Numele meu este anxietate și am George Bonea.

Tot cărțile sunt mai bune

De când a venit pandemia am citit cât nu cred că am reușit s-o fac de când am terminat liceul (ceea ce e foarte rușinos pentru perioada 2008-2020). Tot ce a fost înainte se poate considera cu indulgență răsfoire. Acum, grație/mulțumită/datorită unui program mai lejer și o ceva mai bună organizare a timpului liber, reușesc să sar dintr-o carte în alta precum fumătorii care-și aprind țigară de la țigară.

Ajută și faptul că mi-am găsit o nișă de lecturi.

Cu ocazia asta am descoperit o altă parte bună la citit. N-ai de ales.

Cartea e în continuare cea mai bună formă de divertisment și informare (în funcție de ce citești le poți bifa pe ambele în câteva zeci-sute de pagini).

Comparat cu celelalte forme de divertisment&informare mi-am dat seama, după un an, că lupta e (în continuare) câștigată de cărți.

Dacă ne gândim la seriale putem să fim cu toții de acord că-s multe. Prea multe. Câteva bune (care merită o oarecare cantitate de ore din viață), dar majoritatea sunt o pierdere de timp din care nu se rămâne cu nimic. Chiar și „poanta aia bună” îți e greu s-o mai găsești în minte după ore întregi de vizionare. Modul intens în care se desfășoara acțiunea unui serial nu-ți permite să vezi prea mult. Ratezi subtilități (pe care le găsești apoi explicate în alte clipuri care-ți explică ce n-ai văzut – în cazul cărților personajul se prezintă mai lent, în ritmul tău). Binging-ul de seriale, atât de glorificat și călărit mercantil, este o pierdere.  Savurate cu găleata, câte 3-4-5-…-njpe episoade pe zi/săptămână, e greu să spui că te mai bucuri de ce vezi. Încearcă să-ți astâmperi pofta de ceva cu exces. Îți mai place? Greu de crezut.

De vreo 3-4 săptămâni m-am lăsat și de știri.

Nu-s alienat, nu mi-am pierdut busola socio-politică, dar nici nu-mi mai las mintea asaltată de zeci-sute de non-știri pe zi. Organic tot aflu ce e important (îmi spune lumea ce contează), dar mă scutesc de non-informații despre crime, accidente, scandaluri și rahaturi politice locale care devin irelevante în mai puțin de 24 de ore (dar îndeajuns de bombastic prezentate încât să-ți ardă câțiva neuroni).

Cine stă 24/7 cu televizorul pornit pe știri, ori cu nasul în vreo gazetă quality, nu-mi inspiră prea multă cunoaștere. Câte poți afla urmărind în loop aceleași informații plicticoase, ațâțătoare și neimportante? E România plină de oameni care cred că știu cum funcționează sistemul politic și partidele doar pentru că văd zilnic aceleași scandaluri. Nu știu nimic. Zeci de ore de Digi, Realitatea, România TV, Antena 3 sau B1 (de obicei luate individual, doar n-o să te uiți la ceilalți) te lasă prost, obosit și înrăit. Ai timp pentru așa ceva?

Iar rețelele de socializare… nu cred că mai trebuie să vorbesc despre ele.

Concluzia e simplă și evidentă: cărțile sunt în continuare cea mai bună opțiune pentru petrecerea timpului liber. Pentru că într-o proporție covârșitoare nu-s scrise de dragul publicității (n-am întâlnit cărți care să mă stârnească pentru a-mi vinde un produs – precum presa/rețelele sociale), ai o plajă uriașă din care să alegi, ai parte (de cele mai multe ori) de informații care nu se prăfuiesc repede și… mai e ceva foarte important – o carte proastă îți transmite asta cu sinceritate. Inevitabil te vei lăsa de ea, de stilul ei, de universul ei. O știre proastă va trage de tine, un serialul jignitor pentru creier o să te momească non-stop și un nimic pe Facebook/Instagram/Tik-Tok/Youtube se va prinde cu dinții de tine. Cartea nepotrivită te adoarme, pauză numai bună să te gândești la următoarea lectură.

A, mai e ceva. Dacă vrei știri/divertisment mai bun e nevoie să ceri ceva mai bun și să arăți că știi cum arată mai binele. Nimeni n-o să-ți dea mai bine dacă pari satisfăcut/avid după gunoi.

Lectură plăcută.

5 răspunsuri

 1. Adevărat. George am o întrebare. Te-ar tenta să încerci cărți de tip manga/comic book? Considerând ca povestea din carte merita citită.

   1. O sa fac 2 recomandari de manga care sunt terminate, sper ca e ok sa pun link-uri, daca e necesar pot sa iti trimit un mail cu recomandarea. Si prezint mai multe detalii pentru ca presupun ca esti nou in sectorul acesta. 😀
    Crime & psychological: https://myanimelist.net/manga/1/Monster
    Aventure & fantasy: https://myanimelist.net/manga/25/Fullmetal_Alchemist
    Ca sa testezi terenul poti sa le citesti online pe site-uri care nu publica legal treburile astea: https://fanfox.net/manga/monster/v01/c001/1.html ; https://fanfox.net/manga/fullmetal_alchemist/v01/c001/1.html
    Dupa daca iti place exista cateva site-uri romanesti de unde poti sa cumperi copii fizice https://www.mangashop.ro/.
    Si ca ultim detaliu minor legat de modul in care se citeste un manga (japonezii scriu de la dreapta la stanga) https://www.walker.co.uk/UserFiles/file/Graphic%20Novels/How%20to%20Read%20Manga%20copy.pdf
    Daca iti plac anumite tipuri de poveste gen crima, investigatie, poti sa imi zici ca sa iti recomand. Desi pe site-ul de myanimelist poti sa cauti si tu dupa ranking si sa vezi review-uri (asta daca te prinde).

 2. Ce trăiește creierul tău în timp ce tu citești o carte senzațională nu are echivalent exprimabil verbal.
  Mie mi s-a întîmplat de curînd cu „Ioșca”, un roman scris de un tip pe nume Cristian Fulaș. Cea mai bună carte pe care am citit-o în ultimii cîțiva ani. O colecție fulminantă de microbombe neuronucleare.
  De-aia zic că ai dreptate în postarea de mai sus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.