Numele meu este anxietate și am George Bonea.

Jucării reciclate. Copilărie reșapată

În weekend am postat pe Facebook o fotografie care a trezit un val de amintiri. Vă sună cunoscut numele de Tamagochi?

Pentru cititorii mai tineri, Tamagochi era un fel de mini-joc, o chestie mică din plastic, o treime dintr-un pachet de țigări (Kent, Marlboro, ce mai fumați voi acum), avea un afișaj mic, pe sistemul Tetris (chiar trebuie să explic și asta?) și un singur joc: să crești un animal virtual.

Treaba era simplă: ți se dădea o larvă digitală și tu trebuia s-o hrănești de 2-3 ori pe zi și să-i cureți fecalele (tot digitale). Toate astea cu 2-3 click-uri.

Nu-ți hrăneai bestia? Murea. Nu strângeai mizeria? Murea.

Mai târziu au apărut variante „moderne”. Trebuia să te joci cu animalul pixelat de câteva ori pe zi, altfel era trist și… ați ghicit, murea.

Între timp, membrii generației Tamagochi au crescut și-au descoperit alte lucruri interesante, precum relațiile. Funcționează la fel. Alegi un animal. Trebuie să-l hrănești și să-i cureți rahaturile. Ai o „animală”? N-o bagi în seamă de minim 2-3 ori pe zi? Moare.

Unde voiam să ajung.

În București (dar și-n alte orașe) există un loc unde puteți găsi jucării care făceau vâlvă în anii 70-80-90. Sunt jucării de lemn, păpuși care nu vorbesc și nu-s mega-sofisticate, mașinuțe teleghidate cu fir și multe altele.

Locul se numește  Jucării Reciclate și după o vizită acolo, împreună cu domnița, am jucat vreo două ore Battleship, cu pioni și tot harnașamentul ăla vechi. Am pierdut mereu. Ea știe unde-mi țin vapoarele, capul și nimicurile după care strig prin casă. „Mi-ai văzut mp3 player-ul?”. „L-ai pus la H3…”. Țintit!

Treaba e grozavă din 3 puncte de vedere:

  1. Jucăriile noi sunt scumpe și uneori prea complicate;
  2. Dacă-l lași toată ziua cu tableta în brațe o să ajungă la fel de intelligent ca părintele care-și lasă copilul toată ziua cu tablet-n brațe;
  3. Jucăriile vechi sunt grozave pentru că, fiind simple, te solicită pe tine să le dai un sens, o putere. Te stimulează puțin în capul ăla de copil cu părinți zgârciți care sunt de accord cu punctul 1.
Boss, ce te uiți? Nu poți duce standardul ăsta masculin?
„Boss, ce te uiți? Nu poți duce standardul ăsta masculin?”

Sfat pentru când mergi la Jucării reciclate:

  • Nu spune „stăm doar 5-10 minute și plecăm”. Veți sta minim 45 de minute, timp în care veți spune foarte des „moamăăă, d-asta aveam și eu!” sau, „ooo, ce mult îmi doream o d-asta”;
  • Nu pune tot ce vrei în coș. Se cumpără la kilogram, dar dacă ai avut o copilărie săracă o să te trezești la casă cu 2 tone de jucării;
  • Cunoști copii care au sub 10-11 ani? Mergi cu ei acolo;
  • Nu e recomandabil să începi să te joci în magazin, cu toate că vei face asta. Măcar ai grijă să nu strici vreo jucărie.

Jucării Reciclate Brașov

Jucării Reciclate București (Zona Militari)

Jucării Reciclate Ploiești

Jucării Reciclate Onești

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.