Numele meu este anxietate și am George Bonea.

Relația cu o persoană rasistă

În viață ajungi cu tot felul de oameni. Asta dacă nu-ți întâlnești Marea Iubire de la 5-6 ani, creșteți împreună, descoperiți lumea, vă acceptați, evoluați în doi oameni maturi extraordinari, sexul e bestial, copiii sunt geniali și mai dați-vă dracu`!

Altfel, în viață cunoști tot felul de persoane.

Am ajuns la vârsta și mintea la care-mi dau seama că n-aș putea avea o relație cu o persoană rasistă.

Ar putea asculta manele (poate o învăț s-o facă la căști, dacă mă iubește…). Ar putea asculta și metale d-alea grele cu grohăituri (la căști, dacă mă iubește…). Ar putea avea multe defecte, dar te poți dezvăța oricând de rosul unghiilor de la picioare sau de expectorat stradal.

Dar cu rasismul e mai greu. Te rasism te vindeci mai greu.

Pentru că-s două aspecte importante pe care trebuie să le iei în considerare când ești cu o persoană rasistă:

  1. „Nu-s rasist, dar urăsc țiganii”

De fapt, nu urăște decât țiganii. Urăște și nu înțelege lucruri elementare care țin de istorie, societate, psihologie. Cel mai probabil neagă sclavia romilor și crede că un om trebuie să fie civilizat doar pentru că în jurul lui majoritatea au smartphone și fac shopping la Mall. „Da, dar și ăștia cumpără din mall de săraci ce sunt…”. Lasă că toți suntem prea săraci pentru chestiile pe care le cumpărăm (eventual în rate).

Problema e că persoana asta urăște clasa săracă (financiar sau cu duhul), generalizează și, cel mai probabil, este o persoană care n-are răbdare să înțeleagă contextele unei situații. Și dacă le înțelege nu vrea să le accepte dintr-o încăpățânare stupidă.

Dacă plecați din țară împreună sunt șanse mari să-și mute și rasismul. De pe clasa „inferioară” românească pe aia din X țară. O să devină rasistă decât cu ăia săraci și needucați din proximitate.

 

  1. „Celelalte rase-s nașpa”

Îți dai seama că ești cu o persoană care găsește ca supremă calitate faptul că este albă și că a ales să se nască într-o familie care și-a permis să-i ofere șansele/contextul unei minime dezvoltări? Ba chiar o să-ți facă creierii terci încercând să-ți explice cum ea/el a făcut tot ce a putut ca să reușească în viață, cum s-a sacrificat, cum n-a primit nimic de la nimeni, ce ființă minunată. Din nou, 0 (zero) înțelegere despre cum funcționează umanitatea.

Unui rasist generalizat îi pute totul, toți sunt de neîncredere și să nu te miri dacă te bronzezi în vacanță și brusc își ascunde portofelul de tine.

O să descoperi că e persoana care are mereu un vinovat pentru toate problemele. Și acel vinovat e ori muncitorul chinez, doctorul indian, antreprenorul evreu. Toți sunt nașpa, toți îi vor răul.

 

Altfel spus, problema în a avea o relație cu o persoană rasistă nu e că are o frică și nervozitate constantă, ci faptul că nu-i capabilă să înțeleagă omenirea și trecutul ei nedrept. O să se limiteze la a rămâne rasistă la fel cum persoanele care n-au mers niciodată cu avionul, n-au văzut unul, nu știu nimic despre avioane, sunt ferm convinse că-i nașpa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.