Numele meu este anxietate și am George Bonea.

La Revoluție nu s-a murit ca tu să votezi din ură și răul cel mai mic

Unii nu veți ajunge la finalul acestui text. Dacă vă știți colerici-politic vă recomand să începeți invers lectura.

Legea lui Godwin este un concept modern care spune următoarele: „cu cât o discuție din online se prelungește mai mult cu atât cresc șansele să se ajungă la o comparație cu Hitler sau naziști”. Urmăriți dezbaterile de pe Facebook.

Legea lui Bonea (eu am făcut descoperirea asta, aia e) este un concept românesc definit în felul următor: „cu cât o discuție se prelungește mai mult, online sau offline, și unul dintre partenerii de dialog este deranjat de perspectiva celuilalt, cu atât cresc șansele să fie utilizat argumentul <<știi, la Revoluție s-a murit pentru ca noi astăzi să…>>”.

 Doar o gândire arogantă își poate aroga motivul pentru care s-a murit la Revoluție.

Trebuie să ai un tupei fantastic să spui că tu știi de ce s-a murit la Revoluție și că, ce să vezi, se potrivește motivației tale.

La Revoluție s-a luptat pentru multe motive. Foarte multe.

Cu toate astea știu sigur de la tatăl meu că el n-a luptat pentru pensie de revoluționar (ce fraier, a dat cu piciorul unor bani buni. Că unii „eroi” au primit remunerație, de parcă n-ar salva o femeie de la viol fără recompensă). Tata și mulți alții n-au luptat pentru privatizări grosolane. Nici nu-și imaginau ei ce urmează. N-au luptat pentru poluare și consumerism excesiv. N-au luptat pentru mall-uri, 3 mașini per familie, defrișări masive, cârpe fashion la ofertă. Și cu siguranță n-au luptat pentru dreptul de a vota „răul cel mai mic”.

S-a luptat pentru un ideal, pentru frânturi de vise puse la comun, pentru ce-și imaginau ei că-i „lumea liberă”, pentru mai multă mâncare, curent și mai puțin pupat în fund. Cea din urmă dorință s-a demostrat ca fiind și cea mai ironică, acum crescând numărul de fese.

Duminică sunt alegeri și (ca întotdeauna) iar s-a scindat populația.

Am văzut documentarul despre alegeri realizat de cei de la Recorder și am înțeles ce știam deja. N-am cu cine:

 • USR este o corporație cinică, o zugrăveală modernă cu care să se identifice omul nou;
 • PSD este baba spoită care se fardează când merge la aprozar și se simte măgulită c-o arată lumea cu degetul, neștiind că-i ridiculizată;
 • PNL este un partid caragialesc, Orban părând un Goe bătrân, iar Iohannis este un arogant sinistru care merită înjurat de toți cei care l-au votat (da, l-am votat);
 • Restul nici nu mai contează.

Eu, având alte valori (nu mai bune, nu mai rele, doar altele) mi-am reconfirmat că parodia asta electorală nu mai poate continua. Politica locală e o glumă pe care marii jucători o țin în viață doar pentru că știu că prin ea pot exista. Partidele mari se vor alia și mișca astfel încât să țină mereu sistemul viu, nu vor accepta niciodată o schimbare de paradigmă. D-aia sunt așa abile în a-ți spune că „a nu vota este dovadă de ignoranță (și pentru asta s-a murit la Revoluție)”.

Trebuie să-i faci pe oameni să creadă în povestea asta. Și oamenilor le plac poveștile.

A nu vota (documentat) a fost transformat într-un gest de birt. Doar grataragii și proștii nu votează. Oamenii responsabili și deștepți fac acest efort și votează, chit că nu-i reprezintă nimeni. „Nu votezi? Nu contezi! N-ai dreptul să comentezi!”. Ha. Superbă metodă de a taxa faptul că nu oferi variante viabile.

Nu știu dacă ați remarcat, dar inamicii acestei perioade nu sunt cei care votează celălalt partid, ci persoanele care nu votează. Ăștia încurcă totul. Fără prezența lor („să-și anuleze votul, nu contează, important e să iasă la număr și să validăm tărășenia”) mașinăria nu mai funcționează. E „haos”, „anarhie” fără prezența la vot. Când vor recunoaște politicienii și partidele că ei stârnesc absenteismul, nu nesimțirea oamenilor? Niciodată.

