Numele meu este anxietate și am George Bonea.

Despre liber arbitru și Mircea Solcanu

Ieri am găsit acest articol foarte interesant despre liberul arbitru. Simt că răspunde la foarte multe întrebări (pasajul despre sistemul penitenciar este minunat) și mi-ar plăcea să-l citiți înainte să continuați cu ce am eu de spus pe aici.

Gata lectura?

Bun.

Așa cum ați văzut și în articol, se cunosc deja situații în care oameni normali au avut ieșiri deviante provocate de o problemă de sănătate. O tumoare. Scoți tumoare (acolo unde poți) și problema dispare. Ocazional mai auzim și prin popor judecăți precum „e operat la cap și mna… e mai special”, un mod simplist de a sublinia că o persoană care a trecut printr-o operație pe creier a suferit și o schimbare de comportament (în copilărie am întâlnit un adolescent care după o astfel de intervenție devenise irascibil și violent, ajungând să fie cunoscut în cartier ca fiind „cu probleme pentru că… operația”). La un nivel simplist vulgul înțelege.

Ce urmează să spun nu a trecut prin vreo documentare senzațională. Am dat niște căutări pe Google. Atât. Dar poate e ceva aici.

Vă mai amintiți de Mircea Solcanu?

Celebrul prezentator de la Acasă TV/Pro TV care a devenit rachetă pentru cariera lui Bendeac (oare când o să devină România îndeajuns de politically correct încât să-l auzim pe Bendeac cerându-și scuze că a ironizat gay, ori că s-a vopsit pe față ca să-l ridiculizeze pe Vanghelie/Nicoliță?). Eu dacă eram SJW…

În 2014 Solcanu a fost concediat de la Pro TV după ce a avut o ieșire nervoasă, în direct, la adresa părinților lui Ionuț (copilul omorât de niște câini comunitari din București). Solcanu era mâhnit că părinții lui Ionuț făceau turul televiziunilor și declara următoarele: „Familia Anghel! S-a inventat munca. Dacă nu vă place munca, duceți-vă  copilul să-l mănânce alți câini, se pare că din asta trăiți. Ce sumă ați încasat în urma participării la emisiuni TV, acelea care se desfășurau când copilul vostru era pe catafalc?”. Și apoi a fost concediat.

În 2012 Solcanu a fost operat pe creier pentru o tumoare de 7 centimetri.

Acum, plecând de la articolul pe care v-am rugat să-l citiți, datele pe care le știm/intuim despre liber arbitru și fragilitatea creierului uman putem presupune că ieșirea nervoasă a lui Solcanu a fost cauzată de un cumul de factori medicali care să îl absolve de ce s-a întâmplat în 2014?

Evident că discuția nu e doar despre Solcanu (el e doar un exemplu care mi-a venit în minte). Discuția e dacă există o scuză biologică pentru o serie de manifestări. Pentru că dacă răspunsul e „da” suntem în fața unei mari dileme și revoluții sociale, nu?

10 răspunsuri

  1. Articolul e prea lung iar teoria asta noua este extrem de periculoasa. Sper sa nu câștige adepți prea mulți. Chiar dacă ar fi adevărat ca nu exista liber arbitru, nu e bine sa spui oamenilor asta. Se ajunge într-o realitate în care nu ai vrea sa trăiești.

    1. E la fel de ‘periculoasa’ ca teoria aia veche care spune ca nu totul e ghidat de doamne-doamne

      1. Dacă nu mai e nimeni responsabil pt nimic pt ca liberul arbitru nu exista, cum se va mai aplica legea?

  2. Salutari din nou.
    Interesant ar fi sa discuți cu Cristian Presura intr-un podcast despre treaba asta.
    În cartea sa „Fizica povestita” a explicat intr-un capitol cum ca o posibila explicație științifică pentru existenta sufletului uman se afla în modul în care particulele mici se comporta la nivel cuantic. Acestea exista în noi și sunt conectate cu corpul nostru. Comportamentul lor nedeterministic și abilitatea de a crea legături intre ele pot genera pattern-uri de comportament (și poate merge pana la there is no choice).

        1. Îți recomand să te uiți de Sapolsky are niste cursuri de biologie comportamentală la staford și este pe YouTube. Tot el zice că trebuie să regândim sistemul legislativ și pedepsele. Are niste cărți bune pe tema asta. O să îți schimbe viața 🙂

          Succes

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.