Numele meu este anxietate și am George Bonea.

Despre Tequila, bătaie și justiția online

Ceva-mi spune că aș face un gest mai înțelept să nu-mi dau cu părerea despre subiectul ăsta. Patima e atât de mare în unii încât risc enorm ca textul ăsta să fie interpretat în fel și chip, concluzia pentru unii fiind că „iei partea infractorului”, „dai vina pe victimă”, „ești misogin” și alte variațiuni pe temă.

Dar pentru că ador să dezbat pe toate părțile un subiect o să-mi fac damblaua.

Apelez la latura analitică a cititorilor și la faptul că au trecut deja câteva zile de la întâmplare și putem să vorbim puțin mai detașați emoțional.

Bătaia primită de Tequila nu putea să pice mai bine. Societatea e înfierbântată după scandalul cu Colo, după analiza clitoridiană a lui Cristian Tudor Popescu și multe alte picături (cvasi)misogine. În momentul ăsta orice femeie bătută poate ajunge un caz național, nu mai vorbim de o vedetă cu 1.7 milioane de fani online.

Tequila (Bianca Adam) a scos pe 4 iunie un clip pe Youtube în care povestea în lacrimi că a fost bătută de un dezvoltator imobiliar cu doar câteva zile în urmă. În cele 23:35 de minute a vorbit despre ce s-a întâmplat, a arătat câteva imagini de la eveniment și a ținut o scurtă prelegere despre violență.

Clipul a rupt.

La ora la care scriu textul ăsta a fost văzut deja de 1.8 milioane de ori, a ajuns la unele posturi TV (nuanța asta trebuie memorată) și a fost discutat, analizat și aprobat de mai multe vedete.

În câteva ore s-a aflat totul despre agresor: că-i ceva membru de partid (ALDE, PSD, traseist politic), că are afaceri dubioase, că a mai bătut oameni, că are o problemă să fie filmat ș.am.d.. Toate astea au reconfirmat opiniile deja formate. Mulți oameni nu-l mai înjurau pentru cele făcutei vlogăriței. Condamnarea era deja totală, omul își (re)confirmase valoarea. Bărbați, femei și feministe cereau sânge. Citez din memorie: „să fie călcat pe cap”, „îl văd pe stradă și îi dau o rangă în cap”, „îl calc cu mașina” ș.a.m.d..

Mă bucur sincer de faptul că nu trăiesc într-o societate în care justiția se face conform dorințelor exprimate în subconștientul online. Chiar și acolo unde vinovatul e clar. Bine că nu-i ca-n SUA. Ne-am împușca de dimineață până seara.

După o zi-două apare (pe Antena 3) o filmare făcută de camerele de supraveghere din zona conflictului. Vedem pe filmare că are loc o discuție tensionată, dezvoltatorul imobiliar se învârte prin jurul mașinii încercând să arate dauna (o bucată de marmură spartă), se repede la vlogărița care-l filma cu telefonul, primește spray în ochi, încăierare și lucrurile se termină cu asta.

Pentru unii filmarea a confirmat ceea ce știau deja din clipul Biancăi Adam.

Pentru alții a fost o demonstrație politică: Antena 3 voia să spele imaginea agresorului. „Lipsă de deontologie jurnalistică. M*ie Antena 3!”. Corect era ca ambele filmări să fie prezentate pe toate site-urile de știri care au preluat cazul. Așa că unde-i lipsă de deontologie la Antena 3 o vedem și la celelalte posturi care au prezentat doar 50% din situație. Nu? Eu așa am învățat la facultate.

Patosul Antena 3 e la fel de viu și-n cealaltă bulă. Taberele se urăsc la fel de tare.

În ultima perioadă am văzut ceva filme/seriale cu subiecte avocățești încât să-mi dau seama că NU știu nimic despre cum se aplică legea, cum se tratează un caz și cum se analizează-soluționează o speță. Și ca mine mulți alții. La mine n-au ajuns și opinii avocățești despre ce s-a întâmplat între Tequila și agresorul ei și (așa cum e normal) nici măcar un avocat nu va da verdicte doar pe baza unui clip de vlog și o înregistrare de la distanță.

Totuși, online-ul e plin de „avocați”, „călăi” și „procurori”.

Justiția nu va lua o decizie pe considerente emoționale (așa cum probabil sper și sperăm cu toții în majoritatea cazurilor). Pe fundamente emoționale ne-am condamna semenii la moarte în fiecare zi.

Interesează pe cineva opinia mea?

