Numele meu este anxietate și am George Bonea.

De ce FCSB e și nu e Steaua

Trebuie să recunosc faptul că din când în când mă mai uit la fotbal. Au fost meciurile de calificare în Champions League și am privit cu sufletul (și semințe) la gură partidele disputate de FCSB, Viitorul, Craiova, Dinamo și Astra.

Mi-am dorit foarte mult să se califice toate echipele și am urlat de bucurie la golurile celor de la Dinamo (golul, dar ce reușită!), FCSB, ori la șansele mari ale oltenilor. Viitorul a reușit să mă întristeze și pe Astra o priveam ca pe o echipă găurită.

Încă n-am nervi și timp să văd meciuri din Liga I. Disputele europene au panaș.

Am văzut reacția lui Mutu vis-a-vis de caterinca cuplului Gigi&MM și am fost de acord. E de prost gust să faci miștouri ieftine pe seama unei alte echipe românești care n-a ajuns prea departe în vreo competiție europeană.
O Dinamo bună în Europa înseamnă un coeficient mare pentru România, adică mai bine pentru toată lumea. N-are FCSB atâta valoare și putere să tragă de una singură pentru România.

Dar astea sunt gigisme. Nimicnicii ieftine demne de un fotbal comentat la birt. Borcisme, că ăla mai făcea ironii d-astea proaste când o ducea Dinamo mai bine ca Steaua.

Dar revenind la titlu.

Postările de pe Facebook ale lui MM Stoica și alți lideri fcsb-iști conțin de cele mai multe ori #FCSBeSteaua.
Fiind copil crescut într-o familie de steliști pot să vă spun de ce FCSB e și nu e Steaua.

Motivele pentru care #FCSBeSteaua sunt puține. Noua echipă este o metamorfoză a vechii structuri, culori asemănătoare, fețe comune, câteva personaje vechi aciuate pe ici-colo (Duckadam), același patron, o mare parte din fani, păstrează linia reușitelor din trecut și este un acronim care vine de la „Fotbal Club Steaua București”.

Dar știți ce n-are FCSB și au toate celelalte echipe mari?

N-are istorie. În răzbelul ăsta cu Armata (pe care n-am să-l comentez pentru că mă depășește și risc să fac greșeli) FCSB a pierdut trecutul stelist. Echipele mari își pun la loc de cinste jucătorii de renume. FCSB-ul este o echipă nouă și nu face referire la valorile trecute pentru că… nimeni n-a jucat sub numele de FCSB. Nici măcar Rădoi, printre ultimii steliști trup-suflet.

De fapt, știți care este problema evidentă?

Gigi Becali a transformat echipa de fotbal într-o afacere. Pentru el culorile, tradiția, valorile nu înseamnă nimic. Dacă astăzi s-ar vinde produse cu numele generației `86 ar face pe dracu-n patru să țină de palmares, dar cum banii nu vin de acolo, ci din bilete și participarea în competiții europene, îi e ușor să renunțe.
Că-i lupta grea cu Armata, sau nu, banul primează pentru Becali.

Când MM Stoica spune că #FCSBeSteaua nu se gândește la trecut, emoție, Ghencea, Lăcătuș ș.a.m.d., ci la faptul că s-au calificat într-o competiție europeană și trebuie să umple Stadionul Național. E nevoie de fani, #FANIeBani. Și ține cu dinții de masa aia mare de suporteri, ăia care pot umple un stadion.

Cum și Fanta spune că-i suc de portocale, dar de fapt e suc de suc de suc de portocale. Se-nțelege?

Încerc să nu fiu naiv, dar așa mult îmi plăceau anii când fotbalul și religia nu erau bijniss-uri. Dar mna, a fost frumos în 1900toamnă.

Când s-au rupt peluzele cred că au fost multe alte motive, dar când îți pleacă „familiștii” din tribune e clar că problema e de morală și calitate umană.

Eu nu pot să mă uit la meciurile unei echipe mânuite de un analfabet cu bani. Nu pot să accept că un Gigi crede că știe fotbal doar pentru că-și permite să cumpere crema campionatului.

Înțeleg să ai un cuvânt, că-i echipa „ta”. Dar FCSB e un caz aproape unic în lume… eu n-am mai auzit de așa ceva.

Cred că FCSB este doar o echipă de fotbal, deținută de un om bogat, echipă capabilă să furnizeze rezultate îndeajuns de bune și meciuri îndeajuns de spectaculoase încât să-ți dorești să mergi la meciurile ei.
Altfel n-are palmares, o relație bună cu trecutul și oameni de calitate în conducere.

Personal prefer emoția și pasiunea din Liga a IV-a/a V-a în detrimentul unei grandomanii ciobănești de „ciuca bătăii” din Liga Campionilor.

Un răspuns

  1. Emotiile unei clone care se chinuie 2 sezoane de la infiintarea din 2017, ca tot ziceti de FCSB ca nu are istorie, cu 2 milioane de euro banii statului de la MApN sa promoveze intr un esalon pe care l a rupt Rapidu’ recent fara un buget ca cel al lui CSA? FCSB e Steaua, dincolo de traditii, nume, culori, Lacatus, Ghencea, etc. Din 1947 pana in prezent, ce stiu eu e ca Steaua nu a jucat niciodata in ligile inferioare, aici ce argument ne mai dai ca sa te mai credem? Forza Steaua FCSB 💪

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.