Numele meu este anxietate și am George Bonea.

Cum s-ar mai putea rezolva problema cu parcatul în oraș?

Așa cum probabil că ați sesizat (sper), am fost plecat în vacanță. Pentru că-s sărac am fost pe litoralul din Italia că nu mi-am permis 10 zile la noi. Toate bune și frumoase, o să vorbim cu altă ocazie despre cum e pă Italea.

Voiam să vă spun că m-am întors cu un suvenir frumos și opulent: o amendă rutieră.

Pentru că am parcat neregulamentar. Bine, povestea e nițel altfel: la italieni e gratis să parchezi unde-i dungă albă, se plătește unde-i cu albastru și la linie galbenă nu m-am băgat că am înțeles că-i pentru rezidenți și am zis să nu mă complic.

Am parcat la dungă albastră fără să plătesc și m-am trezit cu țidula-n parbriz. Dacă-l prindeam pe polițist în acțiune îi spuneam c-o las doar 5 minute pe avarii cât stau o oră la un restaurant. Dar am avut ghinion că așa suntem noi românii oropsiți, blestemați și ne urăsc italienii că dacii erau mai tari ca romanii și noi am vorbit latină înaintea lor.

Ce voiam să spun, pentru cei care nu știau (ca mine), e că în unele orașe din Italia (dar și-n alte țări care nu sunt România) poți să plătești parcarea publică cu ajutorul unei aplicații pe telefon: EasyPark. E mai ușor de folosit ca Instagramul.

GPS-ul te găsește unde ai parcat, învărți de o rotiță cât lași mașina parcată (poți să prelungești șederea) și plătești direct din contul bancar. Simplu, ușor, modern. Dacă n-ai smartphone plătești la un automat cu cash și pui chitanța pe bord.

N-ai plătit? Vine polițistul și-ți lasă amenda-n geam. De acolo ține de stat cum își face treaba să colecteze banii.

Eu n-am vrut să stric relațiile economice dintre România și Italia așa că mi-am plătit amenda. Plus că nu voiam să mă caute pe acasă niște sicilieni nervoși…

Concluzia e că se poate. Tehnologia există. Trebuie să se vrea. Și nu vă cramponați, pe unde am fost nu existau foarte multe parcări. Uneori dădeam de 2-3 roată unui cartier ca să găsesc un loc. Și nu se parca pe trecerea de pietoni. Știu scuza preferată a românilor: „o să plătesc când o să facă parcări!”. Uite că nu sunt și tot poți să plătești. Și dacă nu-ți place ce face primarul cu banii colectați nu mai vota așa cum parchezi. Ca un bou.

6 răspunsuri

  1. Hum, las și eu doi bănuți aici:

    Cât timp oferi N locuri de parcare legale, dar mașinile sunt în număr de 5N, e clar că 4N mașini vor fi parcate ilegal și nu mi s-ar părea corect să se aplice amenzi pentru acele mașini. E și o teorie în matematică, nu mai știu cum se cheamă.
    Deci până la aplicația aia noi avem de rezolvat alte probleme…

    Oricum la noi nu să dă autorizații pă parcări și parcuri, că la astea nu iasă niciun ban la politician.

  2. Scuza asta cu platitul cand se fac parcari o sa fie eterna.
    Singura solutie e sa pornim iar razboi sa cucerim Rusia ca sa avem loc de parcari. Daca ar mai fi si locuri de parcare la bloc, romanii ar avea si masina sotiei, masina copilului, a cainelui, apoi masina de parc, masina de carat de la piata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.
Nu mai bine te abonezi și-ți trimit eu un newsletter frumos din când în când? O să-ți placă.