Trei emisiuni TV prea bune să le mai avem și azi

De-a lungul timpului posturile TV au difuzat mizerii de amorul „artei”.

Voiau să umple un spațiu de emisie și parcă se scremeau să găsească ceva când puteau lăsa mira și făceau mai mult rating. Ca să nu mai vorbesc de calitate. Când mă uit la câte emisiuni au avut alde Liviu Vârciu, Andreea Raicu sau Andreea Mantea îmi dau seama că nimeni nu și-a pus  vreodată problema „auzi, tu ai făcut vreodată ceva care să reziste?”.

Zeci, sute de emisiuni flatulente: le simți pe moment și apoi dispar. Uneori îți mai amintești de ele, cu plictis. „Auzi, nu era o bășină pe TV, ceva cu…?”.

Dar au existat și emisiuni foarte bune pe care nu le mai vedem azi, din varii motive. Probabil pentru că erau prea bune, d-aia. Eu am reușit să-mi amintesc doar trei. Dacă voi mai știți vreuna vă invit să completați:

    1. Reflecții rutiere

 Îmi aduc aminte că-n copilărie, seara pe TVR, era o emisiune în care vedeam cum mor niște proști și-n unele cazuri mai omoară și oameni nevinovați. Unii care forțau limitele unei amărâte de Dacia 1300, că astea erau în topul accidentelor prin ‘90. Era o pastilă de 10-15 minute (parcă) în care o voce serioasă povestea peste o serie de imagini ce s-a întâmplat.

Cum șoferul „n-a adaptat viteza la condițiile meteo”, „pe fondul consumului de alcool” sau „neatenția la volan”. Și vedeai caroserii făcute evantai, căruțe lovite, TIR-uri eșuate, etc. Și-ți auzeai părintele: „pfff… e lumea plină de șoferi nebuni!”. Din păcate situația nu s-a schimbat. E mai rău. Șansele să faci o prostie la volan au crescut, odată cu viteza și elementele care-ți distrag atenția.

Poate că știe mașina să frâneze singură, dar să nu subestimăm prostia umană. Acestea fiind zise, Reflecții rutiere e o emisiune care, nu doar că trebuie reluată, dar trebuie difuzată de toate posturile, din oră-n oră. Și eventual să-i schimbe numele în ceva mai percutant pentru toată lumea: „Dacă ești prost mori!”.

2. Bazar 

Tot acum ceva ani, pe TVR 2, era o emisiune de turism cum n-am mai văzut pe la noi. Realizată de Răzvan Marc, Bazar era tot ce aveai nevoie. Informații, imagini, experiență. În câteva minute aflai esențialul și-ți stârnea curiozitatea. Fără mult bla-bla istoric și date neinteresante. Acum emisiunea nu mai există, un motiv fiind și faptul că Răzvan Marc e șef al Biroului de Promovare Turistică la Londra.

Ce să-i faci dacă omul e bun pe treaba lui? Îmi aduc aminte și de competiția directă a emisiunii Bazar: o puștoaică pe B1 Tv, plictisitoare, enervantă și care apărea în toate cadrele. Păreau filmările ei de vacanță transformate în documentare printr-un voice-over plictisitor. Vocea ei.

3. Supernanny 

Asta era pe Prima TV. Că au încercat și alții niște cover-uri nu-mi pasă, eu am asociat mereu Supernanny cu Prima TV și Irina Petrea. Când eram puști obișnuiam să văd foarte crud ce se-ntâmplă: ”copil nebun, săracii părinți”. Acum îmi dau seama că piciul nu era vinovat. Nu-l poți crește ca pe Ludovic al XIV-lea și apoi să te miri ca proasta că e răsfățat. Ori să vorbești în casă ca-n birt și să te miri că odrasla ta vorbește ca un birjar. Vorbește ca ta-su. Logic. Emisiunea asta nu mai e. Păcat. E nevoie de o emisiune prin care părinții să vadă unde și ce greșesc. Mai ales acum. Că înainte, din ce-mi amintesc, plozii erau ultra-răsfățați. Acum sunt ultra-lobotomizați de părinți prea ocupați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.