Numele meu este anxietate și am George Bonea.

Despre linia fină dintre activism și extremism

Greta Thunberg a fost un copil fenomen al ecologismului. A devenit o vedetă internațională în 2018 când a protestat în fața clădirii parlamentului suedez, la 15 ani. În scurt timp a devenit emblema/simbolul tuturor celor care vor să atragă atenția asupra problemelor de mediu.

Toate astea se întâmplau când avea 15 ani. Anul trecut. Ai putea spune că lucrurile nu se pot schimba foarte mult într-un timp foarte scurt… dar ha!

În 2018 toată lumea părea că o adoră pe puștoaică. În bula mea erau doar cuvinte de laudă. Presa o glorifica. Se visa la o Greta în fiecare țară.

Până azi. Azi Greta pare că nu mai e fetița de anul trecut, ci o adolescentă vocală, un urlet (prea?) disperat la summitul ONU. Și de azi au început să apară și primele impresii diferite despre Greta. Copilul speranță a devenit „o isterică”, „o adolescentă decompensată”, „e crescută de părinți extremiști”, „o îndoctrinează părinții”, „e ANTIFA” sau „are o criză”.

Mi se pare curioasă transformarea în ochii maselor.

Copila a devenit (pentru unii) o nebună. Nu mai e fetița simpatică și curajoasă cu opinii mature, ci (aproape) o matură cu probleme. Parcă s-a schimbat toată percepția de cum au dispărut codițele de copiliță.

Stau și mă gândesc dacă așa funcționează lumea vis-a-vis de toate problemele. Faptele reprobabile sunt demne de luat în seamă cât sunt vociferate de copii, iar maturizarea îi face să-și piardă consistența în ochii publicului mare? Fabulos de curios.

E ca și cum ai vedea o ființă genială într-un băiețel de 6 ani care spune „nu-i bine să bați femeile” , și un lache flaușat într-un bărbat de 21 de ani cu același discurs. Cumva simt că exact asta se întâmplă.

Oare d-aia folosim copii în reclame și le băgăm discursuri pompoase în gură? Pentru că lumea îi bagă în seamă?

Mi se pare foarte interesantă această chestiune. Și dacă tendința asta se confirmă mă aștept ca în 5-6 ani Greta Thunberg să fie „o femeie nebună, o nazistă verde” în ochii majorității. Chit că are fix același discurs ca la 15 ani.

7 răspunsuri

 1. postez ce am scris si la postarea ta de pe facebook (copy-paste) – eu zic ca are foarte mult curaj pentru ceea ce face. din punctul meu de vedere ar trebui sa o luam ca exemplu si nu sa o hate-uim. deja ma dezgusta comment-urile gen „cam asa erau si fetitele naziste din anii 30″… este vorba despre ura indreptata catre nedreptate. despre viitor. prea putin oameni vor intelege lucrul asta. facem tot ca sa ne autodistrugem, ca sa avem parte de mai multi bani, acum, in prezent, dar nimeni nu se gandeste despre momentul cand banii nu iti vor mai fi cu nimic de folos. incearca sa vorbesti cu romanii despre masinile hybride. cati dintre ei vor fi inclinati sa cumpere una, si nu doar de fita, ci cu convingere… multe mai avem de invatat, asa noi, ca si natie, cat noi, ca si umanitate. trist! – p.s. am observat ca in ultimul timp, toata lumea se inghesuie sa afle care dintre ei poate sa scoata cel mai urat/sadic/mistocar raspuns posibil. in loc sa ne batem mintile la prostii de genu’ „hai sa ne intrecem in comm-uri”, mai bine ne-am gandi cum sa lasam o lume mai buna pentru cei ce vor ne urma.

 2. Cat a fost singura era cosiderata inofensiva. cand tot mai multi au inceput sa ii urmeze exemplul s-a pornit si aparatul de propaganda pt ca le pune in pericol status-quo-ul.
  Nu stiu daca modelul ei e singura solutie. Cu siguranta insa lumea trebuie sa isi schimbe paradigma.
  Unii idealisti cred ca vom reusi sa colonizam alte planete inainte ca dezastrul sa se produca.
  Pe de alta parte, sa nu uitam ca sovieticii se infiltrau in miscarile pentru pace si nu m-ar mira sa aflu ca multe dintre grupurile de sustinere ale Gretei sunt infiltrate de rusi sau chinezi.

  1. Teama mi-e ca nu doar chinezii si rusii vor pune umarul la discreditarea ei. Ca discursul ei despre dezinteresul celor cu bani pentru viitorul intregii omeniri deranjeaza interesele poluatorilor din toata lumea, nu doar pe cele ale unor anumite natiuni.
   Si ma mai tem de ceva: ca pana sa ajungem suficient de multi pe alte planete vom ramane fara Pamant. Fata are dreptate. Schimbarile climatice ne costa din ce in ce mai mult si ca sa supravietuim vom avea de din ce in ce mai multe resurse concentrate nu spre dezvoltare ci spre subzistenta.

 3. Copila asta cred ca face mai mult pentru miscarea ecologista decat tot summit-ul ala la care a vorbit. Nu a avut un discurs extremist, nu a venit cu idei radicale. A atras atentia ca toti politicienii aia care o tot dau cu viitorul si cu tineretul prin discursuri rostite cu pahare de sampanie de sute de euro portia sunt niste ipocriti care protejeaza afacerile poluante de acum compromitand exact viitorul. Fata a pus degetul pe rana: daca nu facem nimic acum nu vom mai avea viitor despre care sa vorbim.
  Anul trecut auzisem despre o pustoaica suedeza care s-a trezit sa protesteze singurica in fata parlamentului. Nu era o mare vedeta. Dar faptul ca si-a tintit discursul nu catre puterea politica ci catre tinerii ca ea, tinerii care chiar au de pierdut daca lucrurile o iau la vale, ii da o putere fantastica. Noi putem doar spera ca revolutia culturala pe care a inceput sa o rostogoleasca va fi una constructiva, nu distructiva.

 4. Las si eu videoclipuri asta aici pentru cine vrea o analiză , zic eu obiectiva, asupra activismului pe care îl face fata.
  https://youtu.be/SvqGVJE6i2s
  Precizez ca un mare activist ,pe numele lui Obama doar ce si-a cumparat o casa la 30 de metri de ocean, pe care a dat aproape 15 mil. de dolari, ceea ce dovedește încă o dată ca susținerea luptei împotriva schimbărilor climatice se face doar la televizor si doar cand exista ceva de castigat din asta.
  Pe Obama nu il mai înghit oceanele de cand nu mai este președinte.

  1. Stiu ca o analiza e obiectiva atunci cand in textul ei apare la fiecare doua minute „the democrats and the mainstream media”.

   1. Intrebarea nu este:Ce politica prefera autorul?.Intrebarea care se pune este: Are dreptate in ceea ce zice?
    Sa inteleg ca tu discreditezi autorul pe baza preferintelor sale politice.
    E ca si cum eu as spune: „Nu imi place opera lui Sadoveanu , fiindca autorului ii placea regimul comunist.
    Uite atunci un videoclip mai obiectiv ,in care autorul nu repeta obsesiv cuvintele spuse de tine.
    Spoiler : „E cool sa vezi cum o fata de 16 ani repeta ca ar trebui sa fie la scoala in loc de odiasa aia de conferinta de presa si daca ar fi avut parinti responsabili probabil ca ar fi fost.
    In schimb e etalata pentru amuzamentul maselor, in scopul propagandei facute de niste persoane fara scrupule.”

    https://youtu.be/UDXKTXuM2TY

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.