Numele meu este anxietate și am George Bonea.

Psihologii sunt de vină

Țin să vă anunț că pentru cele de mai jos am fost deja apostrofat, acasă. Mi-a explicat domnița unde greșesc, de ce nu se poate ce propun eu. Mi-a zis că „nu-i etic”, nu se poate, există un cod deontologic și alte d-astea. Chestii pe care le auzeam și eu când m-am apucat de jurnalism.

Între timp mai toate branșele renunță la deontologie (predominant din avariție), dar psihologii țin cu dinții de corectitudine. Cu excepția cazurilor triste și jenante când X psiholog se duce la vreo mizerie de emisiune să spună că Nuța Vedetuța e depri, supi și încep să facă terapie (un proces intim) la TV.

Dar am aflat că unii psihologi de TV sunt, de fapt, niște nimeni, farsori, farisei ai domeniului.

Acum, de la ce a plecat frustrarea mea. Am văzut clipul de mai jos.

Duduița de mai sus are aproape 4.000 de fani și păreri foarte urmărite. O invidiez pentru magnetism. Dar bine, eu nu mă filmez în decolteu…

Vedeți voi, trăim vremuri ciudate. Suntem în era fake-news-urilor, post-adevărului, scelerați câștigă puterea prin minciună și manipulare, iar pseudoștiința prinde putere. În tot acest timp masele, plebea, pulimea, pătura de jos, sânge-mâl, cum vrei tu să le spui, rămân tot proști. Ei au impresia că-s deștepți pentru că și-au luat cel mai nou smartphone și se distrează în mall, dar sunt proști, manipulabili și ignoranți.

Nu-i vina lor. N-ai cum să le cunoști pe toate.

Dar toți oamenii ăștia au niște idoli, influenceri. Și unii dintre ei sunt realmente nocivi. Pentru specie, pentru tot.

Din fericire, există o serie de teste psihologice, verificate, ultra și paraverificate. Teste care-ți spun negru pe alb dacă ești sau nu dus cu capul. Bine, psihologii nu spun „dus” sau „nebun”. Ei au cuvinte pompoase, precum „paranoic” sau „schizoid”, dar eu plebeul nu mă-ncurc în termeni. Se-nțelege oricum.

Aici intervine supărarea mea pe psihologi. Domnilor și doamnelor, nu se mai poate sta cu mâinile-n sân, în așteptarea pacienților la cabinet (de preferabil să vină singuri, de capul lor), ori printre studii care să răspundă la tot felul de întrebări.

Am înțeles că nu vă băgați, că nu se cade, dar se umple cetatea de nebuni și voi vă uitați din turn și nu spuneți nimic.

Și e frustrant pentru că știți lucruri. Știți! Mama ei de treabă, pentru unii e floare la urechi. Unii aveți un fler magic. Doar vă uitați la o anti-vaccinistă și vă dați seama că e neîmpăcată cu o rudă moartă, că un alt influencer nu faci îndeajuns sex, ori că are o relație toxică. Bine, din nou, voi spuneți în alte cuvinte, dar eu am tradus în plebeiană.

Nu există vreo poziție vis-a-vis de testarea psihologică a politicienilor. Nimeni nu verifică pe nimeni. Stau testele alea, săracele, nefăcute, când e țara plină de nebuni. La catedre, în partide, la ghișee. Și să n-aud de parodia aia de examen psihologic pentru carnetul de șofer.

Dar pentru că azi mă dă autoritarismul din casă îmi doresc psihologi la TV care să spună lucruri de maximă importanță precum „oameni buni, ați văzut ce declarații fac persoanele anti-vaccin? Păi uite, conform cărților noastre și sutelor de studii și dovezi, oamenii ăia sunt așa și pe dincolo”.

Nu mi se pare corect pentru turmă ca tu, știind lucruri de maximă importanță – precum că Vadim e de legat (bine, psihologii ar spune asta cu alte cuvinte)- să taci și să nu spui nimic. Că nebunii au un magnetism fantastic. Nebunii mișcă masele. Mai ales când oamenii nu știu de la un specialist că idolul lor e un maniac.

Eu știu că lucrurile nu se vor schimba, dar sună bine să trăiești într-o societate în care toți instabilii sunt tratați și toată lumea știe că nu-s o sursă de încredere.

Sfatul meu e să deschideți și o broșură cu și despre boli psihice și apoi să vă uitați pe Facebook și la TV. O să vă îngroziți. Sunt acolo, sunt mulți și au fani.

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.