Georgeisme
Numele meu este anxietate și am George Bonea.

Române, comportă-te ca și cum ești în vizită în țara ta

Declarativ mulți spun că România se poate schimba dacă ne reparăm individual. Dar cum să facem asta când plecăm în viață cu mentalitatea greșită?

Titlul e o jignire pentru mulți.

Cum să spui că românul nu-i la el acasă în țara lui? A cui e România, dacă nu a noastră? A străinilor? Soros?

Din păcate, mentalitatea de patron nu face bine compatrioților. Pentru o țară funcțională și civilizată românul trebuie să se comporte în țara lui de parcă s-ar afla în vizită în Germania. Un român nu și-ar permite niciodată conduita de Valea Prahovei în Valea Bavariei.

Cocalăreala de litoral românesc, mucuri de țigară pe plajă și BMW parcare în bătaia valurilor, n-ar exista dacă românul ar crede că-i pe riviera franceză.

De ce?

O să-mi spuneți că-i teama de amenzi. Just.

Dar mai e ceva…

Românul nu știe să fie om la el acasă. Probabil de unde am ieșit târziu din bordeie. „Cum poți spune așa ceva?”. Uite cum arată țara asta. O jegărim constant. N-ai petec de verdeață fără un PET și trotuar fără o flegmă sau o gumă de mestecat.

La el acasă românul e un porc. Își bagă sticlele de bere sub canapea, își lipește mucii de speteaza patului, trage apa de la WC la a 3-a urinare și face curat doar când nu mai vede televizorul de rotocoalele de praf. „La mine acasă nu-i așa”. Nu locuiești doar între patru pereți.

Românul în vizită este o ființă exemplară. Poate nu ideală, dar oricum, o variantă mai bună a lui. Clar nu se comportă ca-n intimitatea propriei ograde.

Noi suntem români, noi suntem români/ Noi suntem aici pe veci stăpâni”

Odioase versuri. Ne repetăm de două ori că suntem români, încercând să ne convingem de identitatea noastră și încheiem apoteotic. În ciuda faptul că „noi suntem români” suntem niște stăpâni. Îmi e groază de stăpânirea unora care-și tratează căminul cu atâta dezinteres.

D-aia avem liderii ăștia. Sunt oglinda poporului. Sunt imaginea acestor stăpâni.

Așa că dacă vreți o schimbare reală e timpul să ne bucurăm de țara asta de parcă suntem în vizită prin ea. De parcă nu ne aparține. E a altora. Unii mai buni, mai curați, mai cinstiți.

Poate că e timpul ca Iohannis să ne vorbească mai mult în germană, să ne amplifice senzația de lipsă de stăpânire și implicit de putere de a ne bate joc de ce e al nostru.

 

steag romania

4 răspunsuri

  1. Gata George, cu acest articol o sa arzi in focuriel sorosiste si tradatoare de patrie, de neam! Cum poti insinua ca noi cel mai „ales”popor dintre popoare nu suntem civilizati? Pai se stie ca Dumnezeu a creat mai intai romanii si apoi restul popoarelor.Maica Domnului s-a plimbat prin Ardeal de unde Gradina Maicii Domnului. Zau ca nu sti nimic. Cred ca tu traiesti intr-o Romanie paralela 🙂

  2. Nişte guri rele spun că, după euforia Marii Uniri şi nişte mostre de mentalitate regăţeano-dâmboviţeană, populaţia românescă transilvană a început destul de rapid să ducă dorul organizării, eficienţei şi viziunii administraţiei Austro-Ungare…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.