Numele meu este anxietate și am George Bonea.

Despre vaccin, părinți, sănătate și alte d-astea

Are unchiul meu o vorbă fabuloasă (printre multe altele) de câte ori îl întreb de sănătate: „să-mi arăți mie dacă mai e vreunul sănătos în ziua de azi”. Simplu, chirurgical, corect.

Azi mi s-au vaccinat părinții.

Motiv de miștouri în familie pentru că ai mei sunt modelul cu poante la purtător în fața nasoalelor. Tata mai are uneori glume în program despre cum e pe moarte dar nu vrea să ne încurce programul, să ne dea bătăi de cap cu înmormântarea și alte d-astea. Îl calmăm repede reamintindu-i că la crematoriu lucrurile merg repede, fără stres.

Umor negru.

La scurt timp după ce mi-au zis că s-au vaccinat, fericiți și încântați de modul în care au fost tratați la centrul de vaccinare, mi-am permis o glumiță. Instant au apărut cei care nu sunt de acord cu vaccinarea (n-o să le mai spun conspiraționiști pentru că e peiorativ și din dihotomia „PSD-ist vs. USR-ist” zic să învățăm ceva despre cum cuvintele devenite jignitoare pot deraia orice discuție).

Mi s-a reproșat că fac umor cam nesărat și că părinții mei sunt cobai. Moment în care mi-am amintit, fugitiv, ce viață au avut.

Viața în România n-a fost niciodată lapte și miere, cel puțin nu pentru majoritatea. Cine trăiește în false iluzii interbelice sau medievale ar trebui să meargă la Românii au Talent să spună poezii patriotice, mai ales dacă are vreo alergie la cărțile de istorie. Condiția de cobai cred că e înnăscută pentru mulți.

Pe ai mei îi găsește vârsta pensionării bolnavi. Ca boli le au pe alea deja normalizate, „tradiționale”, că în România prea puțini își mai permit luxul să moară de bătrânețe, de plictiseala vieții, de „n-a mai vrut corpul”. Cel mai mulți mor din cumul de „tradiționale”. Nițel diabet, o nasoală pe la inimă, una pe la oase, ceva la plămâni și lista poate continua, fiecare persoană peste 50 de ani având corpul însemnat pe interior. Bine, poți scăpa dacă ai noroc să te omoare vreunul înainte să suferi de boală. Șosele patriei sunt în competiție directă cu multe afecțiuni.

Credeți că industria suplimentelor merge în pierdere în România?  

Să vorbim de sănătate? Câți dintre voi, ăștia mai tineri, aveți părinți care n-au cutiuță de pastile? Pentru cei care nu știu (rara avis) e vorba despre un recipient de plastic, de diferite forme/culori, compartimentat pe zile, în care bolnavii își țin pastilele, ori le împart în funcție de meniul primit de la medic. Ai mei sunt „bine”, au pastile de dimineață, prânz și seară. Într-o zi cred că înfulecă și 9 „fleici” albe, verzi, galbene ș.a.m.d., motiv pentru care nu mă mir că în unele zile simt că n-au poftă de mâncare. Sunt sătui de pastile. Nici la Untold nu se bagă atâta…

Viața în România te aduce în punctul în care la 50+ ani poți să-ți rogi copiii să-ți comande de pe net un recipient frumos, cu zilele săptămânii pe el, ca să nu te încurci în medicamente.

Evident că nu poți pune degetul pe un singur motiv pentru care te-ai îmbolnăvit.

România (ca și multe alte țări, dar să vorbim de ale noastre) te atacă pe mai multe fronturi. În primul rând îți dă cu stres, griji, probleme de care nu ești neapărat responsabil. Poate doar pentru că te-ai născut și trebuie „să-ți duci crucea” (o altă vorbă din popor care spune multe despre noi).

Și astea-s alea ușoare (zic eu că-s ușoare).

Vin și celelalte. Ani de zile ești bombardat de poluare, mâncarea proastă (chiar și când crezi că-i bună), lipsa unor opțiuni sănătoase (ori accesibile) și nici nu mai iau în calcul minciunile care pentru scurte/lungi perioade de timp îți sunt vândute (și în unele situații girate de oficiali/vedete) ca fiind sănătoase.

Așa că la 50+ ani e chiar o minune dacă ești sănătos. Românii ar trebui să pupe pensionarii sănătoși, nu moaștele. Acolo minune.

Părinții mei sunt bolnavi. Ei n-o mai spun că-s d-ăia care nu vor să-și încarce copiii cu probleme și griji, dar glicemia mamei parcă-i o piesă de Skrillex. Și când vede cât o costă pastilele mai taie o bucată din fondul ăla imaginar de vacanțe exotice. Tata nici nu se mai obosește să ne spună ce îi zice medicul. Probabil că o să aflăm prea târziu că-i crește o mână pe spate. Și atunci o să spună „lasă că trece”.

