Numele meu este anxietate și am George Bonea.

Proștii din valuri se mută iarna pe pârtie

Acum câteva zile un schior „s-a aventurat” pe un traseu interzis și a provocat o avalanșă care era să-l omoare. Norocul lui a fost că l-au văzut niște salvamontiști dintr-o telecabină și au filmat momentul, anunțând prin stație că un homo erectus n-a înțeles semnele evidente și s-a dus după adrenalină.

Remarcați cum presa folosește aiurea cuvintele? „S-a aventurat”? Asta e aventură? Parcă încurajăm o conduită spunând că-i ceva grozav, ești un aventurier. Nu-ți face probleme, sunt mereu fraieri dispuși să te salveze.

Asta ține de echilibrul prostiei.

Cred că în Univers există o cantitate precisă de prostie umană astfel încât binele și inteligența să nu triumfe niciodată în adevăratul sens al cuvântului. Și prostia nu pleacă în vacanță niciodată. Nici măcar când este în vacanță.

D-aia avem în fiecare vară proști morți în valuri mării, ignorând semnalele salvamarilor, steagurile arborate și logica. D-aia avem și-n fiecare iarnă proști morți prin munți, ignorând mesajele salvamontiștilor, simbolurile de pe trasee și plecând la drumeție în șlapi sau pantofi cu toc.

Empatia, din păcate/din fericire, nu ne lasă pe mulți dintre noi să-i lăsăm pe proști să suporte rezultatul propriei nechibzuințe. Întotdeauna se găsește o mână de a ajutor, mereu se consumă resurse consistente pentru a salva un inapt.

Schiorul care a provocat recenta avalanșă mi se pare cel mai câștigat în toată povestea.

Din toată nebunia asta el s-a ales cu o poveste cool de spus când vrea să impresioneze. Vreo câteva femele tot o să dea pe spate, fiind considerat un exemplar „curajos” și demn de copulare și implicit procreare. Asta în timp ce plictisitorii cu instinct de conservare, care se dau cu sania în zonele sigure, abia găsesc s-o scuture de un plod și trag speranța că măcar ăla o să aibă îndeajuns de mult curaj încât să-și parcheze mașina pe pârtie.

Mi se pare… într-un fel că societatea adoră să dea cu lături în tot felul de oameni, dar nici până azi n-am aflat cine-i schiorul rebel și să-i transmitem cu toții un sănătos „ești un bou”. Unii mănâncă eco și bio ca să salveze planeta și salvamontiștii consumă resurse pentru a salva dependenți de adrenalină.

 

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.