Vouă și Regii Comediei

Mi-a trimis aseară un prieten pe Facebook un link cu o știre în care liderul grupului Vouă (pentru cine mai știe) se dădea puțin ironic spre Bobonete&colegii de show din cadrul evenimentului „Kings of Comedy”.

Amicul mi-a cerut o opinie. Dacă nu știați eu sunt comediantul cu mai multe păreri decât show-uri.

Am gândit mult și am ajuns la următoarele idei. Sunt mai multe. Vă rog să-mi acordați atenția dumneavoastră.

Așa…

Pentru cine nu știe, grupul Vouă are peste 30 de ani de activitate. E posibil ca generația născută cu smartphone-ul în retină să nu știe cine-s babalâcii, dar eu îmi amintesc cu un zâmbet larg sketch-urile lor din perioada când erau la TV. În special la Antena 1. Apoi s-au spart și ei (cred că au avut un moment Divertis-Distractis) și unii s-au dus la TVR. Dacă ai auzit de „Gorobete” înțelegi ce vreau să spun. Oricum, trupa cu Fetecău – Vizante – Radu Gabriel și toți ceilalți a fost genială. Pentru mine, copil fiind, erau net superiori celor de la Vacanța Mare sau Divertis. Îmi păreau actori mai buni, scriitura mai bună, glumele mai fine.

Oricum, Radu Gabriel e fabulos. Recent am avut onoarea să respir același aer cu el într-un cinematograf și o să fiu sincer: m-am bucurat în sufletul meu ca o puștoaică de liceu la „Fifty  Shades of Grey”.

Dar Vouă…

După un timp nu știu ce naiba s-a întâmplat. Că a apărut un „grup Vouă” la Național TV (nu știu dacă încă mai e) și era absolut jen… neamuzant.

Astăzi, cu tot respectul pentru Fetecău, dar oameni s-au schimbat. Umorul e la fel, dar altfel. Acum se râde la alte chestii. Nu spun că nu-i loc și pentru ei (cu noul proiect Vouă TV), dar masele râd la altceva.

Hai s-o spun altfel.

Toma Caragiu e mare. Genial. Dacă trăia astăzi nu avem certitudinea că lumea mai râdea la umorul lui. Nu știm dacă Toma Caragiu făcea reclame penibile la Catena, juca în Las Fierbinți sau făcea sketch-uri inimaginabil de comice pentru o televiziune obscură pentru că nimeni nu-l mai difuza pentru că nu-i „pă trend”.

Așa e și cu Vouă. E altă școală de umor. Altă formare. Zona de confort e uriașă. Dar e ceva specific fiecărei generații de comedianți. Credeți că Bobonete e relaxat? Din spate vin alții, cu alt umor. Mai bun, mai prost, cine poate decide?

Da, și asta e important de zis: cine-i în măsură să spună ce e amuzant și ce nu? Nu-i ironic faptul că niște oameni care au simțit cenzura comunistă asupra umorului să vină astăzi și să spună „asta nu e amuzant”. Ba da, e ironic.

Eu când mai văd cine ajunge vedetă după iUmor îmi vine să-mi dau palme. Serios, nu-mi ascund frustrarea. Dar în același timp mă gândesc la faptul că oamenii adună săli uriașe. Eu o debara. Asta nu înseamnă că-s ăia mai neamuzanți, ori eu (sper). Nu știu. Citând din clasici, „csf ncsf”.

Ce nu suport (chiar nu suport) e pledoaria lui Fetecău despre umorul vulgar.

Când văd pudibonderia asta de popor de țărani duși la Balul Vienez îmi vine să spun măscări. Umorul vulgar e poate mai vechi decât cel non-vulgar. E ca la alcool. Înainte de toate a apărut berea. Și apoi berea fără-alcool. De ce? Pentru că-s unii sensibili.

Românii au oricum o problemă cu vulgaritatea. Vă invit la show-urile mele (scurt moment publicitar) dacă vreți să aflați mai multe. O să vorbesc frumi despre vulgaritate. Românul e cu înjurăturile cum e veganul cu „cârnatul” de soia. Sper că s-a înțeles…

Mie personal nu-mi place umorul cu perdea. Ăla „sobtil”, de oameni cu monoclu. Mi se pare libidinos. O „pulă” sănătoasă la vremea ei face bine. Chiar și la umor.

