Georgeisme
Numele meu este anxietate și am George Bonea.

Demonizarea gătitului

În ultima perioadă am remarcat în propria bulă tot felul de oameni care se laudă cu lipsa priceperii în bucătărie. A devenit un motiv de mândrie să-ți recunoști incapacitatea de a-ți prepara ceva comestibil în chicineta instagramabilă.

Bine, lumea e polarizată (așa cum e și normal). Avem o tabără care experimentează gătitul și-și asumă cu umor și ambiție inevitabilele eșecuri, un alt colectiv care descoperă gătitul pentru calitatea terapeutică și îl folosesc pentru liniștea de după rutină, alții care savurează emisiunile-concurs de gătit și visează la dish-uri complicate molfăind merdenele…

Și printre ei se află și cei care-s mândri că nu gătesc. Nu vor, nu le place, nu-i interesează.

Femeile par cele mai vocale în a-și manifesta disprețul față de gătit. Pentru unele este o palmă dată istoriei, o răzbunare a mamelor și bunicilor care au stat la cratiță. Nu știu cât se vor mai bate cu istoria…

Curios este că gătitul chiar e plăcut. Să gătești e relaxant și e acel timp pentru tine de care multe servicii vor să te scape în detrimental unui timp… tot pentru tine. A comanda mâncare s-a transformat dintr-o salvare în situații extreme, ori în plină lipsă de inspirație, într-un obicei aproape zilnic. „Azi ce-ți mai comanzi?”.

Toate beneficiile existenței moderne îți garantează „mai mult timp pentru tine”. Dar gătitul era pentru tine. Spălatul hainelor era pentru tine. Curățenia era pentru tine. Era timpul tău și devenea o corvoadă doar dacă te înconjurai de mobilier inutil (milioane de bibelouri) pe care să-l freci de praf, ori de lipsa unui partener care să te ajute (aspect care ține și de alegerile proaste pe care le faci).

Altfel spus, treburile casnice au o valoare.

Acel timp „câștigat” când nu gătești nu e investit în altceva fenomenal. Degeaba te ofuschezi, dar cât timp aștepți să-ți fie livrată mâncarea sub gură te uiți la seriale după seriale și derulezi rețelele de socializare. Las-o jos că măcăne…

E un lucru extraordinar să-ți gătești și să gătești alături de cineva. Bucătăritul e un ritual care te ajută să te descoperi și să afli mai multe despre ce-ți place. Mâncatul des în regim de comandă-livrare e doar o variantă orwelliană de a alimenta un corp-fabrică. Cei care lucrează în fabricile moderne de sticlă simt cât de impersonal e prânzul comandat.

Lasă prostiile că nu știi să gătești. Ești o persoană creativă și atât de originală online. Ai mâncat destule chestii aburinde în cutii ca să știi ce-ți place și ce nu. Experimentează.

N-ai timp să gătești? Asta e deja altă poveste… Vorbește cu cei de pe crăcile de mai sus. Cere timp.

Oricum, să nu gătești nu-i motiv de bravura. Asta dacă nu cumva te lauzi că nu faci și alte lucruri utile existenței: sport, sex, hidratare…

3 răspunsuri

  1. Soția gătește de „o iei razna”, dar e conștiincioasă, îi place si, mai ales, a avut de la cine învăța (de la mama soacră, nu de la mine 😛 ). Chiar și eu, „neprofesionist” într-ale bucătăritului, mă descurc binișor (și am comisie de evaluare calificată și educată, nu „master shit”). Toate bune!

  2. Gatitul nu e placut pentru toata lumea. Pentru altii chiar e o activitate plictisitoare pusa peste alte activitati plictisitoare sau nedorite care umple paharul pana la buza.
    Nu e nimic de lauda in asta, dar nici de mandrie.
    Si da, ma spal, beau apa, etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.