Georgeisme

Nu-mi e frică de Doamne-Doamne, ci de Femei-Femei

Școala pe ger e cea mai bună!

Mie nu-mi place Firea. Asta pentru cine nu știe. O prefer pe primărița Gabriela Firea Pandele așa cum îmi place și ciorba de burtă: cu oțet, usturoi, sub capac, sigilată și aruncată peste gard la vecinul ăla pe care nu-l suport.

Cu toate astea… bă, n-a fost așa nasoală chestia cu ținutul plozilor acasă pentru o săptămână pe motiv de ger/frig.

Da bă Bonea dar…”, știu ce o să-mi spui. Și nici măcar n-am o scuză bună (am mai multe). Știu că unii dintre voi ați fost la școală în condiții și mai nasoale, la -100oC, cu stomacul lipit de coloană ori cu ghiozdanul cântărind 50 de kilograme. Dar domnule, ați fost (și am fost) eroi ai educației românești.

Bravo, ați stat în săli înghețate precum sufletul profei de fizică, ați suferit în viscol și ați învățat „la lumina lumânării”. Știu povestea. Cât s-a sacrificat toată lumea ca să aveți voi șansa să puneți o ecuație pe masa.

Cu toate astea, dacă ieșim din bula asta în care ne plângem constant și parcă-i forțăm și p-ăștia mici să sufere ca să vadă „cum e viața”, o să vedem că nouă nu ne-a făcut atâta bine. Chinul din adolescență nu ne-a format. Nu suntem un popor genial pentru că ne-am rupt spatele și picioarele.

Vreți să fim sinceri?

Era FRUSTRANT! Era ENERVANT! Era ILOGIC! N-avea rost să mergem la școală pe ger, viscol și frig. Tremuram în stații de autobuz și în clase până ne încălzeam. Profesorii n-aveau nici ei chef pentru că, ghici ce?, tot prin viscol veneau și ei la muncă. Nu aterizau de la 30 de grade într-o clasă în care-ți ieșea abur din suflet.

Productivitate? 0. Zero! De ce? Pentru că nici Dracu` n-are chef/inspirație/răbdare să învețe despre cernoziom, Ștefan cel Mare și f(x) când afară sunt sub 0 grade (sau peste 40), ai ciorapii uzi, pantaloni reci și degetele anchilozate de frigul care trece prin trei straturi de mănuși. Pur și simplu nu s-a demonstrat că înveți mai bine dacă nu te simți confortabil.

Când corpul nu se simte bine n-o să dea creierul randament. Asta nu pare că înțelege multă lume. D-aia școala e un chin. Pentru că ești obligat s-o faci precum un job, pentru c-o faci indiferent de condiții și pentru că începe la 8, 8 și ceva, când s-a dovedit științific faptul că mintea e gata de treabă după 10. Până la ora aia abia se trezește.

N-o să vorbim despre condițiile din școli că n-avem timp. Și să nu vorbim vorbe.

Poate că-n săptămâna asta liberă elevii vor face lucruri noi. Vor afla de un nou domeniu de interes. Vor explora spontan lumea. Habar n-am! Evident că o mare parte vor sta acasă pe Facebook și vor râde cu muci pe barbă la „glumele” BRomania, dar mna… oricum făceau asta și la școală. Așa nu se mai deplasează, nu mai poluează, nu mai deranjează. Dacă vrea să învețe și îi place școala n-o să-i moară neuronii pentru că l-ai deconectat de la școală pe neașteptate.

Dar hei, dacă tu ai mers la școală alergat de urși, avalanșe și pedofili costumați în oameni de zăpadă suntem cu toții datori să trecem prin aceeași urgie. Pentru că așa învățăm să fim oameni buni, responsabili etc.

Sunt sigur că anul ăsta la Bacalaureat o să fie dezastru.

Promovabilitate de -20% pentru că au stat elevii acasă o săptămână. (Pe care o vor recupera).

Știți ce n-a spus Firea? N-a spus să stați și voi acasă cu plozii în săptămâna asta. Să vă strofocați la un liber de 2-3 zile și să ieșiți cu ei din casă. Să faceți cazemate și bulgări. Ori să stați în casă și să vă jucați. Ceva activitate de familie.

Da, știu, e de muncă. Și-o să auzi că „alții au venit la muncă și la -50oC, n-au stat acasă cu copiii!”. Dar pariez că ăia n-au cea mai sănătoasă și fericită familie.

Mai sunt și cazuri când trebuie să-ți tragi copilul după tine la muncă. N-ai cu cine să-l lași. Dacă stă singur acasă și moare? Eu personal abia aștept să-mi aduc plodul la muncă. Să-l bag în meeting-uri și brief-uri toată ziua. Îi dau 2 ore să-mi gândească trei concepte și două spoturi. Glumesc… cred, nu știu. Depinde de zi.

Și știi ce? Ție îți place să mergi la muncă pe ger? Să stai în stație? Să aluneci pe trotuarele necurățate? (Să-i scoatem pe copii să le curețe dacă tot stau ca leprele acasă. Să râcâie gheața cu tabletele!).

Cât chef de muncă ai într-o zi cu -15oC, sau când sunt peste 38-39oC? Cât chef de școală aveai în situații similare? Nu vă mai cramponați atâta și nu vă comportați precum eminenții care n-ați fost niciodată. Care este.

P.S. – când văd că Moise Guran și Lucian Mîndruță, influenceri și promotori ai gândirii noi, cred că „nu-i așa frig, de ce se dă liber?”, îmi dau seama că România nu se va schimba prea curând și vor mai trece 100 de ani până în punctul în care românii vor avea sieste și o atitudine relaxantă vis-a-vis de muncă/școală.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.