Evident că există și un exces de penis în umorul românesc. Așa suntem ca popor, o dăm aiurea, non-stop. Probabil din frustrări că am luat destulă de-a lungul istoriei (de la otomani, austro-ungari, ruși ș.a.m.d.). O dau și băieții din comedie cât și fetele. Poate compensăm lipsa de coaie. Nu știu, un antropolog poate da o explicație…

Să știți că mari comici britanici foloseau „dick” (penis), „pussy” (vagin) și altele încă de prin anii 1970. Și erau fabulos de comici. Și nu se mai leza nimeni. Vorbim de englezi. Dacă nici ăia nu țin la etichetă, ce să mai spun de un biet popor din Grădina Maicii Domnului?

DAR (cu majuscule)!

Fetecău, nu uita că umorul Vouă nu e stand up comedy. Stand up-ul este o formă mult mai intimă de comedie. Mult mai ancorată în realitatea interpretului. Și dacă el, omul, este natural în vulgaritatea lui (și asta amuză) nu-l poți condiționa pentru că tu în sketch-urile tale (care au alt target) n-ai spus niciodată nici măcar „floc”. Altă formă de umor, altă mâncare de pești.

De fapt, știți unde cred eu că e durerea?

„Kings of Comedy”. Titlul spectacolului ținut de Bobonete&friends. Mega-ultra-super-arogant.

Da, Bobonete e tătuț. Îmi aduc aminte că aveam 16 ani și-l vedeam cu trupa de impro la sediul Orange de pe bulevardul Victoriei. Omul era incredibil de amuzant. E clar că-i bun din moment ce interpretează cu succes un personaj pe care-l adoră atâția români (printre care și Pleșu). Da, s-a vorbit mult printre comedianți/pasionații de comedie despre glumele furate de Bobonete (Eddie Izzard?), dar… dar.

Văncică? Poate fără cusur. Comic. A, calitatea materialului? Revin la ce ziceam mai sus: cine poate judeca umorul? Ce cred că se întâmplă cu Văncică (e doar o teorie) e că-l văd un om care vrea să atingă și o altă sferă intelectuală cu talentul lui, dar e cumva ținut la un nivel de masele care-l apreciază pentru rolul de „om din popor”, „bețivul din Las Fierbinți”. Spun chestia asta pentru că am fost la o piesă de teatru cu el. Nu era personajul principal. Se pierdea în plan secundar. Numele lui pe afiș a umplut sala. La prima lui replică s-a aplaudat și fluierat. Era stânjenit pentru că… nu era cazul, momentul, contextul. Dar mna, faima!

Ceilalți doi „regi de pe afiș”? O spun eu? Și vagoanele TGV-ului sunt rapide, chit că n-au motor. Importantă e locomotiva.

Da, „Kings of Comedy” e semn de aroganță. Și Doru Octavian Dumitru a umplut Sala Palatului, dar nu-mi aduc aminte să fie „King of Comedy”. Practic Bobonete&ceilalți au micționat pe ceilalți comici ai patriei. Pe mine nu mă doare, că-n regatul ăsta eu sunt la grajduri, dar nobilimea suferă. Oho, unii suferă rău. Cred că-n unele cercuri de comedianți s-a triplat nota de plată la alcool.

Oricum, fiecare generație are „regii/regele” ei. Peste 10 ani o să rupă vreun vlogăraș care imită emoji-uri. Nu se știe…

Altfel spus, să le dăm regilor momentului ce e al lor. Dacă-s „hainele împăraților” nu mai contează.

Un răspuns

  1. E complet irelevant daca Bobonete are glume de calitate sau nu, care sunt standardele ? Si daca sunt standarde , cui i pasa ? Nu inteleg de ce in lumea asta sunt dezbaterile astea inutile, inafara de cercul vostru de 15 oameni nu-i pasa nimanui.
    In alta ordine de idei, la Bobonete am fost de vreo doua ori, e super arogant pana la limita nesimtirii, cel putin asa mi s-au parut cateva glume iar la mine limita e foarte jos, nu prea exista mare lucru de care sa fiu ofensat. Cel putin asa mi s-a parut mie cand a fost la Cluj, mai lipsea sa ne dea o muie la ardeleni.
    Restul sunt cunoscuti dar glumele sunt mai slabe, lumea rade din reflex. Bordea, Micutzu etc sunt mult peste…mult.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.