui subiect atât de sus încât (până la această oră), orice altă glumă cu și despre GPS e slabă.

Ca să nu mai spun că „dacă ar exista GPS cu accent ardelenesc” este prea prea prea prea prea prea prea prea prea prea previzibilă.

Nu improviza cu publicul dacă ești lemn/timid/prost de gură. E foarte importantă regula asta pentru că-n unele situații te poate ține în viață. Comedianți foarte buni (de ex: Costel) s-au trezit cu sticle aruncate spre ei, dar dacă tot ce poți spune tu unui cocalar din public e „muie”… o să mănânci bătaie.

Dacă nu le ai „pă caterincă” și nu te poți controla nu te înjura cu unul sau mai mulți. O să pierzi publicul și riști bătaie. Regula asta se aplică doar în cazul în care nu ești spontan. Dacă le ai, dă-i bice. Cel mai probabil publicul te va susține să-ți „bați p*la de fraier”.

Nu există public prost/bun. Trebuie să ai un ego cât glumele cu Oana Roman de mare ca să crezi că ești prea deștept pentru o sală întreagă, deci dacă n-ai aplauze și urale la X glumă „sunt toți proști!”. Plecând de la faptul că ești necunoscut pentru 99% din țară, cine crezi că vine la show-ul tău să asculte glume d-alea bune cu tâlc?

Până umpli săli doar cu fani e clar c-o să ai parte și de cocalari, profesori universitari, studenți, etc. Dacă după fiecare show ai reușit să-i impresionezi exact pe cei care sunt pe aceeași linie cu tine e perfect! Tocmai ai câștigat doi fani în Buhuși! Mergi mai departe!

Nu spune publicului că-i prost.

Din aceleași motive precum mai sus.

Nu-ți face material doar din jignirea vreunuia din public. Sunt unii care au material din primul minut până la final despre câte unul, nefericit, pe care-l găsesc prin public. Că-i chel, gras, slab, ăla-i calul de bătaie din seara aia. Majoritatea celor din sală vor râde că-i mișto să râzi de alții, dar când tot ce faci e să-ți proiectezi lipsa de inspirație pe aspectul unui om (care a plătit bilet să râdă de tine, nu de el) e clar că te-ai chinuit mult să-ți faci material.

– Nu-ți face un cult al personalității.

Sunt comedianți care-și pun pe afiș întregul CV. Lasă excepțiile când patronii fac niște afișe ca de festival Mamaia. Vorbesc de comedianți care și-ar pune și filmarea de la botez la event. Dacă ești atât de plimbat/vedetă/scrii/cânți/citești/dai cu grebla, fă un top 3 și gata.

Cine-i interesat de tine o să vadă și că ai apărut 10 secunde la TVR 2 în 1996. Nici la angajare nu te duci cu TOT ce ai făcut. Că plictisești și pari disperat. Din păcate mulți români apreciază mai mult vechimea unei vedete, nu neapărat ce a făcut în X ani de TV/Radio/show-uri.

Nu-i beșteli pe ceilalți comedianți. Că nu-ți place de unul sau celălalt e normal, dar nu te apuca să dai în stânga și-n dreapta cu nume și păreri că o să ajungi un paria. Nu-ți mai face impresii proaste că „stand up-ul merge prost pentru că există X, Y, Z”, că n-o să schimbi tu lumea. X, Y, Z există pentru că publicul lor există. Și nici pe începători nu-i trata de sus că-i greu pentru toată lumea. Și-n unele cazuri unii sunt mai talentați decât ești tu, „vedetule”.

Lasă loc de „bună ziua” oriunde. Oriunde mergi în țară, că-ți iese bine sau nu, nu-ți bârfi colegii de stand up și nici alți patroni. Se-ntâmplă să ai show după vreun coleg și să-ți spună patronul „a venit Cutărică și a fost varză!”. Nu te apuca să-l aprobi (mai ales dacă ești de acord cu patronul). E ca-n cazul înșelatului. Ai putea fi următorul bârfit.

… Voi continua…

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.