Numele meu este anxietate și am George Bonea.

Demonizarea celor care nu votează

În ultimii ani, în preajma alegerilor, a tot crescut vigoarea cu care se înfierează grupul celor care nu votează. De vreo două scrutine electorale văd cum e să te găsești și în tabăra celor cărora „nu le pasă”.

Citeam dimineață o analiză pertinentă făcută de Patrick de Hillerin vis-a-vis de bullying-ul electoral și demonizarea unor categorii sociale pentru că votează X sau Y. În ultimii ani partidele înrăiesc electoratul și-l polarizează cu bună știință: „săracii, știrbii și proștii votează PSD” vs. „corporatiștii cu sânge rece mâncători de avocado aleg USR-Plus”. Mi se pare că ambele tabere politice mențin acest conflict pentru că le este imposibil să se curețe din interior.

Unde vin non-alegătorii în ecuația asta?

Știm deja că alegerile nu se fac pentru voturile decișilor, miza fiind nehotărâții, ăia care au o umbră de îndoială, care așteaptă până-n ultima secundă, ori care nu votează deloc pentru că nu-s convinși.

Încet-încet nehotărâții care nu-și exprimă opțiunea au început să fie asimilați în două categorii (care mai apoi s-a unit într-un mega-grup).

Au existat:

 1. Nesimțiții, indolenții, grataragii, afișați de mass-media în ziua alegerilor la chermeze câmpenești, cu cravate de coji de semințe pe piept, rânjind analfabeți la întrebările reporterițelor și spunând porcării care să-i ațâțe pe cei care s-au dus la urne;
 2. Ăia revoltați care „se pișă pe el de vot”. Asta pentru că o tânără acum câțiva ani și-a făcut un tricou pre-hipsteresc și a devenit ambasadoarea unei mișcări de care am înțeles că astăzi se dezice. Și tot aici aș pune și micuța tabără a celor care „n-au pentru cine să voteze”.

Astăzi cele două grupuri sunt aproape împreunate, cei care nu votează – indiferent de motiv – fiind (pentru unele tabere) mai răi ca ăia care votează cu opoziția.

Mai devreme citisem un alt articol în care autorul spunea foarte abil că persoanele care n-au votat la ultimele alegeri locale „nu s-au deranjat să voteze”, „nu s-au dus la urne considerând că votul lor nu va face diferența”, „lozul neprezentării n-a fost câștigător”.

Cuvintele sunt foarte puternice. Din condei poți să micționezi pe o întreagă categorie care are altă opțiune (care nu e pe buletinul de vot) și să-i faci pe toți să pară putori sociale. Pentru că, nu-i așa, vrednicia socială e să votezi. Votul te iartă de orice: de rasism, de homofobie, de bijnițăreală, de hoție.

Da, dar dacă ai vota n-ar mai avea atâta valoare votul unui hoț”. De unde siguranța asta că toți corecții patriei stau acasă? Parcă ăia erau indolenți, nu? Ca ne-alegător ești când (potențial) erou când anti-erou.

Nu cred că am mai văzut pe undeva o opinie care să considere și opinia non-votanților, dincolo de stereotipicele șabloane: „dezinteresați”, „proști”, „leneși”.

Am dubii că toți cei care aleg să nu voteze sunt leneși, cum nu cred că toți PSD-iștii sunt „proști”, USR-iștii cinici și PNL-iștii… mna.

Văd că nu se discută niciodată nici despre cei care își anulează votul, acest grup agnostic electoral care nu-i nici hăis, nici cea. În ciuda faptului că nehotărâților le se spune mereu să-și anuleze votul în ultimă instanță, dar să participe, despre opțiunile anulate se vorbește mai puțin decât de ce a mâncat Bianca Drăgușanu la prânz. Ceea ce înseamnă că nici nehotărâții/supărații care participă la jocul democratic nu-s băgați în seamă. Tot ce contează e opinia conturată.

În ziua de azi, când știm și vedem cât de mizerabilă e politica românească (mulțumim Recorder), mi se pare înfiorător să crezi cu tărie în X sau Y partid și să-ți pui singur ochelari de cal. Lipsa de transparență a partidelor și cocoloșirea unor figuri hâde mă convinge constant că nu merită. Pur și simplu nu pot să mă hotărăsc între care jmecheri să aleg. Nici pișicherii care aruncă-n prima linie figuri dezirabile nu mă conving.

Concluzia e că persoanele care nu votează nu sunt neapărat paralele cu politica (eu mă uit cu atenție și îngrijorare la știrile politice. Precum Iohannis), nu sunt rele, îngălate sau indiferente. Pur și simplu nu vor să se păteze de „răul cel mai mic”.

