Numele meu este anxietate și am George Bonea.

Je suis Daniela Crudu

Cu toate că până la finalul acestui text o să se uite, menționez încă de pe acum că nu-s de acord cu violența, fie ea împotriva femeilor sau bărbaților. Cine-și „argumentează” punctele de vedere cu pumni, palme și picioare n-are ce să caute pe planeta asta. Ei și joboholicii sunt responsabili pentru tot răul din lume.

Evident că nu-i ok să dai într-o femeie.

Parafrazând din comediantul Bill Burr, „nu e ok să dai într-o femeie, dar asta nu înseamnă că n-ai motive”. Vă invit să-i vedeți bucata de material ca să înțelegeți la ce se referă.

Daniela Crudu a mâncat bătaie de la iubit și a ajuns desfigurată la spital. Ăsta a fost punctul în care lumea s-a împărțit în două tabere vocale: persoanele care au condamnat gestul iubitului și au reamintit faptul că nu-i ok să bați o femeie și tabăra celor care au considerat că victima o căuta/merita.

Până la această oră nu există studii precise care să ateste că doar femeile condamnă violența în cuplu și că bărbații sunt niște bestii sexiste, așa cum bula online vrea să lase impresia.

Puterea internetului propagă cu o putere disproporționată misoginismul unor înapoiați și șocantele voci feminine pro-violență sunt băgate sub covor. „Oi rătăcite pe miriștea emancipării”.

Cu toate că o să fie greu să se mențină atenția pe context, nu pe șocul emoțional de a vedea o femeie tumefiată, trebuie să înțelegem conjunctura care a dus la bătaia primită de Daniela Crudu. Știu că este o exagerare, dar trebuie să înțelegem de ce a fost bătută cu bestialitate Daniela Crudu și nu Aurora Liiceanu (comparație exagerată, știu). Evident că-n România sunt bătute și femei cu un IQ mai mare decât toți oamenii care au băut un cico cu Daniela Crudu, dar nu putem omite faptul că Daniela Crudu nu e prima asistentă TV care ajunge în spital pentru o reconstrucție facială fără voia ei.

Majoritatea feministelor care s-au enervat (pe bună dreptate) văzând că Daniela Crudu trebuie să facă o nouă ședință foto pentru reclamele la pariuri sportive s-au trezit cam târziu. Ca-n cazul multor alte subiecte dureroase din societatea românească.

Daniela Crudu nu trebuie întrebată de sănătate doar când ajunge pe pat de spital.

Știu că nu ne place să arătăm cu degetul spre victimă, dar nu putem face abstracție de ce reprezintă Daniela Crudu (cu voia ei) pentru bărbați. Dar hai să nu vorbim cu nume. Să discutăm generic despre vedeta obiectificată, femeia care descoperă că dacă se transformă în bucată de carne poate beneficia de una-alta.

Și viața de obiect are riscuri. Și beneficii, dar și riscuri.

Dacă ești intelectuală și pui preț pe minte, nu corp, sunt șanse să nu-ți găsești un partener. Unii psihologi spun că femeile deștepte inhibă. Dacă ești prea deșteaptă și prea urâtă n-o să fie o plajă mare de bărbați la picioarele tale. Majoritatea purtătorilor de penis vor o femeie pe care s-o domine intelectual și un trofeu frumos care prin afișare să crească statutul vânătorului. Da, suntem atât de bazali, în ciuda faptului că ne putem face poze cu o bucată de metal subțire în timp ce mâncăm produse aduse în câteva ore de la mii de kilometri distanță.

Că ne place sau nu să recunoaștem, șansele să vină o palmă spre tine de la un partener cresc când viața ta are traseul pe care-l știm la Daniela Crudu.

Degeaba urlăm pe Facebook, facem flash-mob-uri sau ne întrebăm pueril „când se vor civiliza grobienii?”. În unele cazuri, când viața ta începe într-o familie distrusă intelectual/emoțional, când anii tăi de formare se desfășoară în cluburi dubioase de provincie, când succesul îți este adus de epidermă… către ce parteneri crezi că te îndrepți?

Ce încerc să spun, evitând pe cât posibil să nu las impresia că găsesc victima responsabilă de situație, e că apărătoarele femeilor bătute trebuie să deruleze cu mult înainte de spitalizare.

