Statul Paralel există, dar e mai mult Statul Concurent

PSD a aruncat în mințile oamenilor această teorie a Statului Paralel, această Românie diferită care funcționează pe lângă România lor. Lucru adevărat. Și nu prea.

Există două țări într-una singură. Există chiar mai multă, dar de foarte sus spațiul carpato-danubiano-pontic pare împărțit în două emisfere clare.

De ce există Statul Paralel?

Pentru că unii români se încăpățânează să iasă din norme. România are un traseu, un drum de țară al ei. O uliță bătătorită de sute de ani. Pe ulița asta merg doar căruțe, câteva calești impresionante și mulți alții pe jos.

Oamenii s-au obișnuit cu drumul ăsta, îl știu ca-n palmă și n-ar schimba nimic la el. Ar mai face o troiță pe margine, o crâșmă, dar nimic altceva. Schimbările majore îi scot din zona de confort.

Asta e România Reală. Aia neaoșă, aia pe care am vrea s-o conservăm ca pe moaște și s-o pupăm dimineața, la prânz și seara.

De nicăieri au sosit acești români, din România Paralelă, cu mașinile lor. Se chinuie să străbată hârtoapele și-și distrug mașinile pe cărarea României Reale. Așa că se hotărăsc să asfalteze drumul. Săteni se opun. Nici ei nu știu de ce, dar au o reticență la schimbări. Asfaltarea uliței îi lovește în patriotism și îi face să se simtă furați.

Se gândesc la ce urmează: ăștia aduc asfalt, apoi benzinării, magazine… brusc o să fie nevoie să muncim, noi n-o să vrem și există riscul să pierdem și acest puțin pe care-l avem. Mai bine lasă.

Dar posesorii de automobile insistă. Și lupta devine acerbă.

Dar nu există Statul Paralel.

O Românie paralelă ar însemna o conviețuire fără interacțiune. Am știi de existența celorlalți, dar n-am avea contact cu ei. Suntem paraleli. Ne deplasăm în aceeași direcție, dar nu ne întâlnim pe drum.

Dar asta nu există. În România avem un Stat Concurent, care precum în matematică, se mai întâlnește cu România Reală. În matematică liniile concurente au un punct de întâlnire. În matematica națională Statul Concurent are mai multe puncte de întâlnire cu România Reală. Acele puncte de întâlnire au loc mai des sau mai rar. Depinde. Dar de câte ori se intersectează cele două țări are loc un românism.

Din acest motiv România nu poate funcționa în formula Stat Concurent (zis și Paralel) și România Reală. Diferențele sunt prea mari.

Să recapitulăm:
  • Statul Paralel există. Populația acestui stat e formată din românii care nu acceptă orânduirea populară, tradiția locului. Ei nu merg după dictonul „capul plecat sabia nu-l taie”. Ei au viziuni de dincolo de graniță;
  • Pentru că Statul Paralel nu poate funcționa independent de România Reală este mai corect să-i spunem Statul Concurent.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.