Da, cel mai probabil Tequila a fost lovită cu brutalitate, amenințată și înjurată. La prima mâna așa pare, îmi e greu să cred că vlogărița a pus la cale o conspirație prin care să-l înfunde pe acel bărbat (dar nimic nu-i sigur pe pământul ăsta plat). Cel mai probabil agresorul o să plătească (așa cum se plătește în România pentru fapta lui, sancțiune care s-a mai dat și care a fost acceptată cu pasivitate de populație care probabil a simțit că violența trebuie taxată mai dur dar „aia e…”).

Noi astăzi (dacă nu suntem direct implicați în caz) nu știm decât ce am văzut la Tequila și la filmarea Antena 3.

Dar nu știm multe de care specialiștii vor ține cont și de o astfel de analiză o să avem cu toții nevoie când și dacă o să ajungem vreodată într-un proces.

Nu știm:

 • Dacă și Tequila/iubitul ei a înjurat/amenințat.
 • Nu știm dacă e vorba de o proprietate privată unde nu ai voie să filmezi fără acord.
 • Nu știm dacă s-a spus altceva decât ce vedem în testimonialul Tequilei.
 • Nu știm ce au spus/văzut martorii.

Nu știm prea multe ca să emitem păreri.

Întâmplarea asta ar putea schimba ceva, nu?

Am putea vedea un vloging feminin mai activ în zona anti-violență. Am putea vedea campanii palpabile împotriva pasivității martorilor. Am putea vedea video-uri educaționale despre cum să recunoști un agresor și cum poți anticipa anumite reacții (precum să nu-i spui că-l filmezi când el te amenință, nu bagi degetul prin gard la leu). Și, dacă mai e loc de glume în toată discuția asta, lecții serioase despre cum să parchezi mașina (nu acolo unde ai treabă și nu așa mârlănește cum a lăsat Tequila cazanul) – nu spun că meriți să-ți iei omor pentru cum parchezi, dar dacă nu ați face pe sfinții acum voi câți oameni ați vrut să loviți pentru nesimțire în trafic?

Între timp să așteptăm să-și spună și avocații cuvântul, să se ajungă la o sentință și (dacă nu-i convine societății civile) să se protesteze.

Dacă Tequila se înțelege cu agresorul? Dacă toată bătaie are un preț? Cum o să te simți atunci?

P.S. – în ziua de azi o filmare te poate face „vedetă” online. Dacă ai o altercație pe stradă și te lași filmat poți ajunge ușor din victimă în abuzator. Nu spun că asta se aplică și-n cazul de mai sus, dar eu personal nu-s ok să fiu filmat când mă cert cu cineva. Camera îngrașă cu 5kg și poate schimba percepția cu 180 de grade.

P.S. 2 – îi doresc Biancăi succes în proces și sănătate. Și să nu transforme cazul ăsta într-o cauză despre femei. Violența afectează pe toată lumea și povestea ei pică doar tangențial pe cazul Colo.

31 de răspunsuri

 1. Nimic din ce ai aberat tu aici nu justifică lovirea ei cu un FIER.
  Ești atât de grețos uneori. Ar trebui să nu mai scrii în viața ta despre nicio persoană din social media, pentru că despre fiecare știi doar ce ți se arată până la urmă. Dar tu ai păreri.

  1. Din cate am vazut in filmarea de mai sus, nu observ nici un fier sau o ranga sau alt tip de arma alba. Tot ceea ce faci este sa crezi tot ce spune cineva de pe youtube, fara nicio dovada fizica.

   1. Hai bă mai duceti-va in pula mea cu bataia voastra si cu tot. E ca la tigani: victima urla prin toate orificiile ca a fost luată la pulă si inculpatul este inofensiv si nu a facut nimic.
    Pe scurt: Hai la „șparanghel” ca ne-a ajuns Românica la os.

    Pace.

   2. Ești un dobitoc. A explicat clar în video că întâmplarea cu bara de metal a avut loc câteva ore mai târziu între blocuri, dacă e vreo cameră acolo, o să se găsească și filmarea aia. Dovada momentan e poza ei cu vânătaia de 17 cm. O vânătaie ca aia nu ți-o faci la joacă. Ești un jeg care sigur urlă că femeile violate și-o merită pentru că n-ai văzut tu video-uri cu asta. Gunoiule.

    1. Cine a zis mă că „că femeile care-s violate și-o merită”? Dacă nu știi să porți o discuție fără să arunci cu căcat în ăia care nu-s de acord cu tine, mai bine taci din gură.