Dacă vă scandalizează bătaia luată de Daniela Crudu și credeți că o lege mai dură împotriva abuzatorilor ar rezolva problema… mă tem că vă înșelați. Nu te lași de fumat că te paște cancerul, nu te lași de lipsa educației pentru că stai 10 ani la pușcărie pentru un pumn. Mai ales când mintea ta simplă crede că ai lovit un obiect, nu o ființă umană.

Dacă-ți pasă de Daniela Crudu nu-i plângi de milă doar când o vezi învinețită, ci și când o vezi goală pe panouri, promovând faptul că-i un obiect ațâțător. Dacă-ți pasă de Daniela Crudu te preocupi și de faptul că viața ei e clădită pe „rolul de proastă TV”, craci pe tocuri, succes invers proporțional cu lungimea pantalonilor.

Nu știu în ce lume trăiesc cei care cred că femeile care-și vând corpul (vizual – reclame, emisiuni TV) nu vor ajunge să fie privite ca produse. În ce societate care nu e România din 2020 bărbații se vor uita la un obiect carnal/siliconat și vor spune „pariez că e foarte inteligentă și echilibrată emoțional”?

Colac peste pupăză, Daniela Crudu e dispusă să-și ierte agresorul. De ce?

Stockholm? Cinism? E speriată de el? Ori e înfricoșată de faptul că mai bine nu poate și o să moară de foame neavând alte „aptitudini”? Doar un terapeut o poate ajuta, dar până ajunge ea să-și rezolve viața o să lase în continuare impresia că femeia se poate expune ca un produs de raft, se poate consuma, bate, arunca, returna ș.a.m.d..

Și unele femei îi vor sufla în pânze. „Își exprimă sexualitatea/independența/e liberă!”. E liberă să suporte și consecințele propriei imagini.

Ce vor înțelege alte femei din rețeta ei de succes? Voi să-mi spuneți.

Altfel spus, dacă vă doare bătaia primită de Daniela Crudu ar trebui să vă doară și motivul pentru care acceptă să se vândă ca o teacă de falus. Vrem să recunoaștem sau nu, există o legătură între rolul de „proastă” atrăgătoare și partenerul abuziv.

Trebuie doar să vă gândiți care e target-ul masculin al reclamelor/emisiunilor cu ea.  

Și corect e să vorbim și de amărâtul ăla care a dat în ea. Cine știe ce poveste tristă are și ăla…

Oricum, n-am făcut un studiu, dar toate femeile pe care le cunosc și nu-și pun poze goale pe net, citesc și au grijă de intimitatea lor n-au parteneri violenți. Poate e o chestia aici…

18 răspunsuri

 1. Deci nu. Îmi pare rău, nu. Tot justificarea violentei faci, tot ca ea e de vina înseamnă. Chiar dacă ție îți place să crezi că nu e asa, dar tot aia e. Uiți sau te faci ca uiți de miile de femei bătute zilnic ÎN România, din toate mediile. Acum câteva zile, aci la noi, aproape de București, o femeie moare ucisa de bărbat, avea 2 copii mici, nici proasta nici curva nu era. Acu 2 ani, alta femeie, Nicoleta Boțan, femeie tot la locul ei, mama, cu afacerea ei, cu facultate, ucisa de bărbatul ei cu facultate. Nu. Nu e problema la femei, problema e la bărbații și femeile care cred ca exista vreo scuza pentru violenta. Ca tine, se pare.

   1. Nici tu la fel. Nu poți sa justifici violenta în spațiul public sau sa o scuzi și sa zici ca nu e aceeași poveste cu femeile astea. Toți au o scuza, toți au avut un motiv. La fel de bun ca obiectificarea. Și nu e treaba nici unei feministe sa își educe surorile, ci sa încerce sa creeze un spațiu sigur pentru toate femeile, indiferent de felul în care se prezintă lumii sau de iq.

    1. 1- Pe lumea asta exista oameni violenti. De ambele sexe, Pentru ca violenta reprezinta un atu evolutiv. Animalele sunt violente prin natura lor, iar omul e si dansul un animal. Instinctele sunt imblanzite de educatie (educatia e o dresura). Daca ai carente de educatie, atunci esti mai visceral, deci mai predispus la violenta.

     2- Sunt mai multe categorii de agresori si agresati. Sunt unii oameni care domina prin violenta. Li se pare ca sunt mai alfa. Barbatii incearca sa domine prin violenta fizica, femeile prin abuz emotional – fiecare cum l-a inarmat natura mai eficient.