Ești crescut să crezi că-i „o datorie” să votezi, „un drept” vociferat ca o obligație. E ca-n religie: ai liber arbitru, dar dacă nu joci după reguli arzi.

Oamenii sunt manipulați să creadă că orice altă variantă e utopie pură. Chiar și banalul absenteism (care a fost utilizat cu succes la referendum). Părea imposibil să fim 600.000 la Piața Victoriei. Dar s-a putut. Părea imposibil să se facă un marș uriaș pentru Roșia Montană. Dar s-a putut. Nu se poate absenteism masiv la vot astfel încât să nu se valideze procesul electoral și să se arate politicienilor actuali că ei nu sunt o alternativă? Nu se pot boicota secții? Ba se poate.

Anularea votului? Am explicat deja că e apă de ploaie, nu mă repet.

Revenind la documentarul Recorder.

El a avut un efect asupra mea, dar un altul asupra altora. Și aici mă refer la electoratul de dreapta (PNL + USR), electorat care are o atitudine aparte vis-à-vis de o pătură socială. Înrăire. Oamenii au văzut cine „ar putea ajunge la putere” dacă ei nu se duc la urne să-i mai dea un mandat arogantului absent, ori eroului călare pe ride-sharing.

Văzând știrbi analfabeți și spărgători de semințe, electoratul Generația cu Badge-ul de Gât a avut o reacție de repulsie. „Eu nu mă identific cu ăștia. Ăștia put, sunt săraci, vorbesc urât…”. Normal, nu se compară prânzul la cantina fancy cu mititelul pe carton.

Stați liniștiți, puterea n-o să fie a lor. Ăia-s niște amărâți. Mulți dintre ei n-au văzut o cabină de duș în viața lor și provin din cine știe ce familii, educație nexam. Ei n-au avut norocul și șansele voastre. Asta e singura lor vină. Știu, „și mie mi-a fost greu Bonea, dar m-am ridicat prin forte proprii!”. Eroule. Stai liniștit, puterea n-o să fie a lor, a știrbilor și analfabeților. Puterea e a spălaților din partidele care îi manipulează, cei pe care tu ai preferat să-i ameninți cu lanterna telefonului în loc să…

Cu toate astea ai un lucru în comun cu cealaltă pătură socială. Ura reciprocă vă dezbracă de empatie. Vezi, aveți ceva în comun.

Te duci la urne sigur pe alegerea ta (Barna/Iohannis, restul nu contează)? Sunt foarte curios cu ce argumente rationale te-au convins. Te-au convins ei sau îți place ție apartenența la un grup?

Am auzit apropiați spunând că merg la vot cu toate că nu au opțiuni. Dar se duc pentru că „simț civic”. Și pentru că nimeni nu le-a spus că o palmă dată sistemului este și blamatul absenteism. Unde mai pui că cifrele presei îi anxietează și îi face pe toți să creadă tot felul de filme: „votează altul pentru mine”, „câștigă PSD-ul fără prezență” sau  „o să mă arate lumea cu degetul că n-am votat” (durerea românului).

Și un alt aspect foarte important: nu votați din ură.

Nu votați anti-ceva. Nimic nu e mai non-democratic precum votul anti. Votul trebuie să fie Pentru ceva ce te reprezintă, nu anti. Votând anti-ceva faceți un compromis de dragul unui factor care nu ține de voi. Cel mai anti-PSD vot e să nu votezi, nu să votezi ceva ce nu te reprezintă, dar nu e PSD. E ilogic.

Știți care e cea mai mare durere… că mulți sunt așa înrăiți că nu mai vor să audă păreri contra.

Penultimul text despre „de ce n-o să votez” mi-a adus vreo 100 de unlike-uri (2 covrigi mai puțini pe săptămână), dar mi-a demonstrat că oamenii vor neapărat să trăiască într-o bulă în care să se masturbeze reciproc în grup. Părerile diametral opuse sunt înfierate. D-aia șocul atât de mare când câte un documentar Recorder mai arată și tabăra cealaltă… Poate că e bine să știți și celelalte fațete ale vieții.

Ne vedem dincolo de alegeri, poate mai curajoși, mai siguri pe noi, mai calmi.  

Tata e ăla cu geacă neagră. Eu sunt lângă el.

14 răspunsuri

 1. Pe lângă problema cu pragul de semnături ce i-a scos pe cei din Demos din cursă, ne lipsește și opțiunea votului alb (marcat clar, nu anulat sau furat) – vot ce este un rezultat… unul ce ar trebui să ridice semne de întrebare și chiar să ducă la reluarea în condiții diferite. Este un vot de neîncredere. Asemănător, dacă prezența e sub 50%, nu e OK să fie acceptate rezultatele.

 2. Nu stiu George , chiar nu doresti sa se schimbe ceva? Sau nu o sa apucam acea schimbare in viata asta? De ce ? Pentru ca suntem lenesi ? Vrem o minune ? Preferi sa te ineci in simplitatea ignorantei ? Eu cred ca esti prea demotivat George . Proiectul tau te acapareaza , vino inapoi in lumina .

 3. Cu siguranță vrei sa afli ce e greșit cu ideile tale, așa că ia de aici:

  1. Poți să privești votul ca pe un proces de selecție naturală. Iterație cu iterație, se înlătură cele mai rele caracteristici. Nu se alege ceva ideal, nici măcar nu exista ceva ideal. „Ceva ce mă reprezintă” nu există în realitate, e doar o fantezie

  2. Votatul împotriva unei opțiuni mai proaste, atunci când există posibilitatea să o împiedici are perfect sens. Trebuie explicat?

  3. Lipsa de acțiune e efectiv cea mai puțin funcțională strategie. Daca nu-ți plac opțiunile existente, poți să vii cu ceva mai bun, sau să participi la procesul lung și greu de educație a populației. Mai ales în cazul tau de persoană relativ publică. Dacă lucrurile astea sunt prea grele sau n-ai chef, atunci îți iei locul de pion și măcar votezi.

  Opțiunea mai puțin distructiva. Un pion într-o mulțime imensă. Iterație cu iterație.

  1. 3. Fac ce pot. Nu cred că mă vezi promovând mizerii.

   2. Nu cred că opțiunea mai puțin rea e cu adevărat mai puțin rea. Poate nu m-am făcut înțeles: văd rău și în opoziție.

 4. Eu sunt mare fan vot, votez de 20 de ani incoace si o sa tot votez, indiferent de cate tepe imi iau (ultima imensa, cu KWI).
  Asta cu candidatul in care sa te regasesti, e cam idealistic spus, e similar cu Mesia iudeilor. As vota foarte pro poate doar daca as candida eu. Si poate nici atunci, ca sunt multe momente in care nu sunt multumit cum gandesc sau cum actionez in unele imprejurari.
  Tu esti un baiat tanar si destept, un pic influentat de Saramago in discutia asta ce-i drept, tineretea vine la pachet cu unghiuri si perspective mai inedite.
  Maine eu o sa fiu ca mosii, la 8 la sectia de vot, dar respect si decizia/alegerea ta.

  1. Îți consumi energia degeaba, din comentariile multora văd că chiar nu ai cu cine, dacă nu ai convingeri ca ei ești clar inamic, ei nu înțeleg starea de neutralitate… e greu că-s mulți și…

 5. Nimeni nu ar trebui sa fie de acord cu tine. Nu înțeleg cum încă mai crezi ca faptul ca nu votezi, nu contează.
  E nevoie de aritmetica, doar.
  Se dau 4 persoane, din care 3 votează, iar al 4 nu are cu cine. Primele 2 votează cu un partid, iar celalalt cu 1 => ca un partid face 66% iar celălalt 33%, cam cum a câștigat PSD-ul în 2016, ca apoi toți sa se plângă.
  Dacă cel abținut vota exista 50% pentru 1 partid, iar celelalte 2 sau 1 50%, în balanță. Asa cel abținut, girează, practic, partidul care are 66%, la fel cum au girat, prin neprezentare, PSD-ul în 2016.

 6. Ai dreptate, în parte.
  A vota raul cel mai mic nu este un lucru atât de rău. Este mai bine și decât a vota raul cel mai mare sau de a nu vota deloc.
  Îți garantez ca exista un candidat cu care te identifici cel mai mult, în materie de principii și direcții generale.
  Eliminand din nou și din nou cele mai proaste opțiuni, baza de selecție va deveni din ce în ce mai buna și vei avea pe cine sa alegi cu adevărat pe viitor.
  La alegerile locale București au absentat 60% din populație. Vai ce efect benefic a avut „semnalul” asta dat clasei politice.
  Mia bine am vorbi despre ciudații care votează cu un om care nu participa la dezbateri electorale, care nu are niciun mesaj în afara de „anti PSD”, care nu are de gând sa ne vorbească despre probleme importante: migrație, viitorul UE, încălzire globala și masuri de reducere a poluării, independenta energetica, buget apărare, educație, explorare spatiala etc. Iohannis isi bate joc de alegătorii lui care îl votează indiferent ce. Înțeleg o absenta motivata de la procesul electoral, dar sa știi ca și oamenii care nu ai citit programele candidaților, care nu au urmărit interviurile date de ei, se ascund sub „nu am pe cine sa votez”.

 7. Inca o data, pentru tine si cei care s-au lasat convinsi:

  1 Absenteisum creste sansele dubiosilor de Cumpanasu si Ramona Bru*(aia cu Pamantul este plat, promovata de Antena3) sa depaseasca pragul de 3%!
  O data cu depasirea pragului de 3% acestia au dreptul sa deconteze, de la bugetul de stat, pana la echivalentul de 20 000 de salarii minime (in total 10 milioane de $) cheltuieli de campanie. Ceea ce vor face, cu facturi umflate de la Antena3, Romania TV si provideri de materiale publicitare/electorale.

  2 In niciun caz ura nu este canalizata spre cei defavorizati – cei care au avut mai putine sanse ca noi, ci catre cei care ii tin in bezna, prin televiziuni si coruptie – in loc sa dezvoltam Romania, sa facem proiecte de infrastuctura care ar antrena si populatia necalificata din mediul rural, la noi se fura!

  3. Din fericire nu avem de ales intre Ponta, Dancila si Tariceanu! Ci intre Iohannis si Barna. Alegeti-l pe ala care va place mai mult si gata! Nu iti cere nimeni sa va casatoriti cu el.

  PS: Indemnul la demobilizare – „N-am cu cine!”, „Toti sunt la fel!” l-am intalnit si la alegerile parlamentare, trambitzate de gornistii PSD!
  Si de atunci ne luptam sa scapam tara de hotie, incompetenta si prostie!

  Si inca una, conotatia asta negativa aruncata „corporatistilor” tot la PSD am auzit-o!

 8. Nu pot sa cred, joci cartea absenteismului. Cam dezamagitor. La alegeri nu ai prag, deci boicotarea asta de care zici tu e irelevanta, din simplu fapt ca si daca ai reusi sa tii acasa in ziua votului electoratul exploatat (cum faci asta la modul cvasi-unanim, numai tu stii – probabil si prin constrangere, la un moment dat, ca in orice revolutie respectabila), atunci gandeste-te ca ar ramane de votat chiar candidatii – si ei cetateni cu drept de vot! – familiile lor, prietenii, prietenii cu firme, prietenii cu bani, prietenii cu interese, prietenii prietenilor astora, cunoscutii lor…see where this is going? Iar fara prag, se valideaza. Asa ca, in aceste conditii, absenteismul „ca palma data sistemului” e o naivitate (cel putin).
  Bine, absenteismul e mult mai mult de-atat. El este simptomul unui deficit de intelegere a dreptului de a participa la viata politica. Nu-ti convin candidatii? Candideaza. Nu-ti convin candidatii si nici nu candidezi? Poti sa anulezi votul, prezenta aratand ca nu ai ignorat SI nu te-a convins oferta (pe cand absenteismul arata doar ignorarea ofertei, nu si evaluarea ei – de-aia non-votul documentat, cum zici tu, este fix un non-vot si-atat: nul din punct de vedere al mesajului politic, asta pentru ca nu arata niciun fel de intentie).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.