     1. Așa-s frustrații ca ăsta de mai sus. Mănâncă căcat despre alții că au păreri, de parcă toți trebuie să gândească la fel. Nu zice nimeni că femeile merită violate (mai puțin Colo și restul babuinilor ca el), dar trebuie luate toate cu un gram de sare. Sunt sigur că nu merita să ia bătaie și sunt total împotriva agresiunilor de orice fel. A lăsat mașina ca o cretină, fix ca imbecilii pe care-i înjur mereu în trafic, dacă și conduce cum parchează, unii ar zice că și-o merita.

    2. Cred ca ai cortexul cerebral cam subtire si ti s-au prajit un pic sinapsele. Poate imi arati si mie unde zice George ca femeile merita violate, ca sa stiu si eu sa nu-l mai citesc, macar, si sa incep si eu sa-l injur ca doar, na, asa se manifesta dezaprobarea in online. Daca as iesi eu presedinte, unora asa le-as taia cablul de internet…

  2. Nu merita sa fie lovita dar nici NU exista nici o dovada ca a fost lovita cu o ranga. Nici ca junelul ei a fost lovit cu telefonul in cap necesitand doua copci. De fapt telefonul nici nu l-a lovit, a fost aruncat aiurea conform camerelor de supraveghere.
   Cand vii cu acuzatii grave, trebuie sa ai niste dovezi concrete care sa-ti sprijine afirmatiile. Oricat de influencer ai fi, justita umbla cu dovezi, nu cu smiorcaieli pe Youtube.

   1. Telefonul nu a fost aruncat aiurea, eu vad cum baiatul a fost lovit si dupa telefonul a ricosat din capul lui pe trotuar

  3. Du-te tu in state si parcheaza pe proprietatea privata a lu ala ca iti trage direct un glont in cap nu te loveste cu fierul de 3 metri. Apropo … vreau sa vad si eu un video cu un tip care manuieste „un fier de 2-3 metri din ala de constructii” si care ii da unuia peste picioare cu 3m de sarma din aia.

   Exista 2 variante: fie este foarte subtire si produce o leziune lunga si se muleaza ca un bici fie e suficient de groasa cat sa nu se muleze si atunci ai sanse sa nu lase doar o vanataie.

   Otel betonul de 10 are 0.6 kg / m liniar. 3 metri de asa ceva au 2 kg distribuite ca la o undita. So nu cred asa ceva. Nici varianta cu 2m nu o cred. Nu poti tine chestia aia de un capat si sa lovesti cu ea decat daca esti ninja. Cel mult era o ranga sau un fier beton de 1/2 de metru.

   Apoi daca e golaneala cum a facut tipa si prietenu ei e foarte de nasol sa plangi dupa aia ca ti-ai luat-o pentru ca (1) esti in flagrant si ai facut o nasoala, (2) voi sunteti 2 chit ca sunt un el si o ea da se pare ca ea nu tine cont ca na … da cu ce are in portofoliu iar ala nu pare luptator de k1 si (3) daca tu te repezi sa dai nu poti sa miorlai dupa aia ca ti-ai luat-o … ori suntem golani ori nu!

   Acuma cas zi si tu daca ai vazut filmare cu fierul, cand o loveste sau orice din ce spune aia acolo. Pe partea ailalta ai filmarea cu tot tacamul unde se vede ca au fost niste cretini amandoi si ea si prietenu ei.

   Si daca nu iti convine ce scrie aici George mai du-te si citeste in alte parti ca nu te trimit altundeva unde e cald, umed si intuneric.

  4. Măi, căcat plouat. Înainte să sugi peniși de cai morți pe aici, controlează-ți limbajul, pentru că fiecare are păreri. Că tu ești de acord sau nu cu ce zice George, poți să dai X sau poți să citești în continuare.

  5. se vede clar ca asta au cautat smardoiala si ea si prietenasul ei ….omu avea dreptate vedeti calr cum este pusa masina deci au spart marmura dar na au tupeu de vedete persoane publica scuzati ce tot o ardeti tipa a fost de vina omu sa repezit la pustulache ala nu la ea cat despre goerge chiar este impartial in postare bravo george lAS O BALTA comentariu inutil

  6. Nici tu nu stii daca aceea vanataie este de la un fier, sau daca a fost lovita de acel individ, de unde stii tu ca nu a cazut, sau, si-a facut singura vanataia? Cas de pe pwla, si tu ai pareri?