     3- Multi oameni sunt violenti din cauza traumelor si frustrarilor care i-au afectat psihic de-a lungul formarii lor. Sunt nesiguri pe ei, sufera de mania persecutiei, sunt paranoici etc. Atunci cand devin violenti, ei considera ca se apara de abuzul psihologic la care sunt supusi de cei care apasa anumite „butoane” pe creieras, care dor teribil de tare. Suferinta nu vine doar din contactul cu obiecte contondente. Cuvintele pot rani la randul lor, trezind reactia de aparare. Cand te doare, te aperi. Apararea inseamna agresiune. As zice ca e ceva grav in neregula cu cei care indraznesc sa apese astfel de „butoane” fara sa aiba forta fizica de a se apara la nevoie. Sa ajungi in punctul in care iti ignori instinctul de conservare, e o problema serioasa.

     4- Oamenii care se aduc unul pe altul in stadiul de a se bate/ucide intre ei ar trebui sa stea cat mai departe unii de altii, in niciun caz sub acelasi acoperis. E nevoie sa se gaseasca metode prin care statul sa impiedice potentiala agresiune. Ordin de restrictie plus bratari de urmarie… Solutii s-ar gasi.

     5- E mai usor pentru cei aflati in relatii pasagere sa se desparta si sa-si vada fiecare de viata lui, gasind un partener mai compatibil. Din pacate, cand e vorba de casatorii de lunga durata si copii la mijloc, e mult mai greu s-o iei de la 0. Necunoscutul e mereu mai inspaimantator decat raul pe care il cunosti.

     Solutia: educatia si constientizarea faptului ca certurile monstru nu sunt romantice sau dovezi de iubire ardenta, ci preludii pentru violenta. Ideal ar fi ca la primul scandal in care se ajunge la farfurii sparte si scaune rupte, sa se puna punct relatiei. Cu cat timpul trece mai mult, cu atat partenerii vor fi legati de mai multe lucruri, iar iesirea din relatie va fi mai dificila.

     1. Subscriu la punctul 3 . Din fericire , nimeni altcineva n-a avut de suferit in afara unei perne lovite de cateva ori ( fara nimeni in spatele ei pentru cei ce gandesc mai departe ) . A fost un moment de rascruce pentru mine fiindca a fost punctul in care mi-am dat seama ca nu merit pe nimeni si viceversa ( cred ca sunt prea complicat in simplitatea mea aparenta ) . Cred ca ma pot numi forever alone legitim 🙂

   2. Că ai dreptate sau nu (eu zic că da), mă bucur că la noi se discută astfel de lucruri, spre deosebire de SUA,Spania și alte tari unde e imposibil.
    George, și când o veni feminismul pe la noi să nu te lași, să-ți exprimi mereu punctul de vedere, chiar dacă te vor face să pari un monstru

  1. Ok, deci atunci când vorbim de civilizația din afara și de cum vom ajunge la ea, suntem de acord că pedepsele mari i-au determinat pe oameni să respecte legile, dar când vine vorba de violența nu suntem de acord cu mărirea pedepselor, să găsim o metodă pacifista. Înțeleg că sună bine în teorie, dar e utopic din păcate. Educația e precedată de consecințe. Ca părinte îți înveți copilul cum merge viața or dacă ești conștient că un lucru nu are consecințe, nu o să-l convingi pe copil prin ideologie.

 2. Incerci mult prea tare sa legi evenimentul de ideile pe care le-ai mai promovat in alte articole si ajungi, fara sa vrei, sa faci apologia violentei.

  Si nu, am inteles perfect. Tu de fapt ce vrei sa explici e fenomenul si de ce se ajunge aici, in punctul acesta, cel putin in acest caz presupun. Problema e ca nu cunosti fenomenul violentei domestice indeajuns, probabil esti intr-o bula. Nu e ceva rau, zic doar ca ai orizontul restrans.

  Din pacate, in familia mea si a altor cunostinte, exista sau a existat violenta domestica. Cat de mult se obiectifica o femeie, ori pe internet, ori in spatiul public, e irelevant. Pumnii, frustrarea si violenta in general nu sunt partinitori fata de femeile ce nu se obiectifica. Gelozia, lipsa stimei de sine a barbatului, anturajul in unele cazuri, nevoia de a se impune ca autoritate in relatie duc de cele mai multe ori la violenta, si din nou, acestea nu judeca si nu tin parte, sau ce vreau sa zic de fapt este ca aceste motive nu sunt influentate sau catalizate de cat de mult se obiectifica femeia.

