Numele meu este anxietate și am George Bonea.

Despre vaccin, sănătate mintală și dezbateri intelectuale pe Facebook

Vă las câteva puncte de vedere și apoi ne vedem de ale noastre.

Urmăresc pe Facebook un profesor universitar din România. Îmi place foarte mult omul, e din garda nouă, le zice frumos și apreciez faptul că insistă să aducă în fața vulgului subiecte pe care în mod normal n-ar sta nimeni să le discute. De altfel, auzisem că și-a făcut o misiune personală din a schimba scorțoșenia academică, dorința lui sinceră fiind să înțeleagă tot poporul de ce e importantă cercetarea și cum se realizează ea.

Toate bune și foarte frumoase.

Dar am vaga impresie că omul a atins culmea abordării.

În ultima perioadă a tot postat statusuri lungi în care a antrenat comunitatea la discuții pe teme foarte interesante. Ipoteze care la prima vedere par scandaloase dar apoi îți spui „hmmm… oare?”. Din păcate el aruncă pe masa dezbaterii argumente bazate pe cărți și studii pe care le-a citit el (și probabil încă 5-10% din urmăritorii lui). Motiv pentru care undeva la 90% dintre comentarii sunt aberante, „ba pe-a mă-tii”-uri mai mult sau mai puțin civilizat (pentru că totuși, suntem pe profilul unui profesor). Și din ăștia nu știu câți simt zvâcul să caute mai mult în cărți și studii să vadă dacă omul greșește sau nu.

Problema e că nu simt vreo evoluție senzațională în mentalul colectiv dacă arunci pe Facebook teme foarte interesante pentru că omul nu e pregătit să le vadă/înțeleagă printre poze cu pisici, fesieri și destinații de vacanță. La finalul fiecărei postări trebuie lăsată (obligatoriu) și o bibliografie (dar câți se vor atinge de ea?). Să vadă tot poporul ce a stat la baza opiniei (nu că aș avea dubii că nu-s kilograme de cărți în spatele unei postări). E demoralizant ca la o opinie argumentată (dar prost înțeleasă) să apară o cohortă de „știu eu mai bine” și „greșești pentru că eu am o verișoară care…”.

Trista concluzie a acestui punct e că unele discuții nu-și au locul pe Facebook din simplul motiv că și dacă ai avea cu cine să le porți tot îți apar în scenă o mulțime de imbecili care vor doar să se audă vorbind.

Plecând de la cele de mai sus mi-am dat seama că degeaba am peste 70.000 de urmăritori pe Facebook și alte platforme dacă algoritmul îmi aruncă postările (moca) la doar câțiva dintre ei și o parte din ăștia sunt incapabili să susțină o conversație.

Problema mea e cu cei din urmă și m-am hotărât să mai curăț din ei. Știu, paradoxal! Când toți aleargă după cifre mari ca să arate ce #influenkări de succes sunt… eu vreau să scap de cifre. Așa că anunț aici (dar o să fac și o postare pe Facebook) prin care o să-mi prezint intenția de a bloca/șterge prietenia unor urmăritori.

Am ajuns la concluzia asta pentru că-mi place să citesc ce comentează unii și alții (mai ales unde simt că e un subiect interesant), dar mă izbesc prea des de tâmpenii și mă enervez, închid Facebook și pierd o potențială discuție ok. Așa că m-am decis să curăț:

 • Persoanele care mă înjură/înjură alți urmăritori;
 • Persoanele care mă acuză că sunt plătit să postez anumite lucruri (vă anunț eu când iau bani);
 • Persoanele care sunt deranjate periodic de ce postez și-și fac un obicei din a-mi spune că le dezamăgesc.

Îmi propun să ajung pe la 50.000 de urmăritori pe Facebook, persoane care sunt active, dornice de dialog și care chiar dacă nu sunt de acord cu mine pe anumite subiecte pot purta o conversație normală.

Și vă mai spun un secret: eu când văd comentarii proaste la alții le dau block și ălora. Dacă ești prost pe profilul altuia nu vreau să-mi apari la mine. Vreodată.

Altfel n-am timp de toți nervii unora și cifrele mari nu mă dau pe spate. Dacă voiam așa ceva livram altceva.

M-am vaccinat. Moderna.