Așa că ultima lor armă este umorul. Lucru pe care-l folosesc și eu, amestecat cu puțin (mai mult) cinism. Ajută? Habar n-am. E fatalism neaoș? Tot ce e posibil. Chiar și așa, o nasoală n-o scuză pe alta, așa că nu săriți cu argumentul „păi și ce, dacă totul e nașpa trebuie să-ți faci mai mult rău?”.

Sunt destul de mândru că pe ei nu îi prinde discursul anti-vaccinist. Au ei „filmele” lor, specifice mediului în care au crescut și trăit, dar mă bucur că au mai multă încredere în medici decât în Olivia Steer.

S-au vaccinat cu Astra Zeneca. Așa au prins de la medicul de familie. Le-am zis că se poate rezolva să-și schimbe vaccinul, dar citez: „dacă e să mor… mor pe 28”. Și încurci oamenii cu programarea de pe 29, fie el vaccin cu AstraZeneca, Moderna sau Pfizer. Caterincă.

Personal nu cred că au înțeles ei cum stă treaba cu virusul ăsta (nici eu nu știu tot despre el), dar sunt îndeajuns de simpli să înțeleagă că nu știu tot și că n-o să-i învețe un isteric online sau de la TV cum stă treaba. D-aia sunt fericit că se uită mai mult la seriale coreene decât de la posturile de „știri”.

Acum, revenind puțin la asta cu sănătatea.

Eu când aud discursul anti-vacciniștilor, acela bazat pe grija față de ceilalți, mă bufnește râsul. Sunt precum ăia care-s preocupați de sănătatea copiilor, dar aleg să-i crească în București și nu scapă ziua fără să posteze pe Facebook poze cu cifrele alarmante afișate de purificatoarele din casă. „Aoleu, ne mor copiii de plămâni!” îmi aduce aminte de bancul cu africanul dezbrăcat care tremura de frig în zăpadă și nu știa ce e de făcut. Orașul ăsta e așa infect că nici nu concep să cresc un copil la mai puțin de 100 km de Piața Unirii.

Ei și corporatiștii care-și ard neuronii să fie Cancer pe profit la final de an, dar în pauze își pun sticla de plastic la Plastice (recipientul, nu departamentul), eventual fac și o postare cu 10 #-uri să vadă prostimea că ei salvează lumea.

Acum câțiva ani, la precedenta nasoală, am fost pus să mă vaccinez anti-porcină (cred că aia era). Lucram în presă și eram obligat (cel puțin așa mi s-a spus). Au fost și atunci opinii anti, dar pe vremea aia Facebook nu știa taina bulelor și nu-și permiteau toți luxul de a-și da cu părerea după 5 minute de Google. Încă n-am murit, dar dacă e s-o mierlesc sunt ferm convins că vaccinul ăla e vinovat, nu faptul c-o să-mi plesnească o venă de nervi când un alt bou din trafic va parca unde are treabă. Ori că în 10 ani de pedalat prin București am inhalat ce e mai bun și mai frumos.

Oamenii se sperie acum de vaccinul Covid cum s-au speriat de orice a fost nou: curent electric, becuri, mașini, medicamente… Azi pur și simplu unii pariază pe vaccin. Până la urmă, anti-vaccinist fiind, de ce nu te bucuri când se vaccinează „proștii”? Îți rămâne ție mai multă România la final de ecuație, nu?

Durerea asta de neam, sănătate și țară e aproape chintesența frecției la picior de lemn. Frecția a fost așa puternică încât piciorul de lemn a devenit scobitoare. Și e înfiptă într-un mic. Vă arde de grija poporului? Vedeți că se ard gunoaie, se inspiră noxe, se taie copaci, se bea plastic și se mănâncă habar-n-am-ce. Și nu știu cât e vina unui Cineva superior și din umbră atâta timp cât nemulțumiții umplu coșurile, șoselele și schimbă mobila ca pe șosete.

Până la ora asta părinții mei n-au simptome (revin dacă se schimbă ceva), dar am câteva concluzii:

 • Nimeni nu e sănătos;
 • Metafora „cobaiului” este comică și puerilă, mai ales pentru românii care au schimbat vreo 2-3 regimuri politice până azi, care dorm lângă munți de gunoaie, în zgomot, stres, ori înfometați;
 • Dacă n-ai încredere în știință fă gestul firesc și mută-te departe de ea. Facebook știe multe despre tine. Nici tu nu te cunoști așa bine. Telefonul e propriul tău spion;
 • Unii n-au murit de la vaccin de ai dracu, să te enerveze pe tine. Și unii au murit și n-au mai pățit nimic.