Și orice analogie între vot și relații/mers cu autobuzul/mâncare ș.a.m.d. (metafore care să sublinieze, vezi dom`le, nerozia non-votului) sunt puerile și merg la fel de bine în ambele direcții. Poți sta ca prostul în stație așteptând autobuzul ideal, ori te poți urca aiurea în mașini care-și schimbă traseul din mers.

Soluții?

Cred că dacă ne luăm câte 5-10 minute fiecare și scriem idei despre cum am putea face totul mai bine, idei care pot îndemna uneori și schimbări radicale, am ajunge la câteva soluții. Dar mna, unii sunt prea leneși și aleg doar ce li se dă. Vezi ce ușor e să categorisești?  

5 răspunsuri

 1. Si eu imi judecam mama pentru ca alege sa nu mearga la vot, trageam de ea sa iesim la vot impreuna si o facea doar pentru mine. Argumentul meu era ca macar se mai promite ceva, niste proiecte sau inca un mall (asteptari de Romania) ca oamenii aia au de gand sa lucreze in birourile alea cu fonduri pentru dezvoltare, da, aveam 18 ani. Speram ca macar un obiectiv din lista lor(publica) va fi terminat in acel mandat dar acum ca partidele isi fura unii altora meritele pe proiecte ce tin de la revolutie… cred ca am ajuns sa ii compatimesc pe cei ce nu voteaza. Eu in continuare am sa merg la vot, am 21 de ani, cred ca mai pot sa sper pentru tara mea.

 2. Daca nu esti de acord sa dai votul cuiva il poti anula. Anularea votului ajuta partea dreapta si in special partidele noi de mai ales cele de centru dreapta, pentru ca se inregistreaza prezenta si implicit cresterea numarului de voturi ceea ce ii avantajeaza. Sa nu te prezinti la vot si asta ajuta pe cineva in special partidele vechi PNL si PSD care au structuri mari in teritoriu, dar mai ales ajuta PSD-ul, care la ora actuala reprezinta raul cel mai mare, nu pentru ca asa a zis dreapta, ci pentru ca au stat cel mai mult la guvernare, si in continuare exista categorii sociale foarte sarace si aici trebuia sa aiba grija PSD-ul. Pe langa cei foarte saracii, exista violenta in familia care nu se pedepseste cum ar trebui/ sau deloc. Tara este nedezvoltata. Mai este si vina PDL-ului pe care nu l-a interesat aceste categorii deloc pentru ca era ultra conservator. Mai avem si influenta bisericii care inca mai trebuie sa scada sub 50% pentru ca partidele sa nu se mai afiseze cu preotii. Eu cred ca daca esti nemultumit ar trebui totusi sa te prezinti la vot si sa il anulezi, iar daca numarul acesta va fi suficient de mare, s-ar putea ca daca vom avea suficienti progresisti in viitorul parlament, sa creeze o rubrica doar pentru cei care nu sunt de acord cu nici unul de pe lista, cum se intampla in alte tari mai civilizate. Pe langa asta cred cu tarie ca avem nevoie de USRPLUS in parlament sa ia un scor de macar 15%, chiar daca au dezamagit, pentru ca au cei mai multi oameni bine intentionati comparativ cu celelalte partide din parlament care sunt aproape compromise de tot politic. Avem nevoie si de DEMOS care este de centru stanga modern, si de partidul oamenilor liberi(deocamdata doar la nivel local la TG Mures), dar chiar si asa nu trebuie sa ne ne facem iluzii si trebuie sa ramanem realisti, pentru ca nu ne vom schimba peste noapte si mai ales sa nu devenim fanatici ai nici unui partid pentru ca asa cum zicea Cioran, adevaratii criminali sunt fanaticii religiosi sau fanaticii sustinatori ai politicii.(vezi unii din fanii USR-ului) sunt ca cei care propovaduiesc veganismul.

  Pe langa ce am zis mai sus, mi-as dori tare mult ca macar un partid ultra conservator ca Alde si PMP sa nu mai prinda viitoare legislatura, pentru pare ca se pisa contra vantului si nu aduc nici cel mai mic progres al tarii, ba chiar mananca banii de la buget degeaba.

  1. Acum din senin a inceput sa va intereseze de violenta in familie(cumva doar asupra femeii?). In Romania marea majoritate a familiilor sunt schizofrenogene(intrebati-l pe domnul Marius Stanciu ce inseamna), pana si ale politicienilor, numai ca ei ca sa se mentina compensati psihic, trebuie sa fure, si asta in continuu, de la ceilalti

 3. Am citit acum ceva ani, o carte despre Edison. Alva pentru cunoscători, Thomas pentru prieteni.
  Inventase o urnă prin care nu se putea frauda alegerile.
  Nu i s-a licențiat invenția.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.