Până acum sunt bine. Doar somnolență (motiv pentru care am dormit destul de mult în ultimele 48 de ore) și o durere în mâna în care am făcut prima doză.

Acum vreau să spun de ce am ales să mă vaccinez și de ce consider că pe mine mă ajută chestia asta (dincolo de argumentele privind sănătatea mea și a celorlalți).

E un demers care ține de sănătatea mea psihică. Și prin cele ce urmează nu mă adresez celor care vor să mai aștepte (încă n-au încredere în primele vaccinuri), ci vorbesc mai mult persoanelor total împotriva vaccinului.

Să știți că mie nu-mi plac jumătățile de măsură.

Dacă ești adeptul teoriei că vaccinul ăsta e cheia spre distrugerea ta sunt gata să te dezamăgesc: dacă voia cineva să omoare oameni în masă nu se chinuia cu un virus care provoacă „o răceală mai puternică” și apoi cu un vaccin (care nu prea omoară, ori o face teribil de lent). E mult mai simplu să omori oameni, mai ales când ești acuzat că pui la cale un lucru precum pandemia. Nu cred că toți bogații n-au altă metodă… Atâția bani și le-a venit în cap să facă o răceală mai nașpa?

Eu dacă aș avea puterea de care sunt acuzați unii (globaliștii?) aș distruge umanitatea prin alte metode. Le-aș polua aerul, apa, mâncarea (aham…), dar nu m-aș complica cu un vaccin. E ridicol, obositor, costisitor și durează prea mult. Inventez un război, arunc în aer chestii, se găsesc metode să omor câteva mii de persoane (ori să le fac să se omoare între ele)… pentru că am interesul ăsta.

N-aș putea să mă arunc în tabăra anti-vaccinismului pentru că nu văd cum aș mai putea sta în orice societate dacă aș crede că Ceva vrea să mă omoare. Nu văd cum să crezi în 5G-uri, cipuri, vaccinuri-criminale și să mai ai telefon mobil, smart-TV, laptop ș.a.m.d.. Nu se pupă.

Am motivele mele să nu port brățări de sport, să nu fiu legat ombilical de telefon, ori să-mi aduc prin casă vreo Alexa, dar pentru sănătatea mea mintală trebuie să mai acord încredere vreunei instituții, vreunui demers care ține de stat. Dacă aș crede că statul vrea să mă omoare prin vaccin mi s-ar părea ridicol să mai plătesc taxe, să mai respect vreo lege. De ce să mă supun unui construct care îmi vrea răul? E ridicol.

Și dacă n-aș avea putere să lupt măcar aș pleca.

Oricum, nu știu dacă m-am făcut pe deplin înțeles (și nici nu știu dacă un text de blog e cel mai bun spațiu unde să argumentez bine ce vreau să spun), dar dacă tu crezi cu sinceritate că Statul vrea să te omoare (cu un vaccin în cazul de față) nu înțeleg cum de nu-ți arzi buletinul și nu te muți undeva în munți. Nu există „vor să mă spioneze cu un cip, dar o să fac live-uri pe Facebook” ori „vor să mă omoare cu 5G-ul, dar mâine îmi plătesc taxele”. Există o limită a neîncrederii și cred că a fost depășită, cu ocazia pandemiei. Și dacă ai senzația că Cineva vrea să te omoare (în cârdășie cu statul)… păi nu faci destul pentru integritatea ta. Fugi, salvează-te, debarasează-te de tot ce e al asupritorului.

E puțin noaptea minții, nu?

O perioadă o să pun poze cu pisici la postări. Simt că e mai bine.

5 răspunsuri

 1. La orice postare cu titlu interesant, mă uit direct la comentarii: îmi cam dau seama despre multe.
  Despre uciderea în masă: logic!
  Nu este noaptea minții, este o haltă mică în drumul spre (era să să scriu reeducarea populației) dresarea vulgului.

 2. Ce mă termină pe mine la modul absolut e sunt oameni care spun prostii dar au intenție pozitivă.

  Adică majoritatea celor care spun bazaconii despre vaccin sunt, în general, oameni de treabă, la modul general.

  Ei nu zic „hai să creștem riscul de a muri niște oameni prin acțiunile noastre”.

  Nu, ei zic „am niște motive întemeiate pentru care cred X”.

