Numele meu este anxietate și am George Bonea.

E important să salvăm și mințile celor care supraviețuiesc

Poate că noul coronavirus nu ar face atâtea victime dacă nenumărați oameni n-ar crede că-i făcătură de laborator, vreo conspirație a „ocultei mondiale”, șustă anti-chinezească/anti-săraci, că pe unii și alții nu îi afectează și că, în esență, „știu ei mai bine” cum stă treaba și că toată treaba e o isterie închipuită.

Asta se întâmplă când ani de zile te uiți la conspiraționiști ca la circ și îi lași să-și spună tâmpeniile peste tot (inclusiv la TV), considerând că-i divertisment nevinovat. Unora le dai share să râdă și alții. Și apoi te miri că au ajuns să aibă fani.

Poate părea șocant, dar nu toate generațiile au același tip de umor. Unii văd ceva adevăr unde nu e cazul.

Câțiva conspiraționiști au ajuns și prin Parlament, hiba democrației fiind că dacă ai o majoritate de analfabeți senzaționaliști o să ai și reprezentanți politici din aceeași speță.

Bătălia asta e pierdută.

Generații întregi cred verzi și uscate despre orice și sunt atât de virusați de Dunning-Kruger încât nu ai cum să-i mai ajuți. Sunt ferm convins c-o să se găsească vaccinul anti-cancer, dar pe unii tot n-o să-i putem ajuta să se lepede de convingerile paranoice.

Ce le putem face?

Să-i punem împreună pe toți cei care cred că se pot vindeca de Covid-19 (și altele) cu tincturi, homeopatie, frecții, moaște, rugăciuni, descântece? Să-i ținem împreună pe Apostolii lui „M-a Tras Curentul” și „Sunt Deochiat”? Dacă-i cazăm cu ei și pe cei care nu-și fac viața fără horoscop ce ne facem?  

Să fie învățătură de minte pentru viitor.

Când mai dăm de persoane care au nevoie de terapie, nu vizualizări/share-uri, să-i lăsăm acolo unde sunt. În obscuritatea internetului. Într-un final își vor da seama că nu-i vede nimeni și se vor lăsa. Poate de plictiseală și frustrare vor căuta și altă cale a înțelegerii. Dar oricum, nu mai ajung vedete, nu mai ajung prin Parlament, nu mai au fani.

Doar așa putem să ne asigurăm că peste zeci de ani țara asta n-o să mai aibă bătrâni analfabeți științific, paranoici și care știu ei cum se tratează Covidu`, cancerul și alte blesteme.

3 răspunsuri

  1. Salut George, e oarecum off-topic dar odată, daca vrei crede și tu că ajută poate poți face o referire la aceasta platforma https://fiipregatit.ro/ intr-unul din podcasturile sau articolele tale. Daca ai facut deja în trecut și mi-a scăpat, scuze. Acu cateva zile vorbeam cu prieteni de-ai mei despre cat de necesare ar fi niște instructaje de cateva ori pe an cu privire la situațiile de tipul cutremur ( nemesis-ul romanilor de ceva decenii incoa ) și altele. Fără știința mea, asa ceva exista. Probabil, de ceva vreme; totuși mai bine sa afli mai târziu decât deloc.Eu cred c-ar fi util să ajungă în cât mai multe ”bule” cum le numești tu.

  2. Din păcate, am și prieteni de-o seamă cu mine (30-40s) care gândesc la fel în teorii ale constipației.

    Prea mulți neuroni nefolosiți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.