  Parerea mea e ca tu faci un salt logic imens: de la faptul ca aceasta femeie isi vinde imaginea in media tu tragi concluzii despre relatia de putere/autoritate din acest cuplu. Nu se leaga. Inteleg ca doar ne dam cu presupusul despre motivul pentru care ea a fost lovita, dar observ ca esti prea pornit sa faci acel motiv obiectificarea femeii poate dintr-o dorinta prea mare de a aduce un argument sau o dovada in plus parerilor tale despre subiect.

  Concluzia ce unii ar putea sa o scoata de aici este ca, da, si-a facut-o cu mana ei, prin deciziile pe care le-a facut pana cum in asa-zisa cariera a ei. Pe ideea, cum iti asterni, asa dormi. Ea a atras, prin consecinta, barbati care vor doar o bucata de carne si deci e de vina. O concluzie crasa si simplista.

  Nu este scuzat agresorul, dar asa si victima poarta o parte din vina. Si de aceea zic ca faci apologia violentei, nu a agresorului.

 3. George Bonea n-a justificat violenta ci a explicat-o, e o diferenta aici.
  Iar ca sa sa rezolvi o problema, trebuie mai intai s-o despici, sa-i gasesti explicatii, legaturi, puncte de start. Ori daca lipsa de educatie nu este strans legata de violenta, atunci nu mai inteleg nimic.
  Un alt lucru ar fi de spus despre oameni in general, nu doar barbati. Cazurile mentionate de dv cu cele 2 femei ucise de ce n-au generat atata emotie ca acesta? Sunt niste exceptii acelea, dar n-au „deranjat” pe nimeni. Nicio femeie (exagerez, dar oricum mai putine) n-a dat share, comment sau nu s-a isterizat atata.
  Ori cauza paleste in sine atunci cand doua femei nevinovate mor in ograda si nu zice nimeni nimic, iar cand Crudu pateste ce pateste toata lumea se isterizeaza.
  Cateva lucruri sunt clare:
  – lipsa de educatie duce la violenta (daca era Educata nu se mai prostitua si nu mai ajungea sa aiba iubiti interlopi, criminali, bosorogi si alte specii de genul)
  – cresterea pedepselor nu scade numarul violentelor
  – aplicarea legii este o solutie pentru diminuare, dar tot din lipsa de educatie nu se poate infaptui pentru ca victima de obicei este prea proasta sa denunte, sa ceara ajutor
  – educatia este singura sansa
  Asta cred

  1. „Cazurile mentionate de dv cu cele 2 femei ucise de ce n-au generat atata emotie ca acesta?” – simplu, pentru că despre ele nu s-a umplut internetul de „așa a meritat, curva dreacu'”, inclusiv de la oameni „citiți” gen Cartianu

 4. Citesc foarte mult, mă uit la filme vechi, am un blog de eseuri filosofice, n-am Facebook, am prieteni foarte cuminți, în cercul meu nici măcar nu se fumează. Am avut relații doar cu oameni cu studii, dar tot am ajuns într-o situație din care abia am reușit să scap cu viață. Omul a fost un an de zile raiul pe pământ, i-a trebuit doar un click ca să ajungă să-și dea masca jos și să-și aducă aminte cine e. Un refuz. Prietenii și familia mea încă sunt șocați la 3 ani după, de ce s-a întâmplat. Părea omul cel mai normal la cap, de viitor, de familie bună, independent, stabil, prietenos, citit (mai ales!), nu violator, nu abuzator, nu psihopat. Și la terapie am cunoscut o grămadă de femei serioase exact în situația mea. Violența poate apărea în multe forme, din multe motive, dar nu se poate justifica. Nu știu în ce bulă trăiești de ai impresia că doar femeile care-și vând corpul sunt abuzate, eu una nu am mai purtat o fustă din clasa a 4-a. Înțeleg la ce te referi în cazul ei, mie mi-ar fi frică să trăiesc ca ea, înconjurată de personaje dubioase, dar ultima frază e vomitivă, efectiv. Nu trebuie să devorezi biblioteci ca să ai dreptul la un minim de respect. Și apropo, cititul nu te face un om inteligent.