Sănătate. Și umor.

12 răspunsuri

 1. – Domnul doctor, nu prea mă simt bine, am mereu așa, o stare ca de oboseală, dureri de cap frecvente, mă dor și toți mușchii, cred că am și ceva pe la plămâni, răcesc parcă din ce în ce mai des, sunt vai de mine.
  – Mănâncă sănătos, majoritatea legume, fără dulciuri deloc, nu mai bea alcool decât în weekend, redu cafeaua aia, dormi minim 8 ore pe zi și fă sport 30 minute. Revino în 30 de zile dacă mai ai probleme
  – Domnu doctor, vă bateți joc de mine, eu voiam o pastilă, ceva…

 2. Finalul este chirurgical: „Unii n-au murit de la vaccin de ai dracu, să te enerveze pe tine. Și unii au murit și n-au mai pățit nimic.”

  1. Nu e neapărat un indicator corect. Selly livrează divertisment de mase. Eu m-am nișat și nu am energie și chef să fac material pentru oricine. Selly se duce spre audiență, eu aștept să vină ea la mine.

 3. Nația asta nu mai are nicio șansă.. poate să vină vreun meteorit să ne curețe meleagurile de toți cretinii..

   1. Oamenii no poa’ să trăiască bre fără religie. Le interzici creștinismul și or să pună altceva în locul lui.

    1. Ba poa’, dacă-i educi. O să pună știința și grija de planeta asta, o navă de merge prin spațiu, iar noi suntem echipaju-i. Cât timp la școală și peste tot ni se bagă religia pe nas… nu doar religia e de blamat și orice pseudoștiință, ar trebui complet eliminată și explicată –- de-alde homeopatii, horoscoape etc.

     TLDR Omenirea are potențial, dar nu există interes, momenan. O să existe, cum spunea cineva, când o să vedem că banii nu sunt comestibili.

 4. Oamenii nu mai au rabdare. Isi pierd tot mai mult rabdarea si fie ca vorbim despre anti-vaccinistii care ies si vocifereaza mult si de cele mai multe ori, prost, fie ca vorbim despre pro-vaccinistii care te sufoc cu inteligenta si cu increderea in faptul ca „asta e solutia” si ca cei care nu se vaccineaza au probleme serioase la mansarda si sunt si un pericol pentru societate, sincer, nu stiu care tabara ma deprima mai mult, pentru ca nimeni nu stie sigur ce se intampla, insa ambele tabere au in loc de solutii, acuze. Personal, da, mi-am facut toate vaccinurile pana acum. Inclusiv cel antigripal in toamna pe care l-am facut si acum 2 ani. Sunt pro vaccinare, dar asta nu inseamna ca nu respect decizia persoanelor care nu se vaccineaza. Inclusiv in anturajul meu 5 oamenii s-au imbolnavit de covid dupa vaccinare, una fiind internata la terapie intensiva. Nu am facut acest comentariu ca sa panichez lumea, dar cifrele referitoare la covid si vaccin nu mai exprima de mult realitatea si nu ii putem blama pe cei care aleg sa mai astepte efectele adverse ale celor ce s-au vaccinat ca sa decida daca il fac sau nu. Eu sunt pro, dar nu acum. Si inca ceva, nu toti oamenii care nu se vaccineaza acum, sunt reprezentati de cei care ies la proteste, sunt scandalagii si iresponsabili. Personal, imi doresc sa fie cat mai putina lume sceptica asa cum sunt eu si cati mai multi pro vaccinisti care sa se vaccineze si ale caror efecte adverse raportate sa „duca la inbunatatirea sigurantei acestui medicament” fragment citat din prospectul tuturor vaccinurilor anticovid.Acest fragment regasit pe prospectul lor nu o il intalniti insa la vaccinurile ROR sau antigripal sau etc. Acesta este un fapt, separat de ceea ce spun studiile si in contradictoriu cu rezultatele acestora. Sau nu? Nu stiu, prefer sa epuizati stocurile si sa mi-l cumpar la anul sau peste doi ani cand o sa aud ca oamenii nu au mai ajuns in ATI dupa vaccin. Si nici la morga.

  1. Vezi că și cu centura de siguranță s-au spânzurat câțiva.

   Și-ți recomand să nu citești prospectele de la niciun medicament, căci s-ar putea să nu mai rămână decât ceai de plante cu care să te tratezi. Și bobițe homeopate cu zahăr.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.