Numele meu este anxietate și am George Bonea.

M-am lăsat de chetă ca prostu`

Dacă mergeai acum vreo 13-14 ani prin Vama Veche erau șanse mari să dai de mine. Aveam niște blugi rupți, cusuți cu un șiret, pictați cu spray, un tricou pe care scria cu vopsea „No Future” (hand-made) și plete/dread-uri/creastă.

Până pe la 17 ani am tot făcut chetă.

Dacă voiam să stau mai mult pe litoral trebuia să-mi fac zilnic program pentru chetă. Mai lălăiam afon câte una pe bordură, acompaniat de câte un prieten cu chitară, și oamenii ne dădeau bani (probabil să ne oprim), ori varianta clasică „ai 50 de bani?”.

Și îi lucram psihologic pe oameni pentru că nimeni n-avea fix 50 de bani, așa că primeai 1 leu. Ban pe ban, club după club, și strângeam de o ciorbă și-o bere. Social e acceptabil pentru că nu dădeam banii pe droguri (ca „nenorociții”) ci pe ciroză (ca românii).

Apoi m-am lăsat de chetă. Devenise rușinos să mergi cu cerșeala pe la oameni, așa că stăteam în Vamă cât mă ținea buzunarul.

După atâția ani mi-a ieșit „cheta” din organism, mi-am pierdut antrenamentul și fața de milog, dar aflu că e o activitate prosperă la care se pretează și plozii demnitarilor, nu-i o activitate doar pentru plebei.

Fata ministrului Daea, ăla cu oaia, a trimis un mail colegilor de muncă prin care cerea 10 lei pentru vacanța în Vama Veche. Colegii de la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (ce coincidență, tac-tu ministru la Agricultură și tu să prinzi loc fix la agenția asta… mare-i puterea lui Dumnezeu!) n-au sărit cu banii pe domnișoara Daea.

„Hey people, Sâmbătă plec în Vamă cine vrea să ajute cu 10 lei pentru drum să vină la Biroul de Presă. Relaxarea face munca mai ușoară. Mulțumesc, Dana”

Ăsta-i mail-ul trimis colegilor de muncă.

Unde a-nvățat asta? Așa face și Dragnea? Le dă mail colegilor de partid cu „Hey people, Sâmbătă plec în Brazilia cine vrea să ajute cu 10 mii de coco pentru drum să vină la Biroul Meu. Eu vă fac hoția mai ușoară. Mulțumesc, Liviu”?

Oricum…

Măi Dana, nu se face așa. În primul rând n-ai față de 10 lei. Hai să fim serioși! Ți-o spune unul care n-a cerut niciodată mai mult de 1 leu. Cred că te situezi udeva între 2 și 3 lei. Poți să ceri 10 lei doar dacă oferi și o pilă la tăticu`.

Și treaba asta nu se face pe mail. Chiar așa? Generația asta de milogi nu mai știe ce-i cheta grea. Trebuie să te duci la om și să-i ceri banii. Pune osul la treabă dacă ești o pomanagioaică!

Și mai e ceva. Nu-i spui omului că-l golești de bani ca să mergi tu în vacanță. Îl enervezi. Îi spui că vrei pentru o ciorbă sau o bere. Ori, să te-nvețe tatăl tău: ceri bani pentru „investiții”, ceva legat de agricultură.

Uite, repetă după mine: „Salut. Sunt Dana. Îmi dai și mie 10 lei să mă fac plantă în Vamă?”.

Și oamenii sinceri îți vor spune: „NU! Pentru că tu și familia ta sunteți niște buruieni!

Altfel spus, așa arată un chetolog profesionist.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.