Numele meu este anxietate și am George Bonea.

Dacă ajung vreodată primar în București…

Cele de mai jos s-ar putea să-ți pară glume, răutăți și miștouri, dar sunt foarte serios.

Înainte de toate, mi-am dat seama că e grea munca de primar. Eu când îi aud pe câte unii spunând cu dezinvoltură că „aș face” și „aș drege” îmi vine să-i… Iar ăia care visează să le repare pe toate imediat sunt fix motivul pentru care avem politicienii pe care îi vedem pe sticlă. E greu să împaci caprele cu verzele (mai ales când sunt și mulți lupi în ecuație).

Zilele trecute-mi povestea femeia, antropolog în devenire, cum s-au dezvoltat niște orașe din lume. Ce strategie au adoptat ca să ajungă unde sunt astăzi. Unele au mers pe cultură, altele pe zona business, turism ș.a.m.d.. La unele a mers, altele nu. Dar au încercat.

Și acum vine întrebarea: ce faci în București?

Am o idee. N-o să vă placă (cel puțin nu la prima vedere), dar hai să fim pragmatici. E cea mai bună strategie pentru orașul ăsta. E cel mai ușor de implementat (dispunem deja de aproximativ 80-90% din resursă. Sincer, nu e așa mult de făcut. Mai mult de recunoscut. Nici măcar nu trebuie să mai investim în dezvoltare, doar în comunicare.

București – oraș de păcat.

Vicii! Unii au ca model Sorbona, noi mergem pe Sodoma. Asta e, altceva oricum nu pare că se poate. Cultură? Artă? Divertisment intelectual? Sport? Lăsăm astea pentru Cluj, Sibiu, Timișoara, Oradea (să aibă și ei ceva de făcut). Bucureștiul vinde sex, alcool, petreceri, droguri, jocuri de noroc, dezmăț, păcat. Cum sună? Ești tentat să spui „oribil”, dar dacă vezi imaginea de ansamblu o să-ți dai seama că nu-i dracu așa negru.

Avem deja infrastructura.

Hai s-o luăm pe căprării.

Piața sexuală. Deja avem sex peste tot. Industria video-chat-ului e omniprezentă. Poate cel mai prezent angajator din București. Ai peste tot mesaje și reclame la cum poți să faci bani, casă și mașină din video-chat. În paralel ai reclame erotice cu femei în lenjerie intimă care te încurajează să pariezi (mulțumim celor două industrii că fac tranziția mai ușoară). Și prostituția e liberă (în aparență) și în floare pe principalele bulevarde.

Tot ce trebuie să facem acum e să renunțăm la atitudinea de mironosițe și s-o ducem la capăt: prostituție legală, bordeluri țiplă, hoteluri cu deep-all-inclusive. Video-chat delivery. Glovăgeigei. Uber-pussy-eats. FutPanda. Oricum se întâmplă asta (sunteți orbi?), de ce să n-o legalizăm și să facem un ban cinstit? Oameni buni, noi pierdem!

Pariuri și jocuri de noroc. Dar la superlativ. Acum avem câte un cazinou și o sală de păcănele din aproximativ 100 în 100 de metri. Putem mai bine. Mai multe. Și promovate internațional. Să ne batem cu Las Vegas.

Ce urmează?

Alcool. Clar! Voi ați văzut cu cât entuziasm vin suporterii de fotbal britanici când vreo echipă locală trebuie să piardă cu unii de prin Marea Britanie? Păi cum altfel când e 1,5-2,5 euro berea la terasă? Treaba asta trebuie păstrată și promovată. Să știe străinul că aici ciroza se face la aproape jumătate din prețul pe care l-ar da la el acasă.

Da, inevitabil am ajuns și la droguri. Mna, trebuie să le lași și p-astea că-i o pâine de mâncat. Spații special destinate consumului, producție și vânzare autorizată și taxată astfel încât să fie mai rentabil pentru consumator să achiziționeze legal decât pe sub mână. Și să nu stea cu teamă că bagă sare de baie cu benzină și detartrant. Dacă ai efecte adverse suni la OPC și reclami că elefantul de pe tavan nu era roz și nu dansa step.

Știu, o să spui că orașul o să arate oribil. Nimic mai greșit! Asta cu mizeria estetică sinonimă cu cea morală e o poveste de spus la biserică (pe care le păstrăm, explic mai jos de ce). La câți bani o să facem din cele de mai sus o să ne permitem primule și lamium purpureum la 1.000 de euro firul. Borduri noi în fiecare lună. Pe Dâmbovița o să curgă Prosecco. Nu zic, poate puțin kitsch (conform unor opinii), dar nicidecum murdar. Totul e să nu lași lucrurile la întâmplare. Să se plimbe polițistul printre petrecăreți și să spună „vă rog frumos să nu vă faceți muci aici. La 50 de metri aveți un spațiu unde puteți să vă dați în cap, să vedeți ceva frumos și să puneți un bilet pe Barca. O zi bună”.

Păstrăm bisericile. Toți cei de mai sus sunt ocazional loviți de sentimentul păcatului. O să le prindă bine un duș spiritual.

Ceilalți locuitori? Păi unde e problema? Că se bășică babele (aici intră și categoria psihologică, nu doar aia a vârstei)? Babele stau deja în bloc cu video-chatiste, dependenți de droguri, păcănele și alcool. Și? Bârfesc. Mare brânză! N-or să mai comenteze când vor avea pensia 3.000 de euro pentru că toate cele de mai sus contribuie masiv la buget. O să auzi discuții la avizier: „măi Selena, diseară fac niște poale-n brâu. Vrei să-ți aduc și ție? Că sărăcuța ești on-line de dimineața până seara…”. Așa crește și sentimentul de comunitate. Și comuniune.

Mai sunt multe de discutat, dar pentru început eu cred că am bifat principalele elemente. E un start fezabil care poate aduce profit în doar câteva luni.

Asta sau continuăm să ne dăm ochii peste cap în fața evidentului.

Și ce slogan de oraș am: „București. Unde s-o…”. Încă n-am găsit cuvântul potrivit care să rimeze. Mai caut.

8 răspunsuri

 1. „București. Unde cu adevărat trăiești”
  „București. Unde uiți că ai dat greși”
  :))

 2. Total adevărat George, mă bucur că vorbești deschis, legalizarea sună bine din orice punct de vedere.

 3. Casa poporului aia, am mai zis-o și-o tot zic… Am putea strânge cele mai mari cazinouri din lume să le aducem aici, să facem din casa poporului un Monaco al Europei de Est, cu cazinouri, hoteluri, restaurante, am putea ridica mult orașul, turistic vorbind.

  Dar mai bine o ținem pt cei câteva sute de „aleși”

 4. „E greu să împaci caprele cu verzele (mai ales când sunt și mulți lupi în ecuație).” O voi posta pe Facebook.
  Jonglarea Sorbonei cu Sodoma, a fost electrocutant, că tot inventăm cuvinte.
  George, am râs, m-am dus și mi-am pus o pălincă (ce-ți doresc), am șezut, că fain pe pui pe litere!
  Dăunăzi, era să mă mă iau în harțag cu unu’ de a zâs urât de tine.
  Nu m-am pus la minciea lui, că te convinge șî te dovedește!
  Spor în continuare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.