Numele meu este anxietate și am George Bonea.

Eu știu mai bine pentru că eu cânt la vioară

Acum câteva zile, când mi s-a înfierbântat bula că mi-am dat cu părerea despre ce înseamnă viața de artist, m-am procopsit cu tot felul de comentarii pe Facebook și blog. Unele interesante, altele… Aș putea spune că s-a confirmat statistica națională și că vreo 42% din cei care mi-au comentat sunt analfabeți funcțional și n-au înțeles textul, citind pe diagonală, în ton cu frustrările personale.

Oricum…

Mi-a plăcut că articolul ăla a atras și ceva găleți de „modestie artistică”. Și-au dat în petec toți creativii care nu-și mai încap în piele de creativi ce sunt și la picioarele cărora ar trebui să stăm cu toții pentru simplul motiv că ei sunt creativi și dacă nu le înțelegem creația e pentru că suntem proști și n-avem creativitate.

Cel mai mult mi-a plăcut de o virtuoasă a arcușului. Din păcate nu vă pot bucura cu print-screen-uri că mi-am promis să nu mai întărât mangusta prin gard – și oricum și-a luat block pe Facebook (sunt în proces de detox social-media).

Artista în cauză îmi era fană.

Era dintre ăia care te adoră cât vorbești de alții. Dacă ai cutezat a te lega de vreo valoare personală cazi de tot. Parafrazând din George Carlin, „cât râzi de alții ești amuzant. Când râzi de mine ești nesimțit”.

S-a apucat artista viorii ținute lângă decolteu (în aproape toate aparițiile foto/video – melanj erotico-artistic la care au apelat toți marii violoniști ai lumii) să mă înjure, să-mi spună că-s prost. Nu s-a obosit să-și argumenteze prea mult ideile pentru că nu era nevoie. Era de ajuns să puncteze (repetitiv) că e violonistă, că ea a studiat clasicii muzicii și că lucrează acolo unde șaorma cu de toate are caviar. „Uite bă cu ce oameni umblu eu, mai e nevoie să argumentez”, cam așa.

În apărarea ei a venit o alta (dintre alea care-și pun straie populare la ocazii și vorbesc brusc folosind cel mai penibil accent regional, de parcă-s catapultate în 2020 dintr-un sat de la 1800. Amu, despre astea cu altă ocazie). Și aia mă beștelea și-mi dădea peste nas din turnul de fildeș: „ce să vorbești dragă cu ăsta? Păi noi am studiat Bach, Vivaldi…”. Am citat din memoria unui comentariu.

Și așa ajungem la ce tocmai am terminat de citit: „Când rațiunea pleacă în vacanță” de Neven Sesardic.

O carte foarte interesantă despre cum oameni foarte deștepți (filosofi și oameni de știință) au fost senzațional de naivi cu privire la politică. Einstein, Bertrand Russell, Wittgenstein ș.a.m.d.. Toți au dat cu oiștea în gard nasol când a venit vorba de politică (majoritatea erau apologeți comuniști).

Altfel spus, sunt interesanți oamenii care se cred inteligenți și superiori pentru simplul fapt că se învârt în cercuri înalte. Dacă mai știu și vreo artă înălțătoare e prea bine. Probabil că un biet cântăreț la frunză nici n-ar avea voie să privească un violonist mestecând somon fume.

Dacă vedeți vreuna decoltată că-și dă cu părerea despre orice s-o ascultați. E violonistă. Știe ce zice.

14 răspunsuri

  1. Sunt chitarist și sunt de acord cu ea, tare prost ești, George. De ce? Că eu ascult Metallica și alte trupe „de suflet” deci de-aia! Nu ești convins că ești prost? Nasol! Folosește o variantă ajutătoare, întreabă publicul, sună un prieten…

    1. Ăsta ascultă metalica uite d-aia ești prost, ba ce frustrați sunteți unii, nu îmi imaginez cum cacat ați putut aprecia orice postează George până acuma iar când a început să vorbească despre ceva care vă reprezintă, demonstrați exact câtă dreptate are in ceea ce spune/scrie. E penibil, macar nu vă mai arătați inteligența in commentarii dacă nu sunteți capabili sa argumentați. Nici nu știu unde vă pot clasifica sau ce cuvânt să folosesc când văd atâta hate lipsit de inteligență. „Sună un prieten” ai rămas cu dificultăți de gândire de la prea mult tv? Daca asculți metalica nu ești un zeu al chitarei. Aerele și aroganța merge în tandem cu prostia in România aparent

  2. Ce naiba mă George, ai ajuns să răspunzi la toți cei care te critică! N-avea rost să postezi pe blog doar pentru asta.

  3. „Meseria mea e superioara, deci merit sa mi se dea automat bani si atentie, indiferent de vremurile grele ale societatii. Nu ca meseria ta, care e inferioara si trebuie sa se lupte pe o piata acerba pentru fiecare moneda de care are nevoie ca sa existe.” E si asta un fel de -ism, un fel de bigotry, nu stiu cum sa ii zic exact..poate rasism ocupational, poate clasism al meseriilor…habar nu am, ceva in zona asta.

  4. Buna, eu nu stiu cine esti dar am ajuns aici datorita fetei violoniste cu decolteu frumi.
    Si ieu sunt violonista. Dar nu stiu scandalu’. Unde ie articolu’ tau suparator? Me scuzatz ca ma bag, da-mi plaka si mie circu’

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.