Georgeisme
Numele meu este anxietate și am George Bonea.

Gura evlaviosului adevăr grăiește

O să încerc să fiu concis… Încerc.

Se produce o confuzie. Dacă minoritatea caterincoasă a țării face haz (de necaz) pe seama kitch-ului de catedrală și a opulenței de neam prost a headlinerilor bisericești nu înseamnă (neapărat) că au ceva cu religia, Dumnezeu sau spiritualitatea. Nu-s toți atei, sataniști, sectanți și ce altceva mai spun luptătorii pentru „dreapta credință”.

Sunt destui iubitori de Dumnezeu care cred în Iisus, virginitatea Mariei și neîntinarea linguriței de împărtășanie cu boli lumești capabili să înțeleagă că Daniel e șef de corporație, nu trimisul divinității.

Dar o astfel de concluzie necesită un minim spirit critic, element necultivat (încă) de societatea românească. Big Bang ferește să gândim vreodată în afara șablonului strămoșesc.

Sper că ați văzut și voi reportajul celor de la Recorder de la sfințirea măgăoaiei.


Atâta lipsă de demnitate nu cred că am mai văzut. Nici dacă am aduna toate deschiderile de mall-urile și hipermarket-uri, lansările de McDonald`s-uri provinciale și pomeni electorale n-am atinge o asemenea lipsă de prestigiu național.

Să-i vezi pe bătrânii ăia ținuți captivi fizic după garduri și mental după concepte rigide e înjositor pentru ei și urmașii lor.

Dacă părinții și bunicii voștri s-au lăsat călcați în picioare de niște spoiți în numele unei credințe folosite ca paliativ e de datoria voastră să le spălați imaginea. E precum „păcatul strămoșesc” înlăturat prin botez. La fel și voi trebuie să vă rebotezați de greșelile făcute de înaintași și să le oferiți înțelegere în contexte socio-economico-psiho-politice. Nu un respect gratuit și imbatabil, ci o explicație demonstrabilă și demnă de secolul în care trăim. E ceea ce terapeutic se numește împăcate cu trecutul.

Știu că unii vor considera odioase aceste afirmații, incapabili de autocritică și ușor lezabili în fondul genetic, dar adevărul e că ne tragem din oameni manipulați până la prostie. Până în punctul în care respectă orbește o serie de ritualuri umilitoare, majoritatea în contradicție directă față de cartea de căpătâi.

Nu-i mai sanctificați pe bieții oameni că faceți un deserviciu tuturor.

Apoi…

Îmi e aproape imposibil să înțeleg cum de persoane care dau dovadă de o doză de gândire rațională ajung să confunde divinul, spiritualul și sfântul cu imaginea bisericii ortodoxe române. N-au nici măcat o legătură. Da, ei scot la înaintare cele câteva personaje preoțește demne de filme (așa cum un burger cancerigen de fast-food se laudă cu salata proaspătă), dar să privim imaginea de ansamblu.

Și vorbeam de lipsa demnității.

Voi sunteți conștienți că peste 20-30 de ani copiii vor învăța din manualele de istorie despre această catedrală? Și-n poze vor vedea la loc de cinste toți murdarii țării. Toți bijnițarii, condamnații și penalii. Asta e istoria construită de o țară fără demnitate.

De curând citeam pe blogul cuiva care încerca să vadă partea plină a paharului că biserica a avut și are meritul de a ține poporul unit. Dacă nu era, vezi dom`le, astăzi nu mai existam ca nație. Poate că da, poate că nu. Cine știe. Dar ce rost are o nație fără curaj care pupă mâini de preoți securiști și salută cu respect hoții care se preling aroganți din mașini de lux?

Băbuțele alea nu-s motiv de caterincă, ci de reflecție. Să ne uităm la ele cu atenție că pe umerii și indolența lor s-au ridicat cei care poartă fir de aur.

Cumva îmi pun speranța în femei. Eu cred că ele sunt salvarea țării.

De la bărbați n-am așteptări, ei fiind mereu preocupați să lupte, să câștige, să domine, să demonstreze. Dacă luăm în calcul și perioada asta care pe mulți îi castrează de rolurile arhaice nu mai poți emite pretenții.

Femeile sunt salvarea.

Și nu alea obediente. Nu femeile care acceptă abuzatori, pleacă privirea și întorc obrazul pentru încă o palmă din dragoste. Nu alea care stau de frică, ori „pentru copii”. Nu cele care-și pun batic. Și clar nici cele care-și ascund felul sub diverse filtre. Îmi e greu acum să-mi dau seama cum arată aceea femeie care ar putea schimba lucrurile, dar sunt sigur că ea nu este astăzi nici în Parlament nici în topurile Facebook și Instagram.

Domnelor și domnișoarelor, nu fiți următoarele bătrâne anchilozate ținute în frig de niște impotenți. Nu muriți proaste.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.