Georgeisme
Numele meu este anxietate și am George Bonea.

Este gluma celor de la Charlie Hebdo „grosolană”?

Îi mai știți pe cei de la Charlie Hebdo? Sunt umoriștii francezi peste care au intrat niște fundamentaliști după câteva glume cu Allah.  Câțiva membrii ai publicației au fost omorâți în acel atac.

Astăzi Charlie Hebdo primește sudălmi românești pentru o glumă despre Simona Halep. Francezii au lansat o caricatură în care Halep ține trofeul Roland Garros în mână și strică „Fier vechi, fier vechi”.

Și de aici potopul.

Cele mai cretine reacții sunt alea în care conaționalii aprobă atacul terorist de acum câțiva ani. „Vă luați de Simona noastră? Lasă… bine ați primit de la musulmanii ăia!”. Da, aceste reacții există. Acești oameni există.

Dar este gluma grosolană? Sunt glumele grosolane?

Dacă mă întrebați pe mine (și dacă mă citiți) sunt nevoit să vă spun cu sinceritate că gluma e bună. Nu genială, dar bună. Este un stereotip, este o poantă de care românii s-au săturat, dar și noi repetăm aceeași placă cu ungurii separatiști. Poate s-au săturat și ei de eticheta asta. Dar sunt stereotipuri. Râdem de ele ca la glumele cu blonde.

Sunt români niște romi care vând/cumpără/fură fier vechi? Istoria și prezentul ne demonstrează că…

Sunt românii răniți? Da. Dar e și ușor să rănești cu glume un român. Dacă nu faci glume despre religie, boli, bătrâni, istorie, cutume, personalitățile românești și multe altele e bine. Dacă te-ai atins de corola de minuni a românismului te-ai lins pe bot.

De multe ori românii râd simplu. Umorul românesc nu e vreo construcție genială. Neamul ăsta n-a crescut cu sarcasm, cinism, ironie. Mai degrabă ne distrează bășcălia, înjosirea (altora), caterincă (pe seama altora).

Mulți concetățeni și-au tras o mască serioasă și spun că nu râd la vulgarități. Elitism ieftin și flatulent. Vulgaritatea poate avea și o latură inteligentă. Fandosiții ăștia râd înfundat la glume cu pârț.

În concluzie, gluma despre Halep este un stereotip. Să arunce cu piatra ăla care consideră acest stereotip jignitor și n-a râs în viața lui la o glumă cu blonde, femei la volan, romi, unguri ș.a.m.d..

S-a luat de o valoare națională!”. Extraordinar. Și? „De asta nu râdem”. Cine a stabilit asta? Noi, poporul care se agață de succesul unei sportive pentru a-și da aere de superioritate?

Suntem mai buni? Să văd glume despre francezi care nu implică războaie pierdute. „Ha, ha, francejii au pierdut războaie”, spun cei din neamul celor care au întors armele după cum a bătut vântul.

Să nu fim mironosițe. Cu toate că-i în natura noastră de nație veșnic victimă.

4 răspunsuri

    1. Nah, e adresata publicului francez, dupa cum se spune si in text, noi romanii avem setul nostru de glume „suportate” cum si francezii, vad tigani prin franta, fac „caterinca” despre tigani si locul din care unii provin.

  1. Îmi pare rău că i-au ciuruit pe toți! Da no , niciodată nu-i târziu! „Je suis Charlie ” , pișamaș pe toate gunoaiele care si-au pus la profil steagul Franței! Toată stima pentru slujitorii lui Alah !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.