  Motivele acelea întemeiate mie mi se par absurde, logica cu care își construiesc argumentația e absurdă, dar, la finalul zilei, oamenii aceia vor, într-un fel sau altul, binele.

  Nimeni nu se trezește dimineața „cum fac să risc să omor niște oameni?”.

  Am avut o discuție recent pe chat cu cineva. Persoana era în ritmul „ori trag, ori încarc arma”. Nu asculta argumente, nu contrazicea ce zic eu, doar spunea lucruri sau, dacă mă lăsa să zic ceva, se gândea la ce să zică în continuare (cel puțin așa am dedus eu).

  Cu toate acestea, intenția pozitivă era acolo – persoana dorea să fie lucrurile bine, oricât de șocant ar fi fost asta pentru mine (paradoxul bine vs. ce iese efectiv din dorința asta).

  1. Era proverbul ăla românesc… cum era… ceva în genul „Nu intenția contează, ci rezultatul”. Cred că mulți nemernici ai istoriei au avut intenții bune.

 3. Interesantă abordare dar mi se pare puțin ignorantă. Înțeleg nevoia de încredere în instituțiile statului, de care până la urmă depindem cu toții mai mult sau mai puțin, totuși nu mi se mare că justifică ideea de încredere orbească („lasă că știu ei mai bine”) sau („dacă voiau să mă omoare, mă omorau de mult prin alte metode”). Părerea mea personală e că nimeni nu vrea sa ne omoare de dragul de a ne omorî cum cred unii, la cum văd eu stiuația e un plan mult mai bine pus la punct și mai subtil de a crea o societate ușor de controlat din cât de multe puncte de vedere posibil. Ca să reducă populația nu trebuie sa omoare direct oameni, faci o parte infertili, o parte ii convingi sa nu se procreeze iar cei care totuși o fac să prefere unul maxim doi copii, etc. Știu că sunt multe motive în spatele fiecărei decizii de genul ăsta dar studiile arată îngrijorător. Totuși ideea unei populații mai mici nu e așa de rea, dacă nu ar fi cu scopul exercitării unui mai bun control asupra ei. Ce am spus până acum au fost observații personale, poți să-ți faci propriul research pe tema asta. In legătură cu vaccinul mie unuia mi se pare nejustificat, pentru un virus sa necesite vaccin trebuie ca, corpul, mai precis anticorpii și limfocitele killer să nu aibă informații despre respectivul virus, lucru de care nu e cazul la covid (poți să faci propriul research pe tema dar în toate cazurile de covid lumea prezintă simptomele clasice de luptă împotriva unui virus cunoscut, mai precis limfocitele killer reperează si omoară celulele infectate că apoi organismul sa le refacă, acest lucru consumând multa energie care de multe ori este folosită pentru lupta împotriva altor afecțiuni, rezultând câteodată in apariția altor probleme de sănătate). Chiar și dacă e făcut cu scopul întăririi imunități, adică creșterea numărului de anticorpi și redirecționarea atenției lor către un anumit tip de virus (lucru care poate crea vulnerabilitate la alte virusuri) tot nu se justifică acesta fiind un virus cu factor de risc mult prea mic pentru astfel de măsuri, existând multe alte metode pentru obținerea unor rezultate similare. Totuși chiar daca te vaccinezi pentru „sănătatea ta mentală” riscul pe care îl văd eu in acest vaccin este următorul: vaccinul conține ARN mesager, el funcționează ca o schiță, o bucată de cod care este in mod normal generat de propriul tau ADN care îl trimite ribozomilor pentru a creea diferite proteine din care sunt creeate diferite celule (explicație puțin simplistă, există Google pentru mai multe detalii), așadar ei trimițând ARN mesager practic dictează corpului tau ce sa genereze, lucru care după părerea mea le da mult prea multă libertate unor oameni cu diferite interese să își programeze societatea după bunul plac. Cel mai nu vor face nimic bătător la ochi, dar potențialul e imens.
  Eu cam atât am avut de spus, încurajez pe oricine a avut răbdare să citească ce am scris eu aici sa se documenteze singur, și nu dintr-o singură sursă, cu cât mai multe cu atât mai bine, in rest cer scuze pentru greșelile gramaticale, am scris de pe telefon iar autocorectorul îmi mai schimbă unele cuvinte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.