Un primar mișto Vs. niște unii-n România

Știe toată lumea unde-i Reykjavik pe hartă? Hai că-i o întrebare bună pentru elevii care dau Bacalaureatul acum. Reykjavik e prin Islanda. Capitala mai exact. Islanda e departe de România. Îndepărtată și ca distanță și ca mentalitate.

Ce are Reykjavik așa de interesant? Doar vorbim de un oraș cu o populație de două ori mai mica decât a Brăilei. A avut un primar extraordinar: Jon Gnarr.

jon 1

De ce a fost Jon Gnarr fabulos? Din foarte multe motive, dar cel mai interesant e că s-a născut cu retard mintal sever și ADHD. Cu toate astea a fost capabil să ajungă primar, să aibă o viață normală, decentă și plină de aventuri. În tinerețe a avut o trupă de punk rock, e comediant și actor. La caterincă și-a propus să candideze pentru funcția de primar al orașului, înființând “The Best Party”. A reușit. A câștigat promițând tot felul de aiureli, ironii la adresa clasei politice.

Până aici toate bune și frumoase, dar omul nu a fost doar un primar, ci și un prieten și un om cu opinii. Nu doar că-i foarte activ pe Facebook, unde postează periodic și pune poze cu kg de gunoi strânse zilnic în drum spre muncă (strânge gunoaiele altora pentru că așa e el… și pentru că-s melteni și-n Islanda), dar n-o dă după salcâmi când e pus să-și dea cu părerea despre ceva de interes general: Parada Gay? Da. E un mare susținător. Arestarea fetelor din trupa Pussy Riot? Nu, a protestat în centrul orașului. Omul e împotriva homofobiei, rasismului, sexismului, etc. Are opinii, e viu. Nu punea borduri, nu planta panseluțe, nu mergea la vorbit cu alegătorii în campanie.

jon 2

Ce avem noi?

Papițoi la costum, impunători în afișele în care arată cu degetul spre nimic, schimbători de bordure, roboței pe care nu-i vezi în tramvaie sau în parcuri. Noi avem primari de carton pentru că ne place asta. Vrem o imagine idilică a omului serios așa că votăm figuri de ceară. Da, aș putea anunța că voi candida și eu pentru un post de primar în București, dar problema nu-i lipsa de curaj a candidatului, ci reacția mulțimii: ăsta-i troll, sau vrea să strice voturile cuiva. Nu. Poate cineva chiar candidează de dragul de a face viața mai distractivă.

Cred că e jenant pentru Sorin Oprescu să știe că un om cu retard mintal sever și ADHD e un primar mai bun ca el. Unde mai pui că Jon Gnarr nu alerga după recorduri.

Acestea fiind zise, la următoarele alegeri pe cine votăm?

jon 3

Un răspuns

  1. A fost diagnostic gresit cu retard. Verificati-va si voi sursele. Un start bun este wiki, de preferat în engleză.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Texte pe mail: