Numele meu este anxietate și am George Bonea.

De ce e rău să vezi mereu partea plină a paharului

Am remarcat faptul că trăim în epoca viziunii pozitive. Lumea bună face „positive thinking” și se focusează doar pe partea frumoasă a vieții. Dacă nu faci asta ești hater, trist și o să te macine cancerul pentru că s-a demonstrat: nu gândești frumix – mori.

S-a ajuns la antiteza asta: Pozitiviști (o să-i numim așa) vs. Înnegurați (oricine nu gândește mereu vesel).

Cei din urmă sunt triști, incapabili să se bucure de ceva. Mângâie un pui de pisică și se gândesc la faptul că-n 10-15 o să moară. Gâdilă un bebeluș și se gândesc la faptul că-n 18 are Bacu`. Nimic nu-i bucură.

Pozitiviștii văd doar partea frumoasă a vieții. Zâmbesc și Universul le zâmbește.

Țopăie prin viață total dezinteresați de suferință (a lor, a altora). În fața unei nasoale zâmbesc. Un zâmbet schimbă totul.

Unde-i problema?

Păi nu trebuie să existe o comparație directă între cele două grupuri. Ambele sunt extreme, exagerări. Înnegurații nu sunt oameni răi pentru că gândesc critic, dar e posibil să-i copleșească hiperanaliza. Iar Pozitiviștii nu-s versiuni umane mai bune doar pentru că se izolează de realitate într-un turn roz și pufos.

Gândirea pozitivă a început să fie și materie pentru copii.

Să învețe ăștia de mici că pot. Orice. Trebuie doar să vrea. Unde e problema cu asta? Exceptând că poți crește adulți răsfățați psihotronic cu supra-așteptări karmice. Dar altfel pot orice.

E greu să stabilim dacă gândirea pozitivă a omorât pe cineva, dar există riscul să te alieneze de lume. Dacă ești în căutarea constantă a pozitivului riști să te rupi de tot ce e rău, urât, nasol. Aproape că n-o să mai ai habar și de cealaltă parte a vieții.

Iar ăștia cu „văd mereu partea plină a paharului” sunt în negare. Totală. Ei caută să-și confirme doar lucrurile bune din viață așa cum antivacciniștii caută doar datele care să le confirme credințele.

Să vezi doar partea plină a paharului e un compromis chinuitor și nedrept pentru individ.

Mă uit la ăștia care an de an „văd doar partea plină a paharului” mergând pe litoralul românesc. Pe banii și nervii lor „văd doar partea plină a paharului”. Au plaja plină de chiștoace, dar sunt pe plajă. E totul scump, dar măcar sunt la mare. Cazarea pute, dar măcar nu-i plouă. Și tot așa.

La fel și ăia care votează răul cel mai mic și apoi caută părțile pline. „A furat, dar a și făcut”. Oamenii care gândesc așa sunt o piedică mai mare în dezvoltare ca ăia care vădit sunt răi. Cei din urmă au măcar o misiune.

Pozitivismu ăsta exagerat înseamnă autosabotare și e cheia nedezvoltării personale (paradoxal, nu?). E lâncezeală personală.

Gândirea critică nu dă cancer și depresie. Ba chiar bucură nespus. Și sincer. Tot ce trebuie să faci e să vezi paharul.

Habar n-avem ce veseli sunt cei mai încruntați oameni.

5 răspunsuri

 1. Sunt două tipuri de pesimism. Ala defensiv si ala deprimant. Cel deprimant e dus la extrem, cel pe care l-ai si descris într-o mai mică sau mai mare măsură. Ala sa zicem sa e rau, dar cel defensiv e chiar avantajos pentru o viață bună, asta cred eu. Mai bine sa fii un pesimism defensiv si sa ai parte de o surpriză plăcută la final, decât să iti faci speranțe si sa ai parte de o dezamăgire.

 2. George dragă, din păcate ai „căzut” și tu în capcana „rețelelor” .. chiar fără să vrei : prea mulți „followeri”, la ale căror postări și „comentarii” nu ai timp fizic să le răspunzi …etc. … indiferent de subiect .. !!!
  De aia zic: te/ne învârtim fără să vrem într-un pervers cerc vicios ..!!!
  Chiar nu stiu care ar putea fi alternativa !!??
  Personal , am ales să-mi șterg contul de Fb. !! …sătul fiind de „părerile și ideile fixe, cretine aberante și cu substrat conspiraționist” ale unor așa-zis „prieteni”.
  Pies: Nu te mai amăgi aiurea: Adevăratele dezbateri (debate-uri) nu le vei putea desfășura pe Fb., Youtube etc….cu toată bunăvoința ta …. nu sunt medii propice pt. așa ceva … cel puțin d. p.d.v. al „calității” audienței … …
  Așa că, .. șezi blând și nu te mai agita aiurea ! (cel puțin în „mediile” astea !!! )
  ….Zic și eu …🤣🤣🤣

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.