Numele meu este anxietate și am George Bonea.

Este vreodată justificată violența împotriva unei femei?

Acum ceva timp am văzut un interviu cu psihologul clinician Jordan Peterson în care vorbea despre violența fizică dintre un bărbat și o femeie, în contextul în care „femeia e nebună” (citez din titlul clipului pe care o să-l vedeți mai jos).

Așa cum am înțeles eu din explicația lui (posibil să greșesc) un conflict dintre doi bărbați are un traseu simplu și concret: ațâțare- tatonare – lovire. Să spunem că există acest „protocol” nescris și dacă etapele incipiente sunt bifate se poate ajunge la pumni. Nu că-i bine să se întâmple asta, dar de multe ori așa e și cu asta, basta!

Când are loc un conflict între un bărbat și o femeie lucrurile se schimbă. Mult.

Știm deja că nu e bine să dai într-o femeie. Nici măcar cu o floare. Se respectă acest dicton în raport direct proporțional cu nivelul de educație, nivelul de sănătate psihică și mulți alți factori. Da, în țările scandinave avem mai puțină violență fizică între bărbați și femei, dar probabil că acolo oamenii sunt și mai calmi. Nu probabil, sigur.

Acum să trecem printr-un exemplu concret.

Să spunem că eu treceam pe o străduță din București. O stradă oarecare. Să-i zicem „strada Sergent Ștefan Crișan”. Zona Crângași. Strada asta e o mizerie din multe puncte de vedere. Arhitectural a construit fiecare cum l-a mâncat la bască și de parcat se parchează pe tot trotuarul. Un procent insignifiat din șoferi lasă măcar 20 de centimetri între mașină și gard. Așa că pentru străbate acest traseu, ca pieton, trebuie să mergi mult și des pe carosabil, pe lângă mașinile care trec cu viteză (cum altfel). Am zis că nu-i cu sens unic? Nu e.

Perfect.

Să zicem că într-o zi o duduie blondă (încerc să evit orice formă de stereotip, dar vreau să rămân și corect față de această poveste) parchează pe trotuar. Are un Volkswagen model garsonieră, mare, albastru. A ocupat tot trotuarul. Tot.

În momentul ăla, să zicem, iese corectitudinea din mine și în timp ce îi depășesc monstrul îi bat delicat în geam și îi spun că nu am loc pe trotuar.

Ea mă înjură prin geam și continuă procesul de parcare, învârtind aiurea de volan și încercând să ducă mașina mai aproape de gard. Ajung în spatele mașini și ea dă cu spatele spre mine. Aproape că mă lovește (parchează stilul smucit). Din instinct, ori de nervi (cine mai poate știi în momente atât de tensionate?) îi ating ștergătorul de pe lunetă.

Femeia coboară nervoasă, mă înjură și-mi bagă mâna în gât. Cu forță.

E cu un cap mai mică, dar are un tupeu cât mașina. Îi dau peste mâini și o tot întreb ce face. Îmi urlă că soțul ei e polițist și că îl cheamă și-mi arată el mie. Apoi sare să-mi dea o palmă/pumn (cine mai poate știi în momente atât de tensionate?). Îi barez lovitura, o țin de mână, dar îi dau drumul repede și încerc s-o păstrez la distanță.

Într-un final, după alte câteva secunde, plec. După ce m-am oferit să chem poliția și ea o tot ținea cu soțul polițist, tot încercând să mă lovească.

Acum, revenind la ce am zis mai sus.

Să spunem că eu am avut stăpânire de sine. Să spunem că n-am vrut să-i răspund la atac în egală măsură. Uuu, eu educatul și bine crescutul!

Dar să ne imaginăm că era altul.

Unul care răspundea la palmă și mâna în gât. Nu spun c-o dădea cu capul de capotă și o punea să muște din bordură cu dinții, dar îi dădea o palmă. Și cineva surprindea cu telefonul fix momentul ăla cu palma încasată de femeie. Cum reacționa universul? Ce se înțelegea din toată povestea?

De cele mai multe ori e violent să faci orice. Dacă o imobilizezi ești violent, dacă îi eviți loviturile și cumva se lovește, ești violent.

Dacă pe mine mă filma cineva în timp ce-i dădeam peste mână, ori când o țineam pentru o secundă de încheietură? Se înțelegea că-s un animal care violentează biete femei pe stradă?

Așa cum spune și Peterson mai sus, ca bărbat sunt nevoit să blochez orice instinct în fața unei femei violente (și nebune). Și nu vreau să pară o victimizare, dar unele femei știu să dea. N-ai de unde să știi dacă și-a făcut bicepsul cu andrele, ori cu antrenor personal la WorldClass.

Și revin asupra aspectului că ești filmat. Bă, e grav. Te filmează vreunul când parezi palma unei nebune și-ți sare internetul în cap că ești un animal sadic și fără suflet de Crăciun și centenar.

Acestea fiind zise, poate ne gândim la acest aspect al vieții. Nu spun că bărbații au un motiv să dea în femei (cu toate că vă las un clip mai jos cu o latură comică a acestui lucru), dar trebuie să ținem cont că trăim într-o societate cu mulți nebuni. Și nebunii au putere. Și unii sunt femei. Sper să dezbateți asta cu calm și luciditate.

Nu vreau să spun mai multe că femeia era măritată cu un polițist și nu se știe…

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.