 2. Eu cred ca esti prea incult sa vezi imaginea de ansamblu ,,cas,, . La fel cum nu te duce creieru sa ai si alte păreri si sa nu te abati de la problema in sine nu poti sa intelegi nici ce zice omu asta.
  Si sa zicem ca ai inteles totusi ideea , omu asta nu incerca sa justifice sau sa ia apararea nimanui , fi mi ar scarba de tine ca greata imi e deja.

   1. Scuze, sunt prost. Nu mi-am dat seama că-i răspunzi primului comentariu. Am crezut că-i vorbești lui George.

    1. @George H, e cam de rahat sistemul ăsta de reply. Se încurcă toate reply-urile. Mă aștept să-mi iau niște peniși la reply-urile date.

 3. Observ ca mereu tii sa te aperi in articole cand vorbesti despre violenta impotriva femeilor. Asa ai facut si cand ai vorbit despre cazul lui Danielei Crudu cand ai incercat sa faci apologia violentei. Probabil e din cauza ca eu inteleg doar atat cat pot.
  Oricum, Bianca sau partenerul ei a parcat ca un neam prost, un alt neam mai prost a intrai in ecuatie si a iesit ce a iesit.
  Oricum, mi se pare ca confuzi legalitatea cu moralitatea in articol. Nu trebuie sa astept dupa nici un avocat, s-a vazut ce e de vazut.

  1. Cine nu mă citește des poate crede că-s pro-violență împotriva femeilor, așa că e mai bine să repet.
   Moralitatea nu e mereu înlănțuită cu legalitatea. Nu e moral să discriminezi categorii sociale, dar uneori e legal s-o faci.

 4. Prima oară când am văzut clipul mi-am spus așa: uite o cocălăriță care a parcat unde a dus-o mintea pe ea. Recte, mintea atât a putut, deci a parcat la rampa de persoane cu handicap. A venit un nene, probabil nu cu cuvinte frumoase, i-a explicat birjărește că a spart marmura și probabil și ceva legat de țărancă parvenită, eventual proastă. A ieșit Adonis ăla, nenea a văzut că se filmează, n-a vrut să fie filmat, era normal, cred că acolo este proprietate privată (cred asta pentru că știu zona, am prieteni care stau acolo și din ce pricep de la ei în majoritatea cazurilor proprietate privată este și aleea care dă în strada mare), Adonis a vrut să facă pe șmecherul în Militari, numai că habar nu are unde se află, Militari nu este pentru panseluțe infatuate și inflamate, dezvoltatorul a dat peste telefon, cocălărița a dat cu spray și a fugit, cum a făcut și Adonis. Nu văd drug și Adonis în pericol de moarte, nu văd cocălăriță bătută.
  Mno… cam asta este. Hanorac, alte alea, că i-a zis nu știu cine că este fumată… ahaha. La ce inteligență a dovedit în clipul ăsta sunt perfect de acord cu ea, nu avea cum să fie fumată, e genul căreia i se vinde oregano pe post de marfă bună 🙂

  1. @BogDan
   Asta am vazut si eu. Si nu sunt barbat misogin, sunte femeie la varsta de pensionare care a avut parte de violenta domestica la viata ei.
   Ce am vazut un plus: o parcare ilegala in fata unei rampe pentru de invalizi care s-a si deteriorat ca urmare a parcarii ilegale. Aceasta rampa trebuie sa ramana permanent libera, si nu blocat de tractorul oricarui cocalar. E impotriva legii o astfel de blocare (sa nu mai vorbim de deterioare). Cocalarita spune cu o aroganta si o obraznicie incredibila: ce mare lucru ca s-a spart o bucata de marmura, poate eu am spart-o , poate nu.
   Deci avem deja:
   1. Parcare ilegala blocand o rampa pentru persoane cu dizabilitati
   2. Distrugerea rampei
   3. Lipsa totala de responsabilitate si asumare: ce daca am facut o paguba?
   Pe urma cocalarul amant se pune pe filmat administratorul furios.
   4. Ilegalitate: conform GDPR nu ai voie sa filmezi pe cineva fara consimtamant. Administratul furos si-a manifestat lipsa de consimtamant confiscand telefonul si aruncandu-l departe. Telefonul nu l-a lovit pe Adonis, cu atat mai putin nu-mi explic cum a putut provoca o lovitura necesitand doua copci la spital.
   Omul dat cu spray urzicant in ochi cam greu de crezut ca putea sa umble dupa o ranga si s-o loveasca. Nu exista nici o imagine filmata sau e ascunsa. De fapt cocalarita nici nu stie daca ranga avea doi sau trei metri. E o deosebire de un metru intre cele doua.
   Vanataia prezentata este prea neagra pentru o vanataie proaspata. O astfel de culoare apare dupa 2-3 zile, nu imediat si nici nu are culoarea aceea. Interesant e ca vanataia avea exact aceeiasi culoare precum tatuajele cocalaritei.
   Parerea mea este ori ca este un scandal aranjat, ori Tequila era fumata si bauta de nu mai stia deosebirea dintre realitate si imaginatie.
   Daca toata aceasta poveste este o inscenare sau numai pe jumatate adevarata conform camerelor, asta se va rasfrange negativ asupra femeilor victime ale violentei. Se va zice ca acuzatiile lor sunt inventate exact cum a facut aceasta Tequila. Intr-o societate misogina, numai de inscenari din astea nu e nevoie.

 5. masina trebuia pusa in scara blocului …eu ii lasam nr de telefon scris pe masina …cu cheia ! eu sunt cel care sparge mingea copiilor din fata blocului .

 6. Tipa avea nevoie de material de vlog .Cu tupeu si nesimtire l-a si obtinut.Lasati dramele de mahala si discutiile inutile despre domnisorici care traiesc din prostia celor care le urmaresc.Pt mine e doar o parodie in stil vlogarita agresata,un subiect care deschide alte subiecte.

 7. Nu știm:
  Dacă și Tequila/iubitul ei a înjurat/amenințat. – nu justifica lovirea ei cu un fier si a lui cu telefonul, care I-a si spart capul
  Nu știm dacă e vorba de o proprietate privată unde nu ai voie să filmezi fără acord. -idem. putea chema politia, putea sa ii spuna ca e proprietate privata si cheama politia daca mai filmeaza
  Nu știm dacă s-a spus altceva decât ce vedem în testimonialul Tequilei. – irelevant. Daca eu iti spun tie ca esti un bou, nu vii sa dai in mine cu un fier (sper). Ma faci vita, ma injuri de mama, etc. Chiar daca ei l-ar fi injurat, nu justifica bataia.
  Nu știm ce au spus/văzut martorii. – care martori, ca din filmare nu se vedea nimeni in zona. Angajatii lui si nevasta-sa o sa declare in favoarea lui, de voie, de nevoie.
  Nu spun ca ea e o floricica simpatica si nu l-a injurat sau ceva, dar asta nu inseamna ca „si-a cerut-o”. Da, dupa cum e parcata masina, pare ca ea ar fi busit marmura, dar hai da-o in plm de marmura, se uita pe camere, avea dovezi si aia era.

  1. R
   Nimeni NU merita sa fie batut si nimeni n-a afirmat ca Tequila merita bataie.
   Daca te uiti bine pe filmul camerei de supraveghere, se vede clar ca omul in alb nu a aruncat telefonul in capul junelui ci in alta directie. Tequila insa sustine ca la lovit in cap si ca a avut nevoie de doua copci. Deci cine minte? Tequila sau camera?
   Tot ea sustine pe vlogul ei ca a fost batuta cu ranga de 2-3 m. Pe aceasta pagina cineva a demonstrat ca lovi pe cineva cu o ranga de 2-3 m este foarte greu, aproape imposibil. Nu cumva ea minte din nou?
   Pana cand afirmatiile Tequilei nu sunt dovedite cu probe materiale obiective, eu NU o cred. Afirmatiile unor bloggeri, vloggeri , influenceri si altii ca ei nu a nici o legatura cu adevarul, ci cu obtinerea unor ratinguri inalte care le aduc bani. Foarte multi bani. Asa ca eu sunt Toma necredincioasa adica sceptica.
   Au fost multe cazuri cand june precum Tequila au afirmat ca au fost batute sau violate si totul s-a dovedit o minciuna. Chiar azi citeam ca o englezoaica a intrat la puscarie pentru ca a acuzat doi soferi de taxi de viol, viol care s-a dovedit ca nu a avut loc niciodata. Nu e primul caz de acest fel.
   Ce va face sa credeti ca scandalul nu a fost aranjat, sau Tequila a incercat sa insceneze un scandal cu ea drept victima pentru rating, si a iesit altceva decat se astepta caci nu a luat in considerare camerele de supraveghere?

 8. Poți avea 10000x persoane care mor după tine și te urmaresf, personalitatea și caracterul ies la iveala oricum. Nu toți ne învârtim pe clipurile ăleia. Majoritatea care o susțin n au nici o bază decât ceea ce declara fata. That s bullshit 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.