Ai mers vreodată dimineața cu metroul, tramvaiul sau autobuzul? Ori ai ieșit din casă devreme? Dacă da, inevitabil ai văzut-o. Este ora 9 și pare machiată de club. Ori de Balul Vienez. Ba nu, că la Balul Vienez nu te duci gletuită. Oricum, și-a pus pe față tot ce are în casă: fond de ten, ruj, rimel, făină, mălai, șmirghel și lapte praf. Sub machiajul ăsta nu ascunzi un coș, ori un rid de expresie, ci pachete de heroină. Și merge la muncă, nicidecum la vreo prezentare de izolații pentru blocuri și fețe.
Teoria mea?
Femeile cu un ten frumos se machiază prea mult pentru că industria le îndobitocește să-și caute defecte cu lupa pe care apoi să le ascundă mai abitir decât a “fardat-o” Manole pe Ana. Și reclamele îți spun mult mai des “pentru că meriți” decât îți spune iubitul “pentru că ești frumoasă natural”. Oricum, “natural e frumos” doar în farfurie.
Ce fac femeile cu un ten nefericit? Unele fac pace și-și acceptă condiția, încercând să evidențieze altă calitate, de cele mai multe ori fizică, d-acolo și gluma “din spate regină, din față ruină”. Altele cad în plasa categoriei menționate la început și se reconstruiesc zi de zi în fața oglinzii.
De când mă știu mi-au plăcut mereu femeile machiate puțin spre deloc.
Indiferent de condiția tenului. Șansele să dai greș cu un machiaj sunt mult mai mari decât ar putea să te greșească natura. Unde mai pui că pentru unele și simpla aplicare a unui fond de ten este o enigma, d-aia au un cerc maro pe față și gâtul alb ca neaua.
Puștoaicele machiată arată ca niște copile care au dat iama în trusa bunicii. Își conturează ochii, buzele, sprâncenele, tot. Parcă-s personaje de benzi desenate. Pe când femeile machiate excesiv ajung să emane prin toți porii că nu-și acceptă vârsta și n-au alte atuuri pe care să le arate cu excepția feței/ fizicului.
Un indicator pentru respectul de sine? Grosimea machiajului.
Lasă pielea să respire.
Și dacă nu-ți pasă de tine, află că-i groaznic să te trezești lângă altă femeie dimineața, una pentru care tu ai coborât așteptările când te-ai tencuit.
Din păcate pentru o mare parte din femei ce am spus eu mai sus este o jignire și nu vor să iasă din cercul ăsta vicios în care adună frustrări și le acoperă cu pudră. Ele sunt echivalentul bărbaților care nu vor să accepte că fotbalul nu-i cel mai transparent sport, ba mai mult, s-au făcut mereu blaturi.
P.S. – am citit că pentru produsele cosmetice de la L’Oreal și alte mari companii sunt exploatați copii din India, nevoiți să lucreze mult pentru îngrozitor de puțin. Dacă aș crede în energii/zei/karme aș spune că-n unele cazuri machiajul oribil este răzbunarea celor mici din India.