Salut, sunt George și sunt grupist

Sau Grupogin. Dar ce înseamnă grupist/grupogin?

Aproape nimic.

Sunt două cuvinte inventate de mine pe când așteptam autobuzul în frig. Cum am ajuns la gândul ăsta? Păi să vedem…

La ultimele alegeri am votat cu USR-ul. Nu doar că am votat cu ei, dar mi-am convins și câteva rude și prieteni s-o facă. Dacă acum, după alegeri, aș spune ceva de rău despre USR, orice, o parte din oameni vor spune că-s PSD-ist. Oameni care nu mă cunosc. Oameni care nu știu și nu se interesează vis-a-vis de opțiunile mele politice. Ei vor vedea doar proaspăta mea părere și vor deduce că-s anti-USR.

De ani de zile susțin comunitatea gay. Merg la proteste, la marșuri, scriu despre asta. Dacă vreodată fac o glumă despre homosexuali, în ciuda faptului că am 99% glume despre tabăra cealantă, trebuie să se trezească cineva să mă facă homofob.

Se înțelege unde vreau să ajung?

De când mă știu spun că nu-i ok să bați femeia, că șanse egale, că drepturi egale, că sunt și ele oameni etc. Dar cum comentez ceva împotriva unei femei, inevitabil, sunt considerat misogin.

Și cred că acest tip de raționament se aplică tuturor grupurilor. Nu știu de ce. Probabil e vâltoarea interioară.

Acum, să vă spun ce înseamnă Grupist/Grupogin.

Să ne imaginăm că am o amică/rudă care conduce prost. O femeie din anturajul meu este o șoferiță execrabilă. Să ne imaginăm asta. Dacă eu spun că toate femeile sunt șoferițe proaste pentru că „am eu o verișoară care știe o tipă care e soră cu un fost vecin de scară” se numește sexism. Sunt misogin.

Dacă, în schimb, spun cu nume și prenume că X-uleasca este o șoferiță proastă se numește părere corectă. Eventual o părere bazată pe dovezi. „Poftim poză să vedeți că este o șoferiță proastă”.

În a doua situație sigur se găsește cineva să-mi spună că sunt misogin pentru că am spus despre X femeie că e o șoferiță proastă. Nu mai durează mult și se adună, sigur-sigur!, mai multe voci împotriva „porcului misogin care este Bonea”.

Ăsta e momentul în care „porcul misogin de eu” va spune că grupul ăsta e format din proști/proaste. După caz. Nu discriminez.

Asta doamnelor și domnilor înseamnă grupist/grupogin.

 

face palm

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.