 5. O fi făcând parte din aria imaginarului ceea ce vreau sa descriu, o lume minunata în care nimeni nu bate pe nimeni. Cu atât mai puțin părinții pe copii. Tristul ala, la fel ca alte miliarde de persoane de pe Terra, au simțit primul pumn de la tati, în spinare, încă din primele 8 luni de viata intrauterina. De ce?! Fiindcă si ala, la rândul lui, a avut cel putin un părinte violent. În termeni de specialitate, ii spunem „maltratarea transgenerationala”. S-o opresca cine poate.

 6. „Și unele femei îi vor sufla în pânze. „Își exprimă sexualitatea/independența/e liberă!”. E liberă să suporte și consecințele propriei imagini.”

  Aici lasi sa se inteleaga ca bataia a fost o consecinta a imaginii pe care o promoveaza, dar nu cred ca e asa. Cred ca si bataia si faptul ca isi „exprimă sexualitatea” pe toate gardurile sunt ambele consecinte ale unei educatii deficitare si ale altor factori din viata ei pe care nu-i cunosc, dar care sunt prezenti de obicei la multe dintre femeile batute (poate salariu mic, stima de sine scazuta, parinti needucati si/sau violenti, iq mic, etc).

  „Vrem să recunoaștem sau nu, există o legătură între rolul de „proastă” atrăgătoare și partenerul abuziv.” Exista o legatura vizibila din avion, dar la fel ca mai sus, cred ca e corelatie si nu cauzalitate.

 7. nu ati inteles nimic. pt ea e mana cereasca aceasta corectie fizica . o sa fie invitata in zeci de emisiuni , campanii anti-bataita/bulliung … aparitii in ziare de scandal sau nu … o sa spuna MULTUMESC pt bataita. ala e un om violent , nu era p problema ca o va bate .. era doar o chestiune de timp.

 8. Nu ma-n teresează de doamna măciucă, nu este nationalistă o arde cu Kroati….Ai scris prea mult si nu am citit decat 3% nu stiu ce ai vrut sa scoti in evidență dar nu ma-n tereseaza

  Trolling Reloaded

 9. Cum ramane cu responsabilitatea personala? De ceva generatii bune incoace in tara noastra fiecare isi alege líber partenerul. Este datoria fiecaruia sa aleaga bine si sa suporte consecintele alegerilor respectiv deciziilor luate. Exista atata intelepciune in zicalele stravechi precum omul isi schimba blana dar naravul ba. Ati alege un sot sau sotie violent (pentru ca violenta nu are gen) nu vorbeste rau doar de spre el sau ea ci si despre tine. Daca ai fi o persoana de calitate si situata pe o pozitie ridicata pe piata imperecherilor nu ai atrage asemenea specimene sau cel putin nu le-ai da nici o atentie. In nici un caz nu ar fi ales de sot sau sotie. Asa cum iti asterni asa dormí. Pacat de copiii nevinovati, condamnati a suferi trauma unei copilarii marcate de violenta, o noua generatie ce probabil va replica aceleasi comportamente.

 10. Sunt multe persoane care nici nu recunosc o astfel de intamplare pentru ca le e prea rusine ca au ajuns in situatia asta, indiferent de nivelul de educatie. Mai exista si situatii in care dai de oameni cu tot felul de tulburari de personalitate, care la inceput te scalda in miere ca mai apoi sa te stranga de gat, iar tu confuz sa nu stii cum s-a ajuns in punctul ala, cu un om care aparent are tot ce-i trebuie sa fie un partener bun, calm, inteligent si tot ce cauti. Pana sa ne facem griji de cine ce a facut, trebuie sa realizam ca totul vine dintr-o lipsa de responsabilitate pe plan psihologic a atator generatii de parinti si ca poate toti ar trebui sa fie consiliati pentru a le iesi din cap ca bataia-i rupta din rai, „eu te-am facut, eu te omor” si alte expresii bine impamantenite in cultura noastra, care sunt o oglinda a societatii ce a creat persoane distruse din punct de vedere emotional. Cand o sa uitam expresiile astea fara a fi inlocuite de altele cu aceeasi valoare atunci vom putea spera ca oamenii sunt mai putin violenti si ca nu stau sa suporte violenta pentru ca poate au fost obisnuiti de